Διεθνή

Μάχη με το χρόνο για επιζώντες δίνουν οι διασώστες στα χαλάσματα σε Τουρκία και Συρία – Φόβοι για δραματική αύξηση των νεκρών

Τους 8.000 αγγίζει ο αριθμός των επιβεβαιωμένα νεκρών από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας ενώ σχεδόν 40.000 άτομα έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους από Τουρκία και Συρία, με τις αρμόδιες αρχές να δηλώνουν πως οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αυξηθούν σημαντικά –κυρίως στη Συρία- καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, τουλάχιστον 5.894 είναι οι νεκροί στην Τουρκία και 2.032 στη Συρία, ενώ αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούν πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 20.000 ή και 30.000.

Οι ακραίες χειμερινές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης, ενώ υπάρχει κίνδυνος από τους μετασεισμούς –έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 125 μεγέθους 4 βαθμών Ρίχτερ και μεγαλύτεροι- που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον ζημιές σε δομές που έχουν ήδη υποστεί ζημιά, κάτι που αποτελεί συνεχή απειλή για τις ομάδες διάσωσης αλλά και τους επιζώντες.

Και στις δυο χώρες έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτίρια και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για «καταστροφικές» επιπτώσεις στη βόρεια Συρία, όπου εκατομμύρια ευάλωτων και εκτοπισμένων ανθρώπων ήδη βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια και πριν τον σεισμό.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως έως και 23 εκατ. άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από τον σεισμό, με την κατάσταση να είναι ιδιαιτέρως δυσμενής στη Συρία, όπου κατά τον ΟΗΕ σχεδόν το 70% του πληθυσμού χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια και πριν τον σεισμό, ενώ τα νοσοκομεία –λόγω του πολυετούς εμφυλίου πολέμου- είναι ήδη υπερφορτωμένα.

Ο ΠΟΥ κάνει εκτιμήσεις για 20.000 νεκρούς

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στη χώρα, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων και βαρέων μηχανημάτων.

Στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν εκατοντάδες ομάδες, με τις διεθνείς αποστολές να καταφθάνουν σε βοήθεια.

Ωστόσο, όσο περνάει ο χρόνος με το μέγεθος της καταστροφής να γίνεται όλο και πιο εμφανές, αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών, τα περιθώρια στενεύουν, με τις εκτιμήσεις από διασώστες και διεθνείς οργανισμούς να είναι αρκετά δυσοίωνες όσον αφορά τον τελικό απολογισμό του χτυπήματος του εγκέλαδου. Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει εκτιμήσεις για 20.000 νεκρούς, ενώ ένας αξιωματούχος της UNICEF για χιλιάδες παιδιά που μπορεί να έχουν πεθάνει.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τη Maxar Technologies δίνουν μια ιδέα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία καθώς δείχνουν με λεπτομέρειες το εύρος της καταστροφής που έχει σημειωθεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την περιοχή.

Ακόμα πιο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την Συρία, μετά από σχεδόν 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου και μια ανθρωπιστική κρίση.  Στη Συρία η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς περιοχές στα βόρεια ελέγχονται από την κυβέρνηση αλλά και τους αντάρτες.

Όπως δήλωσε η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Αντελχάιντ Μαρσάνγκ, η Τουρκία έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, και οι βασικές ανάγκες άμεσα και μεσοπρόθεσμα είναι στη Συρία.  «Πρόκειται για μια κρίση στην κορυφή πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», είπε μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη. «Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες είναι οι υψηλότερες μετά από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, περίπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu