Οικονομία

Le Monde: Προειδοποιητική βολή, με πολιτική χροιά, από την ΕΚΤ στην Ελλάδα

Με προειδοποιητική βολή προς την Ελλάδα, με άκρα πολιτική χροιά, χαρακτηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για ένα πολύ σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα από την ΕΚΤ στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι «πρέπει να διαπραγματευτείτε, και μάλιστα γρήγορα, με τους Ευρωπαίους».

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, βάζει τον Αλέξη Τσίπρα ενώπιον μιας δύσκολης επιλογής: είτε να δεχθεί, πολύ γρήγορα, το προτεινόμενο διαπραγματευτικό μονοπάτι που έχει επιβληθεί από τους Ευρωπαίους, με το κόστος μιας μεγάλης «παραίτησης» ως προς την πολιτική του, όταν έχει κάνει εκστρατεία εναντίον της τρόικας και της λιτότητας, είτε να λάβει το ρίσκο μιας χρεοκοπίας, ενός Grexit.

Μετά την απόφαση αυτή της ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει αν επιταχύνει τον ρυθμό και να εισέλθει γρήγορα σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup, αν θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Παράλληλα, στο άρθρο γίνεται λόγος στην αλλαγή ρητορικής από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι δεν κάνουν πλέον λόγο για διαγραφή χρέους και μονομερείς ενέργειες, με το μήνυμα που εκπέμπουν πλέον να είναι ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευθούν και ότι θα τηρήσουν τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Ακόμη, μετά τη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να καταστεί αξιόπιστη.

Όσον αφορά το πιο πιθανό σενάριο για τις επόμενες εβδομάδες, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι το πιο απλό θα ήταν να αποφασιστεί μια τεχνική επέκταση του προγράμματος βοήθειας για τέσσερις ή πέντε μήνες, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η οικονομική πορεία της χώρας.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι είναι έτοιμοι να επαναξιολογήσουν και να επανεξετάσουν την ωριμότητα των ελληνικών ομολόγων.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η Ελλάδα με την επέκταση του προγράμματος θα είναι σα να δέχεται την τρόικα, που η ύπαρξή της είναι συνδεδεμένη με αυτό το πρόγραμμα.

Αυτή η προοπτική είναι πολύ δύσκολη, πολιτικά, να γίνει αποδεκτή από έναν πρωθυπουργό που έχτισε μέρος της εκστρατείας του στην υπόσχεση ότι θα μπει τέλος στην τρόικα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu