Επενδύσεις

Λαύριο και Ελαιώνας: Τα ονόματα που εμπλέκονται στο νέο eldorado του real estate στην Αττική

Λιανική, κρουαζιέρα, εμπορικές χρήσεις ανάμεσα στους στόχους

Σε δύο περιοχές, οι οποίες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτών εξελίσσονται δύο μέχρι πρότινος ”outsiders” στην Αττική: Το Λαύριο και ο Ελαιώνας, η κάθε μία με τα δικά της πλεονεκτήματα, τα οποία την ωθούν να βγει από την μέχρι τώρα ”αφάνεια” και να αναδεικνύεται σε επενδυτικός στόχος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρόσφατο φόρουμ των Δελφών, φορείς της αγοράς αναφέρονταν, τόσο στο περιθώριο του φόρουμ, όσο και σε επιμέρους ενότητες σε πιθανές επενδύσεις, οι οποίες προέρχονται από σημαντικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την περιοχή, αλλά και από άλλες που ήδη έχουν κάποια οικόπεδα ή κτίρια εκεί και τηρούν στάση αναμονής.

Σε ό,τι αφορά το Λαύριο, ήδη, από τους προηγούμενους μήνες έγινε γνωστό ότι Dimand και Πειραιώς θα αναπτύξουν μια μεγάλη, άνω των 100 στρεμμάτων, έκταση, κυρίως οικιστικές αναπτύξεις, τουλάχιστον για αρχή. Θα ακολουθήσουν, πιθανόν και εμπορικές, αλλά και τουριστικές. Το συγκεκριμένο κτήμα κατέχουν οι Πειραιώς (75%) με το σχήμα Κέκροψ, ΓΕΚ και Intracom, μετόχους με τους οποίους έχουν γίνει αρχικές συζητήσεις για τα νέα σχέδια. Σε αυτή την έκταση βρίσκεται το παλαιό εργοστάσιο της «Νηματουργείο Αιγαίον», συνολικής επιφάνειας 97.262 τ.μ., καθώς και για το 50% παραλιακού οικοπέδου, εμβαδού 8466 τ.μ., επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα 6.947 τ.μ. Το ακίνητο του παλαιού εργοστασίου ελέγχεται από την εταιρεία Euroterra και το 50% του έτερου ακινήτου από την εταιρεία Rebikat (πρώην εταιρεία των επιχειρηματιών Ρεμαντά και Ρίζου).

Επέκταση της πόλης

Στην ουσία, αυτό που θα γίνει μέσω των έργων σε αυτή την έκταση, θα είναι μια επέκταση της πόλης, η οποία μεταλλάσσεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κτίρια συνολικού εμβαδού 60.000 τμ, για τα οποία τώρα γίνονται μελέτες και οργανώνονται οι σχετικές αδειοδοτήσεις για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν. Θα υπάρχει σε αυτό το πλαίσιο συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς μέσω της αλλοδαπής εταιρείας Strix και της Dimand. 

Παρά, δε, την απόσταση από την Αθήνα, η οποία θα γίνει μικρότερη, όταν έρθει ο προαστιακός τα επόμενα χρόνια, ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί από τους ομίλους Σκλαβενίτη και Φουρλή για το άνοιγμα σούπερ μάρκετ και ΙΚΕΑ στην περιοχή, ενώ στο τετραώροφο κτίριο που πρόκειται να κατασκευαστεί θα χτιστούν και διαμερίσματα.

Στα σχέδια, επίσης, είναι και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου, αλλά και η δημιουργία ξενοδοχείου, την ώρα που έχει ξεκινήσει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κερατέας και του Λαυρίου και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής, όπως είναι το αρχαίο θέατρο Θορικού και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Σε αυτή την ανάπτυξη, αναμένεται να συντελέσει και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα Λαυρίου, ένα γεγονός το οποίο θα φέρει παράλληλα και την ανάπτυξη κρουαζιέρας.  Μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν οι δεσμευτικές προσφορές, από εταιρείες που έχουν περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, όπως  η ΓΕΚ Τέρνα, η Ιντερκάτ, η κοινοπραξία GPH με την ProMarine του ομίλου Σπανόπουλου, η Israel Shipyards Industries, η κοινοπραξία των Jet Plan Shipping του Μάριου Ηλιόπουλου με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, η κοινοπραξία των Olympic Marine του Γιώργου Προκοπίου και της MSC Cruises.

Σε στάση αναμονής, εξάλλου, για το πως θα εξελιχθεί η περιοχή βρίσκεται και ο όμιλος Φάις. Στην πρόσφατη παρουσίαση για την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο έγινε γνωστό ότι η εταιρεία διαθέτει ακίνητα στον Άλιμο, όπου είναι τα γραφεία της, στον σταθμό του Μετρό στο Ελληνικό, αλλά και στο Λαύριο, πάνω από το λιμάνι, όπως το ακίνητο του παλαιού εργοστασίου της Άλφα Μπετόν. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, υπάρχει ενδιαφέρον για το πώς θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια η περιοχή, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα αξιοποιήσουν οι ίδιοι το ακίνητο ή θα το μισθώσουν.

Ελαιώνας: Το Business Park και η αναμονή για τα ΚΤΕΛ

Σε άλλο σημείο της Αττικής, αυτή τη φορά στον Ελαιώνα, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από επενδυτές. Ενδεικτικό είναι ότι σε ευθεία κατασκευής, πλέον, μετά από τις κατεδαφίσεις και τις αρχικές μελέτες μπαίνει το Votanikos Business Park, το επόμενο μεγάλο project της Dimand, το οποίο όπως και τα δύο προηγούμενα, Πύργος του Πειραιά και Μινιόν, θα συνδυάζει τη λιανική με την στέγαση γραφείων μεγάλων εταιρειών. Στον χώρο της ανέγερσης της νέας εγκατάστασης μέχρι πριν από μερικούς μήνες υπήρχαν τα παλαιά κτίρια της Softex, από τα οποία κάποια κατεδαφίστηκαν και κάποια διατηρήθηκαν για να ανακαινιστούν εκ βάθρων.

Έχοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, πρόκειται για το project το οποίο θα έχει το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με τα προηγούμενα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο συμφωνιών λιανικής, καθώς δεν είναι σε μια παραδοσιακά εμπορική περιοχή της Αθήνας, αλλά σε μια συνοικία, η οποία είναι σχετικά υποβαθμισμένη και χαρακτηρίζεται ως ‘’κέντρο-απόκεντρο’’. Αυτά τα πλεονεκτήματα και όσα θα δημιουργηθούν με την κατασκευή των δέκα κτιρίων εντός της έκτασης θα χρησιμοποιηθούν ως ‘’δέλεαρ’’ για να προσελκυστούν οι μεγάλες εταιρείες λιανικής και ενέργειας, καθώς από αυτές υπάρχει καταρχήν ενδιαφέρον για μίσθωση χώρων και γραφείων. Κατά όσα τονίζουν πηγές από την Dimand, πάντως, το 2025 θα είναι σημαντικό στην πορεία του έργου σε σχέση με την διαμόρφωση της λίστας των εταιρειών που θα στεγαστούν εκεί: Έχοντας, μετά το πρώτο μισό της χρονιάς ειδικά, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πως θα είναι, από Σεπτέμβριο και μετά, αναμένεται να κλειστούν και να ανακοινωθούν τα πρώτα deals με τις συνεργαζόμενες εταιρείες. Εξάλλου, προτεραιότητα στην τελική διαμόρφωση της έκτασης θα δοθεί και στο ‘’πράσινο’’ κομμάτι της, καθώς θα υπάρχουν συνολικά, κατά το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο πάνω από 15 στρέμματα πρασίνου.

Στο ακίνητο της Softex θα κατασκευαστούν και θα ανακαινιστούν συνολικά 10 κτίρια σε μια έκταση 50 στρεμμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία κτιρίων γραφείων που θα είναι πιστοποιημένα κατά LEED Gold και Well. Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 79.202 τ.μ., από τα οποία 47.000 τ.μ. αφορούν στην επιφάνεια ανωδομής. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επένδυση για το business park του Βοτανικού αναμένεται να αγγίξει τα 165 εκατ. ευρώ, μαζί με την αγορά της έκτασης, η οποία κόστισε 14 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού επιλέξιμου κόστους 152,22 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 106,44 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος. Το υπόλοιπο 30% θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη Dimand, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία IQ ATHENS, 100% θυγατρική της Dimand.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράπλευρο έργο στην περιοχή συνιστά ο νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ), ο οποίος προβλέπεται να κατασκευαστεί σε έκταση 66.420 τ.μ. στην περιοχή του Ελαιώνα, εντός του Δήμου Αιγάλεω, η οποία περικλείεται από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (Λεωφόρος Κηφισού), την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγίας Άννης και Πιερίας.

Φορέας  Υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο, ωστόσο, εδώ και μήνες δεν έχει ειπωθεί τίποτα για το συγκεκριμένο έργο από το Υπουργείο Υποδομών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu