Πολιτική

La Repubblica – Qatargate: Ετοιμάζουν άρση ασυλίας και για άλλους τρεις ευρωβουλευτές οι βελγικές αρχές

Να φωτίσουν όλες τις πλευρές του Qatargate προσπαθούν οι βελγικές αρχές μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή, του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι, και, σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica, στο κάδρο των ερευνών είναι τρεις ακόμα ευρωβουλευτές.

Συγκεκριμένα, oι βελγικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν άρση βουλευτικής ασυλίας  για τους Αντρέα Κοτσολίνο, Μαρκ Ταραμπέλα και της Μαρί Αρενά, σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica.

Υπενθυμίζεται ότι όπως μετέδωσε η Il Fatto Quotidiano, η Εύα Καϊλή είχε ήδη κατονομάσει αρκετούς που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων από τις βελγικές αρχές.

Ξεκινώντας από εκείνους που κάλεσε αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της, δηλαδή τους Παντσέρι, Ταραμπέλα και Αρενά, στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους 3 Ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος – Κοτσολίνο, Μορέτι και Μπενιφέι – και μάλιστα κατονόμασε 5 επιπλέον βοηθούς ευρωβουλευτών.

Για να μπορέσουν όμως οι αρχές να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα και δεδομένα. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αρθεί η ασυλία τους και να μπορέσει να διεξαχθεί η έρευνα.

Ο Κοτσολίνο είχε ως βοηθό του τον Φραντσέσκο Τζόρτζι ενώ οι άλλοι δύο ήταν αρκετά κοντά στον Παντσέρι. Τα ονόματα και των τριών έχουν ακουστεί εδώ και καιρό για εμπλοκή στο Qatargate, αλλά οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία σχέση.

Ο Μπράντο Μπενιφέι, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας των Ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος σε σημείωμα προς τον Τύπο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Dire, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Απορρίπτω σθεναρά κάθε διασύνδεση με τις πράξεις αυτών των ανθρώπων και είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τη δικαιοσύνη μαζί με ολόκληρη την αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος για να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν έχω πάει ποτέ στο Κατάρ ή στο Μαρόκο. Δεν είχα καμία συναναστροφή (εκτός της εργασίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) με κανέναν από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate, κάθε ερώτηση ή ψήφος που έχω θέσει ή ψηφίσει ήταν πάντα αντίθετη με τις πολιτικές θέσεις επί των εν λόγω θεμάτων που προωθούσαν οι εν λόγω πολιτικοί».

Σημειώνει δε ότι ο ίδιος ήταν «ένας από τους λίγους ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος που ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε ανοιχτή αντίθεση με τις θέσεις του Παντσέρι και της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκείνη την εποχή».

Ο Κοτσολίνο από τη μεριά του δηλώνει αθώος και έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές, προαναγγέλλει αγωγές ενώ επισημαίνει – ορθώς – ότι δεν βρίσκεται υπό έρευνα.

Όσον αφορά τους Βέλγους ευρωβουλευτές που βρίσκονταν «κοντά» στον Παντσέρι, Μαρί Αρίνα και Μαρκ Ταραμπέλλα φαίνεται πως επίσης είναι στο κάδρο των ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει έφοδος στο σπίτι του Ταραμπέλα από τις βελγικές αρχές, παρουσία της Μετσόλα, ενώ ένας βοηθός της Μαρί Αρίνα βρίσκεται υπό έρευνα και το γραφείο του είχε σφραγιστεί.

Και οι δύο δηλώνουν αθώοι. Για να εξακριβώσουν τον ρόλο τους, οι αρχές του Βελγίου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη σχετική εξουσιοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu