Διεθνή

Μάχη μέχρις εσχάτων για τη Μαριούπολη, διαμηνύουν οι Ουκρανοί

Οι ουκρανικές αρχές καταδικάζουν τις επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού σε πόλεις στα βορειοανατολικά και την κατάληψη της Μαριούπολης, η οποία έχει περάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της Μόσχας μετά από δυο μήνες μαχών, αν και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας τονίζει πως οι ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι της πόλης συνεχίζουν να μάχονται, αψηφώντας τη ρωσική απαίτηση για παράδοσή τους.

Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης έχουν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις αλλά δεν έχουν παραδώσει την κρίσιμης σημασίας πόλη, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι, λίγες ώρες αφότου το Κίεβο προειδοποίησε για πιθανή ναυτική απόβαση και επιπλέον αεροπορικές επιθέσεις. Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει πως οι στρατιώτες της έχουν «καθαρίσει» το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, και πως παραμένει ένα μικρό μόνο απόσπασμα Ουκρανών μαχητών στο χαλυβουργείο της Azovstal.

Αργά χθες το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στο Χάρκοβο. Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο CNN ο Ζελένσκι, αφού ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει εδάφη στα ανατολικά της χώρας για να μπει τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία, είπε πως η χώρα του δεν έχει καμία εγγύηση πως η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει και πάλι να καταλάβει το Κίεβο εάν μπορέσει καν καταλάβει την Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι «μάχες» και σε διπλωματικό επίπεδο. Όπως γνωστοποίησε ο υποδιευθυντής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, η Ουκρανία έχει συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που θα αποτελέσει το εναρκτήριο σημείο για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν θα εντάξει την Ουκρανία στην ΕΕ.  Η πρόεδρος της Κομισιόν επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε πως δεν υπάρχουν πρόσφατη διπλωματική επικοινωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, προσθέτοντας πως η «δεινή» κατάσταση στη Μαριούπολη μπορεί να είναι μια «κόκκινη γραμμή» στον δρόμο των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντμίτρο Κουλεμπα, περιγράφοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη, είπε πως αυτή η πόλη-κλειδί ουσιαστικά «δεν υπάρχει πλέον». Η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει πως σχεδόν το 95% της πόλης έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε πως τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Κατά τον ίδιο, εκτιμάται πως στην πόλη παραμένουν 120.000 άνθρωποι, από έναν πληθυσμό 450.000 κατοίκων πριν τον πόλεμο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως  σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα της Ουκρανίας, τουλάχιστον 202 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότερα από 361 παιδιά.

Επικρίσεις Ζελένσκι για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων

Και ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο βραδινό διάγγελμά του.

Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στη Ντονμπάς. «Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε εταίρους του Κιέβου που «αληθινά βοηθούν όπως μπορούν», ωστόσο επέμεινε ότι «όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν».

Με οικονομική καταστροφή προειδοποιεί την Ευρώπη η Μόσχα

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση.

«Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μεντβιέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.

Κατηγόρησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί «κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες».

Προειδοποίησε ακόμη τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά και σε άλλες απρόσμενες συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα, όπως υπερπληθωρισμό που «δεν θα μπορεί πλέον να αποδοθεί στους σατανικούς Ρώσους».

Άλλα προβλήματα μπορεί να είναι η έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων και «κύμα βίαιων εγκλημάτων» λόγω της μαζικής μετανάστευσης από την Ουκρανία στην Ευρώπη, υποστήριξε ακόμη.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu