Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, σχολιάζει το Reuters μετά τη χθεσινή νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές.
Οπως εξηγεί ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να ξεπέρασε την ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν, αλλά η δεύτερη θητεία του θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολη από την πρώτη, με αυξανόμενη αντιπολίτευση και έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Καθώς οι υποστηρικτές του χθες απολάμβαναν μια νίκη που κερδήθηκε δύσκολα σε συγκέντρωση στον Πύργο του Άιφελ, οι «υπολοχαγοί» του περιφέρονταν στα τηλεοπτικά στούντιο και αναγνώρισαν ότι το πρωτοφανές υψηλό ποσοστό της Λεπέν σημαίνει ότι ο Μακρόν πρέπει να αντλήσει διδάγματα.
«Με την ακροδεξιά πάνω από το 40%, φαίνεται ότι έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», δήλωσε στην τηλεόραση του France 2 ο Κλεμέντ Μπινώ, στενός συνεργάτης του Μακρόν και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο υπουργός Υγείας του, Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι απαιτείται «αλλαγή μεθόδου», με περισσότερη διαβούλευση.
Το επόμενο εμπόδιο είναι μόνο λίγες εβδομάδες μπροστά. Οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης στην οποία πρέπει να βασιστεί ο Μακρόν για περάσει μεταρρυθμιστικά σχέδια που αποτελούν άνευ προηγουμένου αναμόρφωση του κράτους πρόνοιας της Γαλλίας.
Οι νεοεκλεγείς πρόεδροι συνήθως περιμένουν να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κάθε φορά που οι βουλευτικές εκλογές ακολουθούν απευθείας την προεδρική ψηφοφορία λόγω της γενικά χαμηλής συμμετοχής μεταξύ των υποστηρικτών όλων των ηττημένων υποψηφίων.
Ωστόσο, στην ομιλία της χθες η Λεπέν ακούστηκε αποφασισμένη, υποσχόμενη ένα ισχυρό μπλοκ της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. Ο αριστερός Μελανσόν έχει στόχο να γίνει πρωθυπουργός, αφού εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των αριστερών ψήφων στον πρώτο γύρο.
Ο Μελανσόν ελπίζει να μεταφέρει αυτή τη δυναμική στις βουλευτικές εκλογές και να αναγκάσει τον Μακρόν σε μια άβολη και επιρρεπή σε αδιέξοδο «συγκατοίκηση» με τον επικεφαλής της αριστερής πλειοψηφίας.
Ακόμα κι αν οι σύμμαχοι του Μακρόν αποκτήσουν την πλειοψηφία ή ένα λειτουργικό σύμφωνο συνασπισμού, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την αντίσταση στους δρόμους απέναντι στα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του, ιδίως την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα αυξήσει σταδιακά το κατώτατο όριο ηλικίας στα 65 από τα 62 χρόνια.
Οι συντάξεις είναι πάντα ένα καυτό ζήτημα στη Γαλλία και τα χαμηλότερα ποσοστά του Μακρόν έναντι της Λεπέν σε σύγκριση με το 2017 σημαίνουν ότι δεν θα έχει την ίδια ισχύ για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι έγινε ο μοναδικός Γάλλος πρόεδρος τις τελευταίες δυο δεκαετίες που πέτυχε την επανεκλογή του.
«Κινδυνεύει να γίνει “ανίσχυρος” αντιμετωπίζοντας μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια εάν θελήσει να εφαρμόσει ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις όπως στις συντάξεις”, δήλωσε στο Reuters ο Κρίστοφερ Ντέμμπικ, οικονομολόγος της Saxo Bank.
Μια πιθανή ένδειξη του προβλήματος που έρχεται ήταν ότι έλαβε επανειλημμένα νουθεσίες από θυμωμένους ψηφοφόρους για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην προεκλογική εκστρατεία, αναγκάζοντάς τον να μιλήσει για την πιθανότητα το ανώτατο όριο να είναι τελικά τα 64 χρόνια.
Ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, ο επικεφαλής του υποστηριζόμενου από τους κομμουνιστές συνδικάτου CGT, ενός από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία, έχει ήδη προειδοποιήσει τον Μακρόν ότι δεν υπάρχει «μήνας του μέλιτος» γι’ αυτόν και ότι θα μπορούσε να περιμένει διαδηλώσεις εάν δεν υποχωρήσει πλήρως.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μετά τις εκλογές θα είναι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση του Μακρόν έβαλε όριο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσφερε εκπτώσεις στις τιμές καυσίμων μέχρι μετά τις εκλογές. Είπε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι θα θωρακίσει τους ψηφοφόρους για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά δεν προσέφερε σαφές χρονοδιάγραμμα.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αρθούν τα δαπανηρά μέτρα. Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές λένε ότι οι ψηφοφόροι διαμαρτύρονται ήδη για την ραγδαία αύξηση των τιμών όλων των ειδών βασικών προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο που παράγεται στην Ουκρανία ή το ρύζι και το ψωμί.
Το 2018, η άνοδος στις τιμές των καυσίμων προκάλεσε τη χειρότερη κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία από τις εξεγέρσεις των φοιτητών του 1968 με την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» που προκάλεσε μήνες αναταραχής στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις. Ως εκ τούτου, ο Μακρόν θα πρέπει να είναι προσεκτικός, ώστε να αποφύγει μια νέα έκρηξη.
Η πρώτη του θητεία ήταν γεμάτη με επικοινωνιακές γκάφες που τον έκαναν να θεωρείται αλαζονικός. Πολλοί Γάλλοι τον απεχθάνονται: ένας άνδρας στην προεκλογική εκστρατεία του είπε κατάματα ότι ήταν «ο χειρότερος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας»
Οι πολιτικοί σύμμαχοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί να συμβουλευτεί περισσότερο τους βουλευτές, τα συνδικάτα και την κοινωνία των πολιτών και να καταργήσει το στυλ διακυβέρνησης «από πάνω προς τα κάτω».
«Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε το μήνυμα: δεν μπορείς να αποφασίζεις για τα πάντα από ψηλά, δεν είσαι επικεφαλής μιας εταιρείας», δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής Πάτρικ Βινάλ. «Πρέπει να αποδεχθεί αυτή την ιδέα της διαπραγμάτευσης, της διαβούλευσης».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Blueground: Πάει Κορέα και αναμένει αύξηση κύκλου εργασιών το 2024
- To «Paralimnio» επιστρέφει στα Ιωάννινα – Το ανακαινισμένο fun park νέο τοπόσημο της περιοχής
- Πρώτη δήλωση Φάμελλου, νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: «Θα χτίσουμε ένα νέο, συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ»
- Επίσημο αποτέλεσμα: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 49,41% – Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Φάμελλος με 49,6%, δεύτερος ο Πολάκης με 43,3% στο 75% της ενσωμάτωσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος 49,76%, Πολάκης 42,67% στο 42% της ενσωμάτωσης
- Αυστρία: Το FPÖ κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος με 49%, Πολάκης 44% στο 20% της ενσωμάτωσης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις