Πολιτική

Κυρώνει η Βουλή τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ.
Αν και ήταν προγραμματισμένο η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 26/8, μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία, το προεδρείο της Βουλής ανακοίνωσε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη 27/8 από τις 15:00 έως τις 20:00, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας λόγω των υγειονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό (60 βουλευτές ανά ώρα).
Οι δύο συμφωνίες αναμένεται να ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς τη συμφωνία με την Αίγυπτο θα ψηφίσουν τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής μια και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ψηφίσει «παρών» ενώ τη συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 έχουν καταστήσει σαφές πως θα ψηφίσουν αρνητικά και για τις δύο συμφωνίες, ενώ η Ελληνική Λύση θα καθορίσει τη στάση της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Απορρίφθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Λύση

Η διαδικασία άρχισε με την Ελληνική Λύση να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας επί των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας υποστήριξε ότι οι συμφωνίες εκχωρούν κυριαρχία και ότι παραβιάζεται η αρχή της αμοιβαιότητας λόγω της μειωμένης επήρειας που αναγνωρίζεται σε ελληνικά νησιά. “
«Είναι ετεροβαρείς κατά της Ελλάδας οι συμφωνίες.
Για ποια ισότητα μιλάμε;
Καταπατάται το Σύνταγμα» είπε ο κ.Χήτας.
Ωστόσο, ύστερα από συνοπτική διαδικασία, η ένσταση απορρίφθηκε από τους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων ενώ ο υπ.Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κάλεσε την Ελληνική Λύση  να διαβάσει καλύτερα το Σύνταγμα.
Ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε σε πρόδηλο νομικό σφάλμα, καθώς στην κύρωση των συμφωνιών αυτών δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος (απόλυτη πλειοψηφία για ψήφιση νόμου που περιορίζει την εθνική κυριαρχία) που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Ελλ. Λύσης Κ. Χήτας αλλά το 28 παρ. 1* (εφαρμογή Διεθνούς Δικαίου με αμοιβαιότητα).
Ο κ. Χήτας είχε αναφέρει ότι οι συμφωνίες είναι επιζήμιες για την πατρίδα και μειώνουν την εθνική κυριαρχία της διότι προβλέπουν μειωμένη επήρεια ελληνικών νησιών.
πό την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχει θέμα ακολουθούμενης μεθοδολογίας αλλά όχι θέμα περιορισμού εθνικής κυριαρχίας, από το Κίνημα Αλλαγής ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η αίτηση είναι “εκτός θέματος”, ενώ από το ΜέΡΑ25 η Σ. Σακοράφα σημείωσε ότι η αμοιβαιότητα έχει τηρηθεί.
Η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ πριν την ψηφοφορία θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και να αναπτύξει τις διπλωματικές και όχι μόνο ενέργειες που έχει αναλάβει και θα αναλάβει το επόμενο διάστημα η Αθήνα, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Στην τοποθέτηση του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, ο υπ.Εξωτερικών, Ν. Δένδιας είχε επισημάνει την ανάγκη συγκρότησης μετώπου εθνικής ομοψυχίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
«Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου.
Όμως οφείλω να σας πω, ότι στις δυσχερείς στιγμές, που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα, το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία.
Αυτή θα επιφέρει τη νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρι» ανέφερε ο κ.Δένδιας.

Παρών από το ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με την Αίγυπτο

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ψηφίσει τη συμφωνία με την Ιταλία για τον καθορισμό της ΑΟΖ, στη συμφωνία με την Αίγυπτο επιλέγει να τηρήσει ουδετέρη στάση, επιλέγοντας το «παρών».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στην ελληνοϊταλική συμφωνία, επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται για πρώτη φορά την ανάγκη συμβιβασμών, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική.
Για κενό στρατηγικής μίλησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Γ. Κατρούγκαλος.
Ο κ.Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επεδίωξε οι ελληνικές κόκκινες γραμμές να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.
«Διεμβολίζει και αντιρροπεί» το σύμφωνο Ερντογάν-Σάρατζ, είπε αναφορικά με τα θετικά της συμφωνίας με το Κάιρο, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως περιέχει «σκοτεινά» στοιχεία όπως η οριοθέτηση στον 28ο μεσημβρινό, που, εάν δεν ενταχθούν σε ένα πλαίσιο συνολικής εθνικής στρατηγικής, μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια για λύσεις ενταγμένες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Επίσης, ζήτησε να γνωστοποιηθεί η μεθοδολογία και οι αρχές που εφαρμόστηκαν και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της κύρωσης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος.
Όπως είπε ο κ.Κατρούγκαλος, τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία, σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνοτουρκική κρίση λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.

Ναι από το ΚΙΝΑΛ

Ωστόσο η συμφωνία με την Αίγυπτο θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία καθώς υπέρ θα ταχθεί το Κίνημα Αλλαγής.
Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών και κάλεσε σε συνεννόηση σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων.
Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι, εάν δεν υπήρχε το σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης, δεν θα διανοούμασταν να πάμε σε μερική οριοθέτηση.

Κατά το ΚΚΕ, ΜεΡΑ25

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, τάχθηκε κατά των δύο συμφωνιών, αναφέροντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία δίνει μερική επήρεια στα Διαπόντια Νησιά και τις Στροφάδες και ότι δίνει στους Ιταλούς αλιείς τη γαρίδα και τα οστρακόδερμα ενώ στους Έλληνες τον γαύρο και τη μαρίδα.
Σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, την χαρακτήρισε «αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, ο οποίος δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη».
Η Σοφία Σακοράφα, από το ΜέΡΑ25, επισήμανε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, αλλά αποτελούν αντιδράσεις σε κινήσεις της Τουρκίας.
Επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, και δήλωσε ότι το ΜεΡΑ25 θα καταψηφίσει τις δύο συμφωνίες.

Προς το Όχι και η Ελληνική Λύση

Από την Ελληνική Λύση, ο Αντώνης Μυλωνάκης χαρακτήρισε κατάπτυστη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ενώ για την ελληνοϊταλική συμφωνία είπε ότι δεν μας έδωσε τίποτα αλλά άνοιξε κερκόπορτα για μερική επήρεια των νήσων επί της ΑΟΖ.
Πάντως η τελική στάση του κόμματος θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu