Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα μπει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, έδωσα εντολή στη ΡΑΕ για «σκανάρισμα»

Τη δρομολόγηση ελέγχου στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας και τη νομοθέτηση έκτακτης εισφοράς στα τυχόν υπερκέρδη τους, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ, θα κινηθεί η κυβέρνηση.

«Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, καθώς η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια. Ένα όμως είναι σίγουρο. Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. Οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Οι πολεμικοί καιροί απαιτούν αλληλεγγύη και μοίρασμα των κερδών. Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί όπου υπάρχουν έκτακτα κέρδη. Πότε; Με το που θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ για να το πιστοποιήσουμε», τόνισε.

Στη δευτερολογία του μάλιστα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να φορολογήσει το 90% των υπερκερδών το οποίο θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για τις εκτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι τα υπερκέρδη αυτά φτάνουν το 1,4 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επικεντρώθηκε στη μεσαία τάξη και τη στήριξη αυτής από την κυβέρνηση. Έκανε μια σύνοψη των πεπραγμένων της κυβέρνησης για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για «τις κραυγές της ότι όσα κάνουμε, είναι ελάχιστα και αδιάφορα».

Η κυβέρνηση, όπως είπε, κινείται σε δύο επίπεδα, την αύξηση των μισθών και την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Εκτίμησε ότι «παρά τα δικαιολογημένα παράπονα, ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα αφορά όλο τον πλανήτη, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί δίπλα του». Τόνισε παράλληλα πως «δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω την πορεία του τόπου για να φανώ πρόσκαιρα αρεστός. Μόνο με την αλήθεια μπορούμε να προσπεράσουμε τις δυσκολίες».

Στήριξη στους αδύναμους και τη μεσαία τάξη

Σταθερός προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Εφαρμόζουμε συνεπή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για μόνιμες μειώσεις φόρων». Έκανε λόγο για μείωση 60 φόρων, επιβαρύνσεων και εισφορών, που πλαισιώνονται από το εγγυημένο εισόδημα Δεκεμβρίου και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού την Πρωτομαγιά.

Αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, είπε ότι, μεταξύ άλλων, «περιορίζει -δεν εξαλείφει- τις αυξήσεις στα καύσιμα». Μίλησε για «στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα, γιατί είναι άδικο όταν πλήττονται όλοι, να στηρίζονται το ίδιο και οι ισχυροί και οι αδύναμοι. Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να υπάρχουν πάντα εφεδρείες. Στην πανδημία, η αντιπολίτευση μας έλεγε να τα δώσουμε όλα στην αρχή. Αναγνωρίστηκε από κοινωνία και οικονομία ότι ο τρόπος που κάναμε παρεμβάσεις ήταν δίκαιος και βάσει προγραμματισμού. Το ίδιο κάνουμε και τώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «όταν δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτή η υπόθεση, δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για εμπροσθοβαρή βάρη που θα οδηγήσουν σε οπισθοβαρείς απώλειες, που τελικά θα είναι πολύ βαρύτερες. Μιλώ πάντα για μέτρα με μέτρημα και επιλογές που συγκλίνουν στις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να αποκλίνουν από τις δυνατότητες της οικονομίας. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, που επανέρχεται σε ανεφάρμοστα συνθήματα. Περίπου 16 με 17 δισ. ευρώ κοστολογούνται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που τινάζει για μία ακόμη φορά τα πάντα στον αέρα».

Υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ευθύνη

Ο τόπος, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «σήμερα έχει ανάγκη από υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ας γίνει ένας διάλογος με βάση τα αληθινά δεδομένα. Όταν υπάρχει παγκόσμιος πόλεμος, δεν μπορεί οι ευθύνες να αναζητούνται μέσα στη χώρα… Μιλούσατε κάποτε για ύφεση Μητσοτάκη, για πανδημία Μητσοτάκη, τώρα για ακρίβεια Μητσοτάκη. Νομίζετε ότι οι πολίτες δεν έχουν αντίληψη της πραγματικότητας; Κανείς δεν είπε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να καλύψει όλες τις απώλειες εισοδήματος από αυτή την κρίση. Τις περιορίζουμε και επιλέγουμε να στηρίξουμε κυρίως τους πιο ευάλωτους», τόνισε και επανέλαβε ότι «θα επανέλθει η προσοχή μας στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη και στο Ιόνιο».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι «η Ελλάδα εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων, στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας. Αντιτάξαμε στις ρωσικές κάννες ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια. Δέσμευσή μου είναι να οικοδομηθεί από τη χώρα μας ξανά το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Είναι μια στάση αρχής και απόδειξη διπλωματικής συνέπειας καθώς τιμούμε τις συμμαχίες, ώστε να μπορούμε και εμείς, εφόσον χρειαστεί, να απαιτούμε και από τους συμμάχους μας. Αυτό αφορά και τους χειρισμούς με την Τουρκία. Η ένταση και ο αναθεωρητισμός πρέπει ειδικά στη συγκυρία αυτή να μείνει μακριά από την περιοχή μας. Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. Στο μέτωπο αυτό, δεν χωρούν δισταγμοί. Οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu