Διεθνή

Λαβρόφ: Τελειώνει η νεοαποικιακή τάξη που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Δύση – Ο κόσμος αλλάζει…

Παρέμβαση από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος περιέγραψε μία νέα πραγματικότητα στον πλανήτη με ένα βασικό χαρακτηριστικό: το τέλος της μονοκρατορίας των ΗΠΑ και την ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου με πολλά και ισχυρά κέντρα εξουσίας.

Η επιβληθείσα από τη Δύση «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» προβλέπει μια ρατσιστική διαίρεση του κόσμου, δήλωσε το Σάββατο (27/8/2022) ο Λαβρόφ μιλώντας στο 5ο  Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων Διπλωματών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας στις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε πως η χώρα του υποστηρίζει σταθερά την πολιτισμική ποικιλομορφία των λαών και το δικαίωμά τους να καθορίσουν τη δική τους πορεία.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη νεοαποικιακή «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» η οποία επιβάλλεται από τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.

Τέλος στη ρατσιστική διαίρεση του κόσμου

«Αυτή η (δυτική) επιταγή προβλέπει μια ρατσιστική διαίρεση του κόσμου σε μια προνομιακή ομάδα χωρών που εκ των προτέρων έχουν το δικαίωμα οποιασδήποτε δράσης και ο υπόλοιπος κόσμος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τα ίχνη των προνομιούχων και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους», σημείωσε ο Lavrov.

Σε αυτές τις γραμμές, η Μόσχα επεκτείνει και εμβαθύνει «την εποικοδομητική συνεργασία με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της παγκόσμιας κοινότητας που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του πληθυσμού του πλανήτη», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στους CSTO, EAEU, CIS, BRICS, SCO και άλλες συμμαχίες και οργανώσεις και είπε ότι ο διάλογος πρέπει να ενταθεί.

Πολυπολικότητα

Οι φιλοδοξίες μεμονωμένων χωρών να λύσουν τα ζητήματά τους σε βάρος άλλων δεν απέδωσαν ποτέ καρπούς, προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, και αυτές οι «καταστροφικές πολιτικές» είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και σήμερα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ισχυροί και ανεξάρτητοι παίκτες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική επιδιώκουν τελευταία μια εθνικά προσανατολισμένη εξωτερική πολιτική και έχουν επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς.

«Έτσι, τώρα υπάρχει πολυπολικότητα και αυτή η γεωπολιτική πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Μεντβένεφ για χρήση πυρηνικών

Η Αποκάλυψη στον κόσμο δεν έχει ακόμη αρχίσει, αλλά «τουλάχιστον ήχησε ο πρώτος άγγελος».
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI την Παρασκευή 26 Αυγούστου ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και ότι η κατάσταση θα μπορούσε να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα.

«Αν κάνουμε μια βιβλική σύγκριση και θυμηθούμε τα λόγια του Ιωάννη του Θεολόγου από την Αποκάλυψη, δηλαδή από την Αποκάλυψη, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο πρώτος άγγελος ήχησε, και έγινε χαλάζι και φωτιά. Ακούστηκε άγγελος. Αλλά η αποκάλυψη δεν έχει έρθει ακόμα και ελπίζω να μην έρθει. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβεί ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και η πολιτική της χώρας μας στοχεύει ακριβώς σε αυτό» είπε. 

Πάντως, ο Μεντβέντεφ μίλησε για τέσσερις λόγους που μπορεί να αναγκάσουν τη Ρωσία να κάνει χρήση πυρηνικών.

Όπως είπε, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα μόνο σε τέσσερις συγκεκριμένες καταστάσεις που δεν αποτελούν μυστικό.

«Υπάρχει ένα έγγραφο που ονομάζεται “Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής”. Και εκεί στην παράγραφο 19, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Λοιπόν, για το ενδιαφέρον και για το γαλλικό κοινό, θα τους απαριθμήσω. Εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων, χρήση πυρηνικών όπλων, πλήγμα κρίσιμης σημασίας υποδομή που ελέγχει τα πυρηνικά όπλα ή άλλες ενέργειες που απειλούν την ύπαρξη του ίδιου του κράτους. Μέχρι στιγμής, τέτοιες ενέργειες δεν έχουν παρατηρηθεί», είπε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Τόνισε περαιτέρω ότι η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τακτικά πυρηνικά όπλα ή όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, «σε αντίθεση με τα κράτη του ΝΑΤΟ , τα οποία τα τελευταία 20-30 χρόνια τα χρησιμοποίησαν αρκετά ενεργά τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στο Ιράκ».

«Από αυτή την άποψη, πρέπει πρώτα να δούμε τι έκαναν οι δυτικές χώρες σε ορισμένες καταστάσεις», συνέχισε ο Μεντβέντεφ.

Τέλος, τόνισε ότι η Ρωσία είναι μια χώρα με χιλιόχρονη ιστορία και το μεγαλύτερο πυρηνικό δυναμικό, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu