Διεθνή

Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί, πάνω από 2% όμως ο πληθωρισμός και το 2025

Μια πιο αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, θα επηρεάσει αρνητικά την Ευρωζώνη, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά κατά 25 μονάδες βάσης, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Δεδομένου του αναβαθμισμένου outlook για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και και της ισχυρής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι πλέον κατάλληλο να μετριάσουμε τον βαθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μετά από εννιά μήνες σταθερών επιτοκίων, τόνισε η κα Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΤ: Προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2019 και στο 3,75%

Ιστορική και πολυαναμενόμενη απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων - Κατά 25 οι μονάδες βάσης η μείωση

Από τη συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και το outlook για τον πληθωρισμό έχει βελτιωθεί σημαντικά, σημείωσε.

Η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να ανακάμπτει καθώς οι υψηλότεροι μισθοί και η βελτίωση των συνθηκών στο εμπόριο θα οδηγήσουν υψηλότερα τα πραγματικά εισοδήματα.

Ωστόσο, η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά.

Όπως ανέφερε, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στα τρέχοντα επίπεδα για το σύνολο του 2024.

Τα ρίσκα για την ανάπτυξη παραμένουν ισορροπημένα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά είναι καθοδικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ. Ειδικότερα, προειδοποίησε ότι μια πιο αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ μεγάλων οικονομιών θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αποτελούν μεγάλες πηγές γεωπολιτικού ρίσκου.

Χωρίς υποσχέσεις 

“Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων”, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ και επισήμανε ότι “παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές και ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο”.

Σημείωσε παράλληλα ότι οι πρόσφατες προβολές εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού αναθεωρήθηκαν ανοδικά για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου, ενώ και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat έδειξαν επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 2,6% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

“Δεν θα σας πω σήμερα ή κάποια στιγμή αργότερα αν θα επιλέξουμε να κάνουμε αυτό ή εκείνο”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “αυτό που θα σας πω είναι πως πάντα θα πρέπει να έχουμε αρκετά στοιχεία για να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu