Στην αυλαία του 2024, η εταιρεία δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς, Prorata κατέγραψε τις λέξεις που σημάδεψαν τη χρονιά
Ποιες είναι οι λέξεις που περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τα βιώματα μας σε σχέση με τις πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις του 2024; Ποιες είναι αυτές που αποτυπώνουν συνολικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας για τη χρονιά που φεύγει;
Κάποιες φέρουν αρνητικό φορτίο, άλλες θετικό. Ορισμένες φαίνεται πως δύσκολα θα επιβιώσουν με τον ερχομό της νέας χρονιάς, ενώ, άλλες, φαίνεται πως θασυντροφεύσουν και το 2025, συναντώντας νέες, πιο αισιόδοξες, και άλλες, λιγότερο αισιόδοξες. Δεκάδες λέξεις που αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίεςτης χρονιάς που έρχεται, όχι μόνο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας εορταστικής μελέτης της Prorata που διεξήχθη ποσοτικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.634 ατόμων αλλά και ποιοτικά σε 4 ομάδες εστίασης (focusgroups), στην κορυφή της λίστας αποτίμησης των πολιτικών εξελίξεων του 2024 βρίσκονται οι λέξεις «αναξιοπιστία», «κρίση», «αστάθεια» και «οπισθοδρόμηση».
Την ίδια στιγμή, η συζήτηση γύρω από την «woke» και «anti-woke» κουλτούρα, καθώς και η έννοια του «λαϊκισμού», αναμφίβολα άφησε σημαντικό αποτύπωμα στην πολιτική σκέψη της ελληνικής κοινωνίας. Στον τομέα της τεχνολογίας, ξεχώρισε η λέξη «ψηφιοποίηση», ως η κορυφαία έννοια για το έτος που φεύγει, ενώ άλλες όπως η «αποξένωση» και η «παρακολούθηση» ανέδειξαν τις λανθάνουσες ανησυχίες και φόβους της κοινωνίας για τις συνέπειες της τεχνολογικής προόδου.
Συνολικότερα, οι λέξεις που επιλέχθηκαν ως αυτές που περιγράφουν καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα βιώματα της κοινωνίας για το 2024 ήταν η «επιβίωση», η «φθορά» και ο «επαναπροσδιορισμός». Άλλες λέξεις που ξεχώρισαν ήταν η «ματαίωση», η «απώλεια» αλλά και η «ανθεκτικότητα».
Την ίδια στιγμή, ο στόχος της «επιβίωσης» μοιάζει ότι παραμένει κυρίαρχος και για το 2025, ενώ με το βλέμμα προς το μέλλον, ο«επαναπροσδιορισμός»φαίνεται πως θα συνοδευτεί και από μια διάθεση αλλαγής και «εξέλιξης».
Η εορταστική έρευνα της Prorata, ωστόσο διερεύνησε και θεματικές που αφορούν στο λεξιλόγιο της Gen-Z (και όχι μόνο). Πόσο καλά γνωρίζουμε τι σημαίνει «κρίντζ», «φλεξάρω», «ντελούλου»και «φασαίος»; Αν και η ελληνική κοινωνία μοιάζει εξοικειωμένη με slangλέξεις, όπως «κάγκουρας» και «YOLO» δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες,λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, όπως «τσότσο», «μπροκολόκο», «σλέι» και «λούζω».
Μια slang λέξη, όμως, σίγουρα ξεχωρίζει: Ντελούλου! Μια λέξη που προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως η περισσότερο ευρηματική από οποιαδήποτε άλλη που χρησιμοποιεί η Gen-Z και η οποία σε γενικές γραμμές περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία κάποιο άτομο έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, και γενικότερα, μια ροπή προς τις ψευδαισθήσεις.
Ο όρος προέρχεται από τη λέξη «delusional», και ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να αφηγηθεί τις ακραίες σχέσεις ορισμένων fans με celebrities, σήμερα μάλλον περιγράφει το σημείο εκείνο όπου η ελπίδα συναντάει τον παραλογισμό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Αύξηση – ρεκόρ 18% του αριθμού των αστέγων, έφτασαν τους 770.000
- OpenAI: Προχωρά σε μετασχηματισμό και γίνεται κερδοσκοπική εταιρεία
- Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την “Παναγία” του “Ιησού από τη Ναζαρέτ”
- Ελληνική οικονομία: Τα τρία μεγάλα “στοιχήματα” για το 2025
- Σε κλοιό χιονιά η χώρα: Στα λευκά η Ιπποκράτειος Πολιτεία, υποχρεωτικές οι αλυσίδες
- Νέα εποχή στην ενέργεια: Εξυπνοι μετρητές και εξατομικευμένα τιμολόγια
- Δασμοί: Υπουργοί του Καναδά συζήτησαν με την ομάδα του Τραμπ
- Καιρός: Χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα «λευκά»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις