Οικονομία

Λαγκάρντ: Η μείωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο «έφερε» τη νέα μείωση επιτοκίων – Αργός ο ρυθμός των επενδύσεων

Όλα ανοιχτά για μια ακόμη μείωση επιτοκίων στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου - Αδύναμη η οικονομική δραστηριότητα - «Δεν βλέπω ύφεση στην ευρωζώνη», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες – μέσω του οποίου κατευθύνει τη νομισματική πολιτική της η κεντρική τράπεζα – βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει στον στόχο του 2% «νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε», ενώ η σημερινή απόφαση για «ψαλίδισμα» κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη. Οι αξιωματούχοι «θα λάβουν περισσότερα δεδομένα, μερικά πιο ελαφρά και μερικά πιο σημαντικά και θα προβούν σε λεπτομερείς αναλύσεις» μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όπως ανέφερε η κα Λαγκάρντ, τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού συνεχίζεται.

Η ίδια σημείωσε ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού επηρεάστηκαν από αρνητικές εκπλήξεις σε μετρήσεις της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει στον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός καθώς οι μισθοί αυξάνονται με ταχύ ρυθμό αλλά οι πιέσεις στο κόστος εργασίας θα αρχίσουν σταδιακά να μετριάζονται, σημείωσε.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό -6,1%, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων ανέβηκε ελαφρά στο 2,4% ο πληθωρισμός αγαθών παρέμεινε συγκρατημένος στο 0,4% ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών υποχώρησε στο 3,9%. Όπως υπογράμμισε “ο εγχώριος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός καθώς οι μισθολογικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ παραμένουν ισχυρές, η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων θα παραμείνει υψηλή και ασταθής για το υπόλοιπο του έτους, δεδομένου του σημαντικού κανόνα των εφάπαξ πληρωμών και της κλιμακωτής φύσης των μισθολογικών προσαρμογών, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ενώ θα μειωθεί κοντά στον στόχο του 2%, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

“Η διαδικασία αποπληθωρισμού θα πρέπει να υποστηριχθεί με τη χαλάρωση των πιέσεων στο κόστος εργασίας και την προηγούμενη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε η πρόεδρος Λαγκάρντ και υπογράμμισε ότι “η χαμηλότερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων, κάτι που θα μπορούσε να ενισχυθεί από πηγές γεωπολιτικού κινδύνου, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο”.

Επανέλαβε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της σε κάθε συνεδρίαση και δεν δεσμεύεται σε έναν συγκεκριμένο μονοπάτι για την πορεία των επιτοκίων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν, οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις τους με αργό ρυθμό και τα νοικοκυριά πραγματοποίησαν λιγότερες καταναλωτικές δαπάνες από ότι αναμενόταν.

Η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί και αναμένεται να φτάσει στον στόχο του 2% το 2025.

Σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων η κα. Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση επειδή όλες οι μετρήσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων έδειχναν μια καθοδική πορεία στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και τη μεταποίηση. Αυτό επιβεβαίωσε, είπε η κα. Λαγκάρντ, την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ ότι συνεχίζεται με βιώσιμο τρόπο η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού. «Αυτό ήταν η αιτία που μειώσαμε τα τρία επιτόκια μας κατά 25 μονάδες βάσης» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η σημερινή απόφαση καταδεικνύει ότι η ΕΚΤ λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό. Όπως ανέφερε, μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν δημοσιευτεί και άλλα οικονομικά στοιχεία τα οποία θα εξετάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και θα αποφασίσει ανάλογα.

Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για την ανάπτυξη αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει μια «ομαλή προσγείωση» και δεν βλέπει διολίσθηση της οικονομίας της ευρωζώνης σε ύφεση.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος Λαγκάρντ, από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου και συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΚΤ, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν κάπως πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα ασταθής τους καλοκαιρινούς μήνες. “Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση συνέχισε να συρρικνώνεται, όπως και οι υπηρεσίες, ενώ παρόλο που υπήρξε μια άνοδος τον Αύγουστο, πιθανώς υποστηριζόμενη από μια ισχυρή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια πιο υποτονική ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με την ίδια, “οι επιχειρήσεις επεκτείνουν τις επενδύσεις αργά, ενώ οι επενδύσεις στη στέγαση συνεχίζουν να μειώνονται. Οι εξαγωγές έχουν αποδυναμωθεί, ειδικά για τα αγαθά. Αν και τα εισοδήματα αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, τα νοικοκυριά κατανάλωσαν λιγότερο, αντίθετα με τις προσδοκίες και τα ποσοστά αποταμίευσης διαμορφώθηκαν στο 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, πολύ πάνω από τον μέσο όρο προ πανδημίας 12,9%.”

Παράλληλα τόνισε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,4% τον Αύγουστο. Εντούτοις τα δεδομένα έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και περαιτέρω συγκράτηση της ζήτησης εργασίας. Παρά ταύτα η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων επιτρέπει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερα, ενώ οι εξαγωγές θα συμβάλουν στην ανάκαμψη καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση, οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές πρέπει να στοχεύουν στο να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική.

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ευρώπης μπορεί να υποφέρει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ:

Οποιαδήποτε σκλήρυνση των φραγμών, των δασμών, των πρόσθετων εμποδίων στη δυνατότητα συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο είναι προφανώς κάτι αρνητικό.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ έπληξε τις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Ευρώπης με δασμούς και συχνά μιλούσε επικριτικά για το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρώπης με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν έχει ετοιμάσει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα που θα μπορούσαν πιθανόν να μπουν στο στόχαστρο δασμών ως αντίποινα, εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ και υλοποιήσει την απειλή του να πυροβολήσει την ευρωζώνη με εμπορικά μέτρα τιμωρίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu