Τα νομικά πρόσωπα που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχουνι φθάσει τα 5.552 και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ανέρχεται πλέον στα 105 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Το ποσό των 64,5 δισ. ευρώ χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο οι επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Μάλιστα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχει φθάσει τα 5.552 αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 145 νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ανέρχεται πλέον στα 105 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ προκύπτει η καταβολή στο Δημόσιο επιστρεπτέων προκαταβολών συνολικού ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που επιστρέφουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στο Δημόσιο είναι ήδη μειωμένο τουλάχιστον κατά 50% και κάποιοι αποφάσισαν να μην επιστρέψουν τίποτα, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Από την ανάλυση των στοιχείων διαφαίνεται ότι οι οφειλέτες με χρέη έως 10.000 ευρώ μειώθηκαν κατά 261.853 πρόσωπα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, στις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλής παρατηρείται αύξηση του αριθμού των οφειλετών με τη μεγαλύτερη, κατά 13.632 πρόσωπα, να καταγράφεται στο εύρος οφειλής από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Στην κατηγορία οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ, και έως 100 εκατ. ευρώ καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 799,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω των 100 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν σημαντική μείωση κατά 9,3 δισ. ευρώ, η οποία είναι αποτέλεσμα της διαγραφής οφειλών της ΟΣΕ Α.Ε. ύψους 10,4 δισ. Σημειώνεται ότι στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 77,7% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.
Σε ό,τι αφορά την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου (78,5 δισ. ευρώ) οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού διαπιστώνουν ότι μόνο το 59% αυτού, που αντιστοιχεί σε 46,5 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 30,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,2 δισ. ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 10,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8,1 δισ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι 8,8 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 10,9 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας, απομένουν 26,7 δισ. ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πιερρακάκης: Το θέμα χρηματοδότησης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας έχει δρομολογηθεί
- Northvolt: Παραιτήθηκε ο CEO Πίτερ Κάρλσον μετά την αίτηση πτώχευσης
- Εθνική Ελλάδας: Με αντίπαλο τη Σκωτία για την άνοδο στη League A του Nations League!
- De Telegraaf: Συνάντηση του επικεφαλής του NATO Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ισπανία: Πρόστιμο 179 εκατ. ευρώ σε 5 αεροπορικές εταιρείες για «καταχρηστικά» τέλη αποσκευών καμπίνας
- COP29: Τι προβλέπει το προσχέδιο της χρηματοδοτικής συμφωνίας για το Κλίμα
- Παμ Μπόντι: Η πρώην εισαγγελέας της Φλόριντα και συνήγορος του Ταμπ, νέα υπ. Δικαιοσύνης
- Τζιτζικώστας: Αφοσιωμένος στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις