Τράπεζες

Λαγκάρντ: Έπλεξε το εγκώμιο της Σλοβενίας

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, βρίσκεται στην Σλοβενία, όπου συνεδριάζει το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, βρίσκεται στην Σλοβενία, όπου συνεδριάζει το συμβούλιο και από εκεί θα ανακοινώσεις τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής απαντώντας και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης. Ωστόσο, την Τετάρτη το βράδυ μίλησε σε επίσημο δείπνο της Banka Slovenije (κεντρική τράπεζα) στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, πλέκοντας το εγκώμιο της χώρας.

Είπε αρκετά πράγματα για τους Σλοβένους:

  • Ότι οι Σλοβένοι σε μια εποχή, που τα γερμανικά ήταν η γλώσσα των κυρίαρχων τάξεων, τόλμησαν και έγραψαν κείμενα – από τον θρησκευτικό μεταρρυθμιστή Primož Trubar το 1550 – τα πρώτα βιβλία στα σλοβενικά. Και σήμερα το πορτρέτο του Trubar κοσμεί το νόμισμα του 1 ευρώ στη Σλοβενία, πλαισιωμένο από τις περίφημες λέξεις που βρίσκονται « Stati inu Obstati » – «στέκεσαι και αντέχεις».
  • ¨Οτι μέσα σε μία μόνο γενιά, η Σλοβενία ​​πέτυχε την εξαιρετικά δύσκολη μετάβαση από μια σχεδιασμένη οικονομία στην οικονομία της αγοράς.
  • Και ότι σήμερα, η Σλοβενία ​​είναι μια ιστορία επιτυχίας. Είναι μια ανεπτυγμένη, σταθερή και υψηλού εισοδήματος οικονομία, με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η Λαγκάρντ είπε επίσης η Σλοβενία ​​αξιοποίησε γρήγορα το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της για να αναπτύξει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στην ενιαία αγορά και ότι σήμερα, κάθε αυτοκίνητο που παράγεται στην Ευρώπη έχει τουλάχιστον ένα εξάρτημα που κατασκευάζεται στη Σλοβενία ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η Σλοβενία ​​εξασφάλισε μια σημαντική επένδυση στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Είπε επίσης ότι το δεύτερο μάθημα από τη Σλοβενία ​​είναι ότι τα οφέλη της αλλαγής μπορούν –και πρέπει– να μοιραστούν ευρύτερα και ότι αυτό οφείλεται και στην τεχνολογία καθώς η χώρα έχει υποστεί αξιοσημείωτες τεχνολογικές αλλαγές τα τελευταία 20 χρόνια ενώ σήμερα, το επίπεδο ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας είναι 7% πάνω από τον μέσο όρο και μπορεί να ανταγωνιστεί ορισμένες από τις πιο ψηφιακά ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ σε ορισμένους τομείς.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu