The Mentor

Κυβερνητικές παλινωδίες με μεταναστευτικό και έλλειψη εργατικών χεριών

Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών με τη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών χωρίς σχέδιο και προκαλεί αντιδράσεις.

Αλαλούμ επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με την επίλυση δύο σημαντικών προβλημάτων: των παράνομων μεταναστών και της έλλειψης εργατικών χεριών στη γεωργία, τις κατασκευές, τον τουρισμό και σε άλλους κλάδους.

Για την έλλειψη εργαζομένων, υπάρχουν εδώ και καιρό πολλές πιέσεις προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη από επιχειρηματίες που του ζητάνε να φέρει μετανάστες για να καλυφθούν τα κενά. Η κυβέρνηση, φυσικά, ούτε να συζητήσει δεν θα τολμούσε κάτι τέτοιο προεκλογικά, καθώς ένα μεγάλο τμήμα της βάσης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αντιδρά πολύ αρνητικά στη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών.

Μετά τις φετινές εκλογές όμως, και τη νίκη της ΝΔ, οι επιχειρηματίες επανήλθαν και πιέζουν πιο εντατικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι με το 41% είναι πολύ ισχυρός για να υπολογίζει τις όποιες αντιδράσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου τέσταρε το κλίμα, αφήνοντας κάποιους υπουργούς να μιλήσουν για αυτό δημόσια, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών και ότι η κυβερνητική πολιτική στρέφεται και στους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ο κ. Αυγενάκης είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα ότι συνομιλεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη για να δουν και αυτούς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε το ρεπορτάζ των FT που έλεγε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να νομιμοποιήσει περίπου 300.000 παράνομους μετανάστες.

Αντιδράσεις και «διαψεύσεις»

Το τεστ για να τσεκαριστούν οι αντιδράσεις όμως, δεν πήγε καλά, καθώς οργισμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ κατέκλυσαν τα τηλεφωνικά κέντρα του κόμματος και (κυρίως) τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαμαρτυρίες από την εκλογική βάση, έκαναν το Μαξίμου να τα μαζεψει και έβαλαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να διαψεύσει ότι θα… ελληνοποιήσει τους παράνομους μετανάστες. Μόνο που κανείς δεν μίλησε για «ελληνοποίηση» και τόσο η κυβερνητική πρόταση, όσο και οι αντιδράσεις, αναφέρονταν σε «νομιμοποίηση» των παράνομων μεταναστών.

«Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ελληνοποιήσεων, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό»δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, διαψεύδοντας άλλο από αυτό που ειπώθηκε και προκάλεσε την αντίδραση των ψηφοφόρων. Βεβαίως το συνόδευσε και με δηλώσεις περί φύλαξης των συνόρων, επέκτασης του φράχτη στον Έβρο κ.ο.κ. παραδεχόμενος όμως ότι υπάρχει ανάγκη για εργατικά χέρια που θα καλυφθεί με μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Χωρίς στοιχεία και σχέδιο

Στο Μαξίμου ωστόσο συνεχίζουν να βρίσκουν καλή ιδέα την νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών, παρότι τα αρμόδια υπουργεία δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα και ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη ή σχέδιο για το αν και πως μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Υπολογίζουν, χωρίς να είναι καθόλου σίγουροι για αυτό και χωρίς τεκμηρίωση, ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι περίπου 300.000.

Πριν από δύο εβδομάδες, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αυτός είναι και ο αριθμός των εργαζομένων που λείπει από τη χώρα. Αυτές τις μέρες όμως, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για 500.000 εργαζόμενους που χρειάζεται η χώρα – πάντα αυθαίρετα χωρίς ουσιαστική μελέτη.

Εκείνο, που δεν υπολογίζουν όμως, και επισημάνουν στο Financial Report στελέχη οργανώσεων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, είναι ότι όσοι εισέρχονται παράνομα στην χώρα μας και δεν καταγράφονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, είναι επειδή οι ίδιοι δεν επιθυμούν να καταγραφούν και συνήθως ούτε να εργαστούν όσο βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έχουν σκοπό να φύγουν από εδώ με προορισμό χώρες της ΕΕ με μεγαλύτερους μισθούς και επιδόματα. Πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως από τον κλάδο της γεωργίας, έχουν προσπαθήσει -ειδικά μετά τη φυγή πολλών Αλβανών- να προσελκύσουν παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, καθώς και αιτούντες άσυλο, αλλά το ενδιαφέρον ήταν μικρό.

Γνώστες του μεταναστευτικού, εκτιμούν ότι η Ελλάδα με στοχευμένη πολιτική και σχέδιο, θα μπορούσε να φέρει το εργατικό προσωπικό που χρειάζεται από τρίτες χώρες (και όχι μόνο μουσουλμανικές) το οποίο θα εργάζεται νόμιμα στη χώρα. Για την ώρα όμως, γίνονται μόνο δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών εκπροσώπων, χωρίς να διαθέτουν καμία στρατηγική επί του ζητήματος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu