Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης για δημογραφικό: Θετική η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών

Την έναρξη της συζήτησης για την ένταξη στην κοινωνία των νόμιμων μεταναστών προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση». Ένα κεφάλαιο που, όπως είπε, «θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκίστικες κορώνες. Πρόκειται για μία απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα και στον κλάδο των κατασκευών. Ταυτόχρονα η ώριμη και συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε «θετική» την εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών και σημείωσε πως «αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας. Η πατρίδα μας προχωρά σε διακρατικές συμφωνίες μετάκλησης εργαζομένων ορισμένου χρόνου. Πολιτική αναγκαία σε συγκεκριμένους κλάδους της κοινωνίας».

Όμως, σύμφωνα με τον κ Μητσοτάκη, «αυτή η νέα πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κανέναν στο περιθώριο, ούτε οι Έλληνες νέοι άνεργοι να μη βρίσκουν εργασία ούτε να επιτρέπει φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα σε ξένους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, καλούμαστε να φανούμε πιο τολμηροί, οφείλουμε να ανανεωθούμε με νεότερους ανθρώπους που ασπάζονται τις αξίες μας και είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν οικογένειες που να μπορούν να συντηρήσουν. Δεν μιλώ για ένα εύκολο ζήτημα, όμως είναι αναγκαίο, επίκαιρο και κρίσιμο να ανοίξει η συζήτηση. Να το εξετάσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και θάρρος».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημογραφικό ως μια «βόμβα που καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε εγκαίρως, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Επικαλέστηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το θέμα του δημογραφικού κατατάσσεται στην πρώτη θέση των μακροπρόθεσμων απειλών της πατρίδας μας, καθώς και στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι από το 2011, κατά τη δεκαετία της κρίσης, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 450.000 άτομα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πιο φλέγουσα διάσταση του θέματος «δεν είναι η θέση κάποιων ακραίων ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος, αλλά η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών. Δεν μιλάμε για απειλή της ταυτότητάς μας, αλλά για υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, διατηρώντας ισχυρό τον ιστό που ενώνει τους πολίτες του».

«Πιο δίκαιη Ελλάδα»

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην απώλεια ενός πολύ πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού με τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας, που αναζήτησαν καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Ένας από τους βασικούς λόγους που τους ώθησε να μεταναστεύσουν, όπως είπε, «δεν είναι μόνο η αναζήτηση δουλειάς, αλλά η αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι μια βαθιά αναξιοκρατική κοινωνία. Για να γίνει η χώρα μας πιο δίκαιος και ελκυστικός τόπος δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο η οικονομική διάσταση της πολιτικής. Αλλά να παλέψουμε για μια πιο δίκαιη Ελλάδα, με ποιότητα εργασίας, στέγαση, δημόσια υγεία, γνώσεις, δεξιότητες, ασφάλεια, ισορροπία ζωής και εργασίας, αξιοκρατία, ευκαιρίες ο καθένας να καταφέρει να γίνει αυτό που ονειρεύεται».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2050 η χώρα μας, αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχει λιγότερους από 9 εκατομμύρια κατοίκους, με 1 στους 3 άνω των 65 ετών. Έκανε λόγο για θετική και πολυμέτωπη αντιμετώπιση του προβλήματος από την Πολιτεία. Εκτίμησε ότι η εικόνα του brain drain αλλάζει με κίνητρα επιστροφής των νέων στην Ελλάδα.

Υπενθύμισε εξάλλου κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως οι διευκολύνσεις νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, την ενίσχυση των ζευγαριών με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξημένο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί.

Προανήγγειλε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα κατατεθεί στη Βουλή νόμος για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με αύξηση στα 54 έτη του δυνητικού ορίου ηλικίας όσων επιλέγουν αυτή τη διαδικασία.

«Οι δράσεις μας απλώνονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Είναι δράσεις που έχουν φανεί αποτελεσματικότερες ακόμα και πάνω από ένα εφάπαξ επίδομα», είπε και χαρακτήρισε «αδύνατο να λυθούν βασικά κοινωνικά προβλήματα δεκαετιών, ιδίως όταν δεν υπάρχει συναίνεση από όλα τα κόμματα».

Σε θεσμικό επίπεδο, ανακοίνωσε τη σύσταση ενός εθνικού συμβουλίου που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών, ενώ προσδιόρισε ως βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης την εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους.

«Γνωρίζουμε ότι το κόστος για αγορά νέου σπιτιού έχει ανέβει σημαντικά, όπως και τα ενοίκια, κάτι που αποτρέπει συχνά τη δημιουργία οικογένειας. Μελετάμε ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που θα έχουμε, από τη σημαντική ακίνητη περιουσία δημοσίου ως τα αντικίνητρα που υπάρχουν στην αγορά και δεν επιτρέπουν σε κλειστά διαμερίσματα να ανακαινιστούν. Επίσης την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με ένα έξυπνο πλαίσιο κινήτρων. Παράλληλα, μελετάμε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων έως τις 6 το απόγευμα, τη στελέχωση των μονάδων υγείας κυρίως των νησιών από γυναικολόγους και παιδιάτρους, την προετοιμασία του ΕΣΥ για έναν πληθυσμό που σταδιακά γερνά».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu