Στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαϊδη.
Για μία πρωτοφανή παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, που δοκιμάζει πολίτες και επιχειρήσεις και αντιμετωπίζεται με «γενναίες παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια. Άσκησε δε κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον οποίο καταλόγισε προσπάθεια να κατασκευάσει εθνικούς υπευθύνους για την κρίση, ξεχνώντας τον Πούτιν.
«Δέχτηκα πρόθυμα να απαντήσω στην επίκαιρη ερώτηση για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το θέμα είναι η ακρίβεια: το πρώτο θέμα που απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες. Δεύτερον γιατί μου δίνεται μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα, γύρω από τα μέτρα που προωθούνται ως ανάχωμα απέναντι στην πρωτοφανή κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.
«Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο της παγκόσμιας αυτής κρίσης πληθωρισμού: τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι έχει συμβεί στον κόσμο τους τελευταίους 8 μήνες και διάβαζε την ερώτησή σας, θα έμενε με την εντύπωση πως η ακρίβεια οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις, στις οποίες δείχνει ανοχή η κυβέρνηση» τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και συνέχισε: «Περίμενα να παραδεχθείτε πως ο παρολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί απειλή σήμερα για τη Δημοκρατία».
Παρουσιάζοντας στοιχεία για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στα 27 κράτη – μέλη της Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερα από Ισπανούς και Πορτογάλους, γεγονός που αποδεικνύει ότι το λεγόμενο ιβηρικό μοντέλο δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα. «Η κρίση θα στοιχίσει, δεν θα μας λυγίσει» διεμήνυσε.
Δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
«Είχαμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα πρόγραμματα στήριξης στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν θα οδηγήσουμε την χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Οι λύσεις που προτείνετε κ. Τσίπρα μας οδηγούν εκεί. Η χώρα με το πρόγραμμα σας θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η ακρίβεια έχει όνομα: Ρωσία» «Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα.
Το παράδοξο αυτής της συνεδρίασης είναι ότι δεν διαφωνούμε ουσιαστικά στις διαπιστώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του επί της επίκαιρη ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε όμως διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις. Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μίας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα, μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα. Δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Με έναν απόντα. Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
«Μας είπατε ότι αυτή η παγκόσμια έκρηξη τιμών δεν οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα ξεχάσατε όλα αυτά. Δεν είπατε τίποτα. Θα περίμενα κατ’ ελάχιστο, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης γενικά που εξισώνουν τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο, θα περίμενα σαφή καταδίκη. Να παραδεχτείτε ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της δημοκρατίας και κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών.
Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης». «Σταματήστε τα ψέματα» «Τα κράτη πιο γρήγορα να χαράξουν το δικό τους ενεργειακό δρόμο προς φθηνότερες και καθαρότερες ΑΠΕ, μακριά από εξαρτήσεις απρόβλεπτων και όπως φάνηκε επικίνδυνων προμηθευτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας πως ήταν πολύ σημαντικό ότι την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ελλάδα παρήχθη από ΑΠΕ.
«Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ. ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». «Έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες από τα υπερέσοδα» «Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη όταν πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ» επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας». «Αλλάξαμε τη ΔΕΗ, πολλαπλάσια η αξία της»
Αναφέρομαι στο μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε και συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής διάσωσης.
Η ΔΕΗ δόξα το Θεό δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δις ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα πάλια, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ.
Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Φωτόπουλος, που απειλούσε να κατεβάσει το διακόπτη;».
To πετρέλαιο κίνησης
Τη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Δεν το περιμέναμε αυτό πριν από δύο μήνες, είπε ο πρωθυπουργός. Θα κοιτάξουμε τα περιθώρια που υπάρχουν, για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση.
Υπενθύμισε δε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση «επιβάρυνε την μεσαία τάξη με 29 φόρους, σε αντίθεση με τη σημερινή που μείωσε 52 φόρους», ενώ υπογράμμισε πως «είναι προϋπόθεση η υψηλή ανάπτυξη και τα έσοδα που δημιουργεί για να στηρίξουμε την κοινωνία».
Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορεί στην Ελλάδα ένα προϊόν να έχει προκαθορισμένη τιμή, όταν αυξάνονται στο εξωτερικό οι πρώτες ύλες. Θα σήμαινε ελλείψεις και άδεια ράφια».
Αναφορικά με τους ελέγχους, διερωτήθηκε «πότε έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι απ’ ό,τι γίνονται τα τελευταία χρόνια;» Έκανε λόγο για 43.000 ελέγχους και τη βεβαίωση 4.000 προστίμων. Ένας στους δέκα παρανομεί, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οι έλεγχοι θα ενταθούν, όμως βεβαίως η καταστολή δεν αρκεί».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500
- Καναδάς: Πέντε ειδησεογραφικά ΜΜΕ μηνύουν την OpenAI για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
- Νάγκελ (ΕΚΤ) για γαλλικά ομόλογα: Δεν διασώζουμε μεμονωμένες χώρες
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη σχεδόν 1% για τον Stoxx τον Νοέμβριο
- Attica Πολυκαταστήματα: Μας έβαλαν πρόστιμο 400.000 ευρώ για μηδενικό τζίρο
- ΕΛΙΝΟΙΛ: Μειωμένα κατά 5% στα 7,73 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
- Attica Bank: Ασκήθηκαν 359,4 εκατ. δικαιώματα, αντιστοιχούν σε 1,25 δισ. νέες μετοχές
- Δείτε live: Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις