Οικονομία

Λαγκάρντ: Η εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων συρρικνώνεται από τον πόλεμο των δασμών

Financialreport.gr

Αναμένουμε πλήγμα στην ανάπτυξη της ευρωζώνης από τους δασμούς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η απόφαση βασίστηκε στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση της κεντρικής τράπεζας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη σημείωσε και τόνισε ότι κανένας αξιωματούχος δεν τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΚΤ μείωσε στο 2,25% τα επιτόκια εν μέσω εμπορικού πολέμου Τραμπ

Η έβδομη πτώση επιτοκίων από την ΕΚΤ

η Πρόεδρος της έκανε λόγο για επιβράδυνση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας και εξαιρετική αβεβαιότητα εξαιτίας των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Παραδέχτηκε ότι ένα πλήγμα στην ανάπτυξη είναι πιθανό, σημείωσε, ωστόσο, πως η ευρωπαϊκή οικονομία «χτίζει» μερική ανθεκτικότητα και πως η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει κανένα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι στην πολιτική των επιτοκίων, αλλά θα εξετάζει τα οικονομικά δεδομένα από τη μία συεδρίαση στην άλλη.

Προς αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, η Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθούν άμεσα οι προτάσεις της Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας.

Αναμένουμε πλήγμα στην ανάπτυξη από τους δασμούς

Περιγράφοντας τις συνέπειες από την αβεβαιότητα, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων συρρικνώνεται. Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς βρίσκονται αντιμέτωποι με δασμούς, το εύρος των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστό, διαταραχές στο διεθνές εμπόριο, αναστάτωση στις χρηματαγορές αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις. Το αποτέλεσμα είναι η συγκράτηση δαπανών, προειδοποίησε η Λαγκάρντ.

Βάζοντας φρένο σε εξαγωγές, δαπάνες και επενδύσεις, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου είναι πολύ πιθανό να πλήξει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των δασμών στον πληθωρισμό δεν είναι ακόμη σαφής και θα γίνει σαφέστερος με την πάροδο του χρόνου – επομένως, δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Χτίζει ανθεκτικότητα η ευρωπαϊκή οικονομία

Παρότι έχουν συγκεντρωθεί «σύννεφα» πάνω από τις οικονομικές προοπτικές, η ΕΚΤ διαπιστώνει πως η ευρωπαϊκή οικονομία χτίζει μερική ανθεκτικότητα.

«Η οικονομία πιθανώς αναπτύχθηκε το α’ τρίμηνο του έτους, η μεταποίηση δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ και η απασχόληση έχει τονωθεί», είπε η Λαγκάρντ.

Προσεχώς θα δούμε τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ τόνισε πως οι περισσότεροι δείκτες υποδεικνύουν μια διατηρήσιμη επιστροφή του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τη διατηρήσιμη πορεία του ήταν και αυτό που καθόρισε τη σημερινή απόφαση για τα επιτόκια, με την Λαγκάρντ να αποκαλύπτει πως ήταν ομόφωνη και πως κανείς δεν τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης κατά 50 μονάδων βάσης.

«Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδεικνύουν μια σταθερή επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», ανέφερε. «Ο εγχώριος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα τέλη του 2024. Οι μισθοί σταδιακά μετριάζονται. Το τελευταίο τρίμηνο του 2024 η ετήσια αύξηση των αποδοχών ανά εργαζόμενο διαμορφώθηκε στο 4,1%, από 4,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της παραγωγικότητας σήμαινε επίσης ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε πιο αργά. Το σύστημα παρακολούθησης μισθών της ΕΚΤ και οι πληροφορίες από τις επαφές μας με τις εταιρείες υποδεικνύουν μείωση της αύξησης των μισθών το 2025, όπως αναφέρεται επίσης στις προβλέψεις του Μαρτίου».

«Οι περισσότερες μετρήσεις μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να βρίσκονται στο 2% περίπου, γεγονός που υποστηρίζει τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», πρόσθεσε.

Πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η η αύξηση των δαπανών για την Άμυνα και τις υποδομές θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Κάτι, που εκτός από την ΕΚΤ, ζητούν τόσο οι εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα, όσο και οι προτάσεις της Κομισιόν.

Το ψηφιακό ευρώ

«Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθεί γρήγορα το νομοθετικό πλαίσιο για να προετοιμαστεί το έδαφος για την πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά σύμφωνα με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και να δώσουν προτεραιότητα σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Παρά την εξαιρετική αβεβαιότητα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι, η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα έναντι των παγκόσμιων κραδασμών.

Σύμφωνα με την ίδια:

  • Η οικονομία είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους και η μεταποίηση έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης.
  • Η ανεργία υποχώρησε στο 6,1% τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδό της από την κυκλοφορία του ευρώ.
  • Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% τον Μάρτιο.
  • Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,0 τοις εκατό, μετά από μια ελαφρά άνοδο τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξήθηκε στο 2,9% τον Μάρτιο, από 2,7% τον Φεβρουάριο.
  • Ο πληθωρισμός αγαθών παρέμεινε σταθερός στο 0,6%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών υποχώρησε ξανά τον Μάρτιο, στο 3,5%, και τώρα βρίσκεται μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από το ποσοστό που καταγράφηκε στο τέλος του περασμένου έτους.
  • Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδεικνύουν μια σταθερή επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Ο εγχώριος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα τέλη του 2024.
  • Οι μισθοί σταδιακά μετριάζονται. Το τελευταίο τρίμηνο του 2024 η ετήσια αύξηση των αποδοχών ανά εργαζόμενο διαμορφώθηκε στο 4,1%, από 4,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Έκκληση προς τα κράτη

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι ακόμη πιο επείγον οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές να καταστήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική. Η Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη δράσης και οι προτάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της απλούστευσης, θα πρέπει να εγκριθούν γρήγορα, τόνισε η Πρόεδρος της ΕΚΤ. Αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της Ένωσης Αποταμίευσης και Επενδύσεων, στη βάση ενός σαφούς και φιλόδοξου χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα βοηθήσει τους αποταμιευτές να επωφεληθούν από περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις και θα βελτιώσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθεί γρήγορα το νομοθετικό πλαίσιο για να προετοιμαστεί το έδαφος για την πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά σύμφωνα με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και να δώσουν προτεραιότητα σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Η σχέση με την Fed

Η Λαγκάρντ ρωτήθηκε για τη σχέση της με την Fed και για το αν η σύνδεση με τον Λευκό Οίκο θέτει σε κίνδυνο τη ροή δολαρίων σε όλο τον κόσμο. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν γραμμές swaps για να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα μπορούν να φτάσουν στα μέρη όπου χρειάζονται. Υπεκφεύγοντας ελαφρώς, η Λαγκάρντ απάντησε: «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον αξιότιμο συνάδελφό μου και φίλο Τζερόμ Πάουελ. Έχουμε μια σταθερή σχέση μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu