Επενδύσεις

Λίγο πριν την Ανάσταση…

Μια ακόμα οριακή πλην όμως θετική χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα στην διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Οι δύο πλευρές βρίσκονται μεν πολύ κοντά μετά το Eurogroup της Παρασκευής, μένει ωστόσο να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το κλείσιμο των προαπαιτούμενων. Η κόπωση από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις είναι εμφανής τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο Χρηματιστήριο, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

Η εικόνα της αγοράς τηρουμένων των συνθηκών και σε σχέση με άλλες περιόδους όπου η αναβλητικότητα ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό θα μπορούσε να θεωρηθεί από ικανοποιητική έως άριστη. Και τούτο διότι οι εκροές κεφαλαίων από την εγχώρια αγορά δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικές, ενώ η αποτύπωση των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται έχει ένα σχετικά υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ήταν η βέλτιστη επενδυτική τακτική του α’ τριμήνου για τα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν τις ελληνικές μετοχές αφού οι σημαντικά περιορισμένες συναλλαγές (-31%) είχαν ειδική στόχευση σε μετοχές που δικαιολόγησαν σχεδόν απόλυτα την επιχειρηματική τους επίδοση.

Το κέρδος αυτής της διαδικασίας είναι ότι σταδιακά ένα νέος αριθμός εταιριών μπαίνει στο στόχαστρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης με κοινό σημείο αναφοράς την κερδοφορία. (Flexopack, Πλαστικά Θράκης, Quest, AS Company, Πετρόπουλος, Τσουκαρίδης κλπ). Μετά από πολλές αποχωρήσεις, συγχωνεύσεις ή διαγραφές η επισήμανση των νέων εν δυνάμει πρωταγωνιστών του ελληνικού Χρηματιστηρίου γίνεται εύκολα και το ζητούμενο είναι η συνέπεια και η συνέχεια των καλών επιδόσεων αφού στο παρελθόν στα χαρτιά των μικρών κεφαλαιοποιήσεων η μεταβλητότητα στην κερδοφορία απομάκρυνε την συμμετοχή του θεσμικού παράγοντα.

Η ερχόμενη εβδομάδα μάλλον δεν προβλέπεται ιδιαίτερα συναρπαστική καθώς τόσο το ορθόδοξο όσο και το καθολικό Πάσχα αναμένεται να λειτουργήσουν εκ νέου ανασταλτικά στην συναλλακτική δραστηριότητα. Η αγορά φαίνεται περισσότερο διατεθειμένη να αναλωθεί σε συντήρηση των επιπέδων καθώς τόσο εντός όσο και εκτός δεν διαφαίνεται κάποιο γεγονός ή καταλύτης που θα μεταβάλει δραματικά τις τάσεις. Τα πολιτικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα τον Απρίλιο (Τουρκικό  Δημοψήφισμα (16/4), α’ γύρος Γαλλικών εκλογών (23/4)) προς ώρας δεν φαίνεται να προεξοφλούνται αρνητικά ενώ και η επίσημη απόφαση της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ε.Ε δεν προκάλεσε κάποιες αναταράξεις.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτιμάται ότι εφόσον το ελληνικό θέμα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, ο Γενικός Δείκτης θα ανατιμηθεί σημαντικά από την αναθεώρηση του ασφάλιστρου κινδύνου το οποίο αν και δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στις αποτιμήσεις δείχνει σε πολλές περιπτώσεις να αδικεί σε βαθμό υπερβολής (κόστος κεφαλαίου έως και 18%) μετοχές που διαπραγματεύονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Τεχνικά ο Γενικός Rείκτης είδε νέα υψηλά έτους την Παρασκευή ακολουθώντας ένα μοτίβο συνεδριάσεων χαμηλού εύρους και περιορισμένων τζίρων. Η άρνηση υποχώρησης ήταν εμφανής σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε ακόμα και όταν η ειδησεογραφία έδειχνε να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο Γενικός Δείκτης παρά την περιορισμένη συναλλακτική δράση συνέχισε ανοδικά προσεγγίζοντας τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών διασπώντας την μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 670 μονάδων θέτοντας πλέον στόχο το επόμενο οχυρό των 720 μονάδων.

Ο MACD αρχίζει να δίνει momentum στο αγοραστικό σήμα, οι κινητοί μέσοι ξεκόλλησαν από την περιοχή των 650 μονάδων και η κλίση τους αποκτά ανοδική φορά. Οι ενδείξεις παραμένουν αισιόδοξες και η απομάκρυνση από τους κινητούς μέσους αρχίζει να δίνει πιο πειστικό χαρακτήρα στην επιχειρούμενη διαφυγή από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Συμπερασματικά αν και το χτίσιμο της ανόδου μπορεί να γίνεται με αργό ρυθμό δεν παύει να εκθέτει τους πωλητές οι οποίοι δεν φαίνονται ικανοί να οδηγήσουν την αγορά χαμηλότερα παρά τις ευκαιρίες που δόθηκαν. Επομένως ακόμα και στις επόμενες δύο παραδοσιακά ρηχές εβδομάδες τζίρου η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση θα έχει τον πρώτο λόγο και οι διορθώσεις θα περιοριστούν σε βραχυπρόθεσμο ή ενδοσυνεδριακό επίπεδο, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu