"Εχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες να το αλλάξουμε"
Η Ευρώπη ξεκινά μια νέα διαδρομή προς την ανεξαρτησία, όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Κληθείσα να απαντήσει τι εννοεί εξήγησε: «Εννοώ ότι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε αποκλειστικά σε ό,τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του ωκεανού, αλλά να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις που έχουμε εδώ, στο σπίτι μας, και στο πώς μπορούμε να ανακτήσουμε ένα βαθμό ανεξαρτησίας που μας λείπει.
Και αυτό ισχύει για την άμυνα, για το εμπόριο, φυσικά για τα οικονομικά, και από την δική μου άποψη, ισχύει και για τον τρόπο που το χρήμα κινείται στην Ευρώπη», σημείωσε.
«Με αυτό, εννοώ τις κεφαλαιαγορές, οι οποίες είναι εντελώς διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να οργανωθούν καλύτερα, να ενοποιηθούν, να συγκλίνουν και πιθανώς να εποπτεύονται από έναν μόνο φορέα. Αυτό είναι το ένα», σημείωσε.
«Το δεύτερο, που θεωρώ πραγματικά σημαντικό για όλους μας, είναι να έχουμε υπό τον έλεγχό μας τις ψηφιακές πληρωμές. Αν το σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, πολλές από τις ψηφιακές μας πληρωμές —είτε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε μεταξύ χρηστών (P2P), είτε με κάρτα ή κινητό— βασίζονται σε μη ευρωπαϊκή υποδομή.
Είτε χρησιμοποιείτε κάρτα είτε κινητό, συνήθως περνάτε από συστήματα όπως η Visa, η MasterCard, η PayPal ή η Alipay. Από πού προέρχονται όλες αυτές οι εταιρείες; Είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Σίγουρα γίνεται σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές υποδομές.
«Εχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες να το αλλάξουμε. Σκεφτείτε για μια στιγμή: αν καταργούσαμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν σημαντικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει δημοσιεύσει μελέτες που το επιβεβαιώνουν· είναι ξεκάθαρο ότι τα εσωτερικά μας εμπόδια, π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών, ισοδυναμούν αυτή τη στιγμή με δασμούς 110%», κατέληξε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καλάθι του Πάσχα: Σε ισχύ από σήμερα 07/04 έως και το Μ. Σάββατο
- Τέμπη: Τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής – Στο φυσικό δικαστή η υπόθεση Τριαντόπουλου
- Κραχ στις ευρωπαϊκές αγορές, στο -8% ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Αλλαγές στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου: Ο Δημ. Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ σύμβουλος επενδύσεων
- Γερμανία: Μεγάλη πτώση 4% στη βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο 2025
- INTRALOT: Επεκτείνει τo συμβόλαιό της στη Νέα Ζηλανδία μέχρι το 2032
- “Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αύξηση 10,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάρτιο 2025
- Κίνα: Εντεκα ακόμη αμερικανικές εταιρίες στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις