Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων – Φέρνω μέσα στην εβδομάδα νόμο με ένα άρθρο

Την ερχόμενη εβδομάδα αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση ένας νόμος με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Αφού ευχήθηκε περαστικά στον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα -ο οποίος αισθάνθηκε έντονο πόνο στη μέση και διέκοψε για λίγο την ομιλία του- ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η συζήτηση στη Βουλή σηματοδοτεί έναν πρώτο διάλογο για τις προτεραιότητες της χώρας.

«Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί γιατί αυτό εκφράζει το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας, που εξέπεμψαν οι πολίτες με τη ψήφο τους», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, όπως είπε «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, ούτε χρήσιμες παρατηρήσεις για να τις βελτιώσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά».

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση απολαύνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Έτσι ο πρωθυπουργός έριξε το «γάντι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι κατατίθεται άμεσα ρύθμιση που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων. «Μια ακόμα άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης γίνεται για όλους μας ένα στοίχημα συνέπειας. Στις αρχές της εβδομάδος αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση ένα νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας απ’ όπου κατοικούν. Ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και ελπίζω το σχέδιο νόμου να εγκριθεί από 300 βουλευτές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αν την πρόταση την ψηφίσουν, όπως πριν από τρία χρόνια, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, τότε συγκεντρώνονται 202 ψήφοι, συνεπώς θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ήπιο κλίμα που επικράτησε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τις τρεις αυτές μέρες, αν και -όπως είπε- «ο λόγος της αντιπολίτευσης συνολικά δεν είχε ούτε πειστικά επιχειρήματα ούτε θετικές παρατηρήσεις για την κυβερνητική πολιτική. Από τη ΝΔ κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε μεγάλη λεπτομέρεια, για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό της χώρας».

Ωστόσο, όπως είπε, η απάντηση σε αυτό ήταν «επανάληψη συνθημάτων που ήδη είχαν εξαντληθεί προεκλογικά. Όμως οι εκλογές έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει περάσει πια σε μια άλλη εποχή, των μεγάλων αλλαγών. Μακάρι αυτές να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση η εντολή που πήραμε είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτός «είπε ότι ουσιαστικά συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, δηλαδή τη γρήγορη σύγκλιση με Ευρώπη. Από τη στιγμή που συμφωνούμε για το στόχο, να δούμε ποιους δείκτες να βλέπουμε για να πετύχουμε το στόχο μας αυτόν. Όπως στην Οικονομία, που είναι ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης, ήδη κάνουμε τα πρώτα βήματα γι’ αυτή τη σύγκλιση. Ή για την πράσινη μετάβαση, όπου υπήρξαν ενδείξεις προόδου και σύγκλισης. Αλλά και για το κράτος δικαίου, για τα θέματα του οποίου τελικός κριτής της προόδου μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκθεσή της. Παρά τις δυσκολίες, έχει γίνει σημαντική πρόοδος».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση Ανδρουλάκη για την ανάγκη κατασκευής 150.000 κοινωνικών κατοικιών. Όμως αυτές, όπως είπε, «κοστίζουν τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. Είναι σοβαρές αυτές οι κουβέντες; Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή και θα υποστείτε τη βάσανο της ανταλλαγής των επιχειρημάτων. Δεν θα διστάσουμε να υιοθετήσουμε προτάσεις ώριμες, επεξεργασμένες, κοστολογημένε και όχι φωτοβολίδες του αέρα».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σωκράτη Φάμελο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σήμερα μας είπατε ακριβώς τα ίδια που λέγατε και πριν από τρεις μήνες. Ακρίβεια Μητσοτάκη, ρεκόρ θανάτων στην πανδημία, εμφυλιακό κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι, ότι έγιναν εκλογές και πήγατε στο 17% γι’ αυτόν τον λόγο. Καταλαβαίνω τη σύγχυση και αναζήτηση προσανατολισμού. αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που δεν υπήρχε και το φτιάξατε στο μυαλό σας. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και μας επιβράβευσε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρώτος εγώ είπα ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα μέτωπα και μάχες που πρέπει να κερδίσουμε. Αλλά μίλησα και για μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Για όλα αυτά πειστικά σχόλια δεν άκουσα, ελπίζω τα κόμματα να βρουν τον βηματισμό τους για ποιο ουσιαστική συζήτηση. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε το δρόμο που μας έδειξαν οι πολίτες».

«Εντός του 2023 θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα»

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Αναφέρω την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει εντός του 2023» τόνισε και απευθυνόμενος εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε, χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να ισχύουν».

«Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη θα πρέπει να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του ΕΣΥ, επισήμανε πως «επίσης οι παρεμβάσεις στην Υγεία, θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ».

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του Κράτους ανέφερε: «Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση του ψηφιακού Κράτους. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη στο συγκεκριμένο τομέα». Αναφέρθηκε, δε, και σε άλλους τομείς που των προγραμματικών δηλώσεων: «οι προτεραιότητες μας στην παιδεία, η τεχνολογική εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή, επίσης η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και βεβαίως η συνέχιση της υλοποίησης μίας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής».

«Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu