Ο εφευρέτης των Google Maps ζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στην Ελλάδα
To όνομα του Δανέζου επιστήμονα ήταν γνωστό για την εφεύρεση των Google Maps, ενώ ήταν από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Αμερικανικού κολοσσού μέχρι το 2010. Εξάλλου, μέχρι και το 2015 ήταν και στέλεχος της Facebook, αμέσως μετά την αποχώρησή του από την Google.
Εδώ και 14 χρόνια ωστόσο, ο ίδιος αυτοαποκαλείται ως «angel investor» σε start up εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της τεχνολογίας, ενώ από το 2021 και πέρα ζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην Ελλάδα, στο σπίτι του στο Ψυχικό, μαζί με την Ελληνοϊταλίδα σύζυγό του Ελομίδα Βισβίκη.
Από τότε έχει ξεκινήσει να γνωρίζεται με το σύγχρονο εγχώριο start up σύστημα και να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στους νέους Έλληνες επιχειρηματίες, συμμετέχοντας, μάλιστα, και σε πληθώρα τεχνολογικών forum.
«Στην μεταπανδημική εποχή η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Μπορεί να προσελκύσει με τις ομορφιές της, τους νομάδες της τεχνολογίας. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ευκαιρία σε αυτό και στο πως η Ελλάδα βασιζόμενη σε αυτό μπορεί να γίνει η βάση μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων» είχε δηλώσει ο Ράσμουσεν σε συνέντευξή του, κάνοντας μνεία στη χώρα μας.
Ελάχιστα χρόνια μετά, το είπε και το έκανε, καθώς πριν από λίγους μήνες έγινε μέτοχος σε μία από τις πιο ανερχόμενες start up βιοτεχνολογίας, την ResQ Biotech, εταιρεία βιοτεχνολογίας – τεχνοβλαστός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) που ιδρύθηκε το 2019 και εδρεύει ακόμα και σήμερα στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών από τον Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» Γιώργο Σκρέτα.
Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία άγγιξε τα 202.000 ευρώ και αντιπροσωπεύει το 2,53% των μετοχών της εταιρείας, στην οποία μέτοχοι είναι ο Γιώργος Σκρέτας, η Αθηνά Οικονομίδου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η εταιρεία Blue Dome Capital.
Alzheimer και Parkinson
Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, σκοποί της εταιρείας είναι ιδίως η ανακάλυψη, προκλινική ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση μορίων με δυνητικές θεραπευτικές ιδιότητες κατά ασθενειών που προκαλούνται από προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών, όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson, η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, η νόσος Huntington, ο διαβήτης τύπου 2 κ.ά., καθώς και η εφαρμογή καινοτόμου μεθοδολογίας για την ανακάλυψη των εν δυνάμει αυτών θεραπευτικών μορίων, η οποία χρησιμοποιεί κατάλληλα τροποποιημένα μικροβιακά κύτταρα για τη βιοσυνθετική παραγωγή των υπό μελέτη ενώσεων και βιοτεχνολογικές μεθόδους για τον εντοπισμό των βιοδραστικών μορίων.
Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην προκλινική ανάπτυξη των πρώτων ενώσεων-προϊόντων της εταιρείας με στόχο την θεραπεία της νόσου Alzheimer και μιας οικογενούς μορφής της πλάγιας μυοτροφικής σκλήρυνσης, η οποία προκαλείται από μεταλλαγές στην ανθρώπινη πρωτεΐνη Cu/Zn δισμουτάση του υπεροξειδίου (Cu/Zn superoxide dismutase, SOD1), ενώ εφαρμογή της ανωτέρω βιοτεχνολογικής προσέγγισης για την ανακάλυψη δυνητικών θεραπευτικών μορίων και για άλλες ασθένειες προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών, όπως η νόσος Huntington και για ορισμένες μορφές καρκίνου που ενδιαφέρουν άμεσα την εταιρεία.
Εξάλλου, ανάμεσα στους σκοπούς της εταιρείας είναι και η εμπορική εκμετάλλευση της γνώσης που έχει αποκτήσει η εταιρεία στην ανακάλυψη εν δυνάμει θεραπευτικών μορίων με βάση τη βιοτεχνολογική προσέγγιση που έχει αναπτύξει, την οποία και θα εφαρμόσει και για άλλες πρωτεΐνες και ασθένειες-στόχους της και η εμπορική εκμετάλλευση όλων των νέων ευρημάτων και τεχνολογιών που θα προκύψουν στο πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω δραστηριοτήτων, αλλά δε σχετίζονται άμεσα με αυτές (για παράδειγμα, κατασκευή νέων μικροβιακών στελεχών).
Ποιος είναι ο ιδρυτής Γιώργος Σκρέτας
Aπόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ο Γιώργος Σκρέτας συνέχισε τις σπουδές του με σπουδές στο Πρίνστον όπου έκανε και το διδακτορικό του, ενώ συνέχισε με μεταδιδακτορικές σπουδές και στο Πανεπιστήμιο του Austin στο Τέξας.
Στην Ελλάδα επέστρεψε και ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας ‘’Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Το 2019 ίδρυσε στην Πάτρα την ResQ Biotech.
Εξάλλου, ο ερευνητής Γιώργος Σκρέτας, επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «ResQ Biotech», είναι ο μόνος επιστήμονας από ελληνικό ερευνητικό φορέα που έλαβε χρηματοδότηση «Proof of Concept» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για το 2023, γεγονός που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2024.
Πρόκειται για μια σημαντική χρηματοδότηση που στόχο έχει να βοηθήσει καινοτόμες έρευνες, όπως της «ResQ Biotech» για την πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, να φτάσουν γρηγορότερα στην κοινωνία.
Μάλιστα, η επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας δεν είναι η πρώτη επιτυχία για τη «ResQ Biotech».
Το 2020, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή της, το επιστημονικό περιοδικό «Nature» την επέλεξε ανάμεσα στις πιο συναρπαστικές εταιρείες-τεχνοβλαστούς από όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας «The Spinoff Prize 2020».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μια μεγάλη γιορτή ζωντανεύει στο Θέατρο Α. Αλεξανδράκης με την υπογραφή της Τ. Κουλίεβα
- Στα «κάγκελα» ο ΣΕΤΕ με το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση: Χαράτσι αυξημένο έως 200%
- ΝΑΤΟ: Έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στη «σκιά» των ρωσικών πυραύλων Oreshnik
- Μπάιντεν και Μακρόν συζήτησαν για την κατάσταση σε Ουκρανία και Λίβανο
- Κάθε σούπερ μάρκετ το δικό του «ταμπελάκι» με τις μειώσεις από 5% στις τιμές 523 κωδικών
- D.Madjarevic, Εlectrolux Hellas: Πώς τα οικιστικά έργα ανέδειξαν τη ”best seller” ηλεκτρική συσκευή του 2024
- Σκοτ Μπέσεντ: Ο Τραμπ επέλεξε για «τσάρο» της οικονομίας τον ιδρυτή της εταιρείας επενδύσεων Key Square
- Fitch: Διατήρησε το ΒΒΒ- για το ελληνικό αξιόχρεο με σταθερό outlook – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις