Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε εξαγγελίες στη Βουλή το απόγευμα της 13ης Απριλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, «Δουλειές Ξανά». Πάντως, δεν έκανε καμία αναφορά στις fast truck συντάξεις του υπουργού Εργασίας.
Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά σημαντικό γιατί αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο για μία προοδευτική πολιτική στα ζητήματα της εργασίας», σημειώνοντας πως η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%. «Ζούμε σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον αλλά οι προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανεργία λόγω της πανδημίας διαψεύστηκαν γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει τους πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ανεργία έπεσε από το 17,2 στο 12,8%»
Όπως ενημέρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2 στο 12,8%. Eίναι η μεγαλύτερη και ταχύτατη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε το ορόσημο των τεσσάρων εκατ. απασχολούμενων. Εξακολουθούμε να έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία. Μας έχει ξεπεράσει η Ισπανία. Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο της πανδημίας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό
Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί, είπε ακόμη και πρόσθεσε πως προσπαθούμε να λάβουμε μέτρα για την ελάφρυνση. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι δημόσιοι πόροι θέλουμε να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την εργασία. Πολλοί άνεργοι δεν είχαν βρει εργασία για διάστημα άνω του ενός έτους, ενώ 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και μία δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίζει το δικό του σχέδιο δράσης. Θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις τους αλλά και οι ανάγκες καταρτίσεις. Θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η ποιότητα της κατάρτισης. Είναι σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Είναι πρόβλημα που ταλαιπώρησε όλους όσοι κυβέρνηση. Τα προγράμματα δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εκατοντάδες εκατομμύρια κατευθύνθηκαν σε μια κατάρτιση που δεν ωφέλησε τους εργαζόμενους. Δεν τους πρόσθεσε δεξιότητες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.
«Οι πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης θα ελέγχονται με βάση την αποτελασματικότητά τους. Έχω ζητήσει από τον υπουργό ένα αντίστοιχο τέτοιο πρόγραμμα εσωτερικής αξιολόγησης και για τον ίδιο τον ΟΑΕΔ. Μπορεί να υπάρχει ένας οργανισμός που βρίσκει δουλειά σε 50 και ένας άλλος μόνο σε 5. Πρέπει να μπορούν να ανταμείβονται περισσότερο όσοι κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Πάνω από τους μισούς ανέργους που συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά τους επόμενους 12 μήνες. Το 90% παρέμεινε στην εργασία για ένα διάστημα που ξεπέρασε τον χρόνο της επιμόρφωσης. Αναλαμβάνουν ρόλο και τα πανεπιστήμιά μας.
Θεωρώ πολύ σημαντική καινοτομία τον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων. Ψηφιακό εργαλείο που καταγράφονται όλες οι γνώσεις, οι πιστοποιήσεις ώστε ο εργοδότης να γνωρίζει με σαφήνεια που θα μπορεί να απασχοληθεί ο υποψήφιος. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Το κάνει ήδη η Γαλλία», συμπλήρωσε.
«Η λειτουργία του ΟΑΕΔ είναι η τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζουμε»
Στη συνέχεια είπε πως «η τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζουμε, η λειτουργία του ΟΑΕΔ. Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον ΟΑΕΔ. Ο διοικητής έχει φέρει παραστάσεις από το εξωτερικό. Κληρονομήσαμε οργανισμό γραφειοκρατικό, συνειδητά ίσως ανοργάνωτο για να μην επιτρέπεται έλεγχος για κατασπατάληση πόρων. Η αναντιστοιχία δεν δηλώνει τίποτα άλλο από την εκτεταμένη μαύρη εργασία.
Προνόμια – πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων. 55.000 φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ. Υπάρχουν περιπτώσεις ωφελούμενων που διαμένουν σε ακριβές περιοχές και διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου για 10 και 20 χρόνια. Η εκκαθάριση του μητρώου θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο. Θα διαγραφούν όσοι δεν το δικαιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα. Θα διαγραφούν και όσοι αρνούνται να πάνε σε θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά γι αυτούς κάτι που ισχύει σε πολλούς οργανισμούς της Ευρώπης. Θέση στο μητρώο δεν θα βρίσκουν και όσοι αρνούνται να πάρουν μέρος σε δράση κατάρτισης.
Το ίδιο το επίδομα ανεργίας εξαιρείται από εισοδηματικά κριτήρια. Δεν επηρεάζονται το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματα, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ, αλλάζει προσανατολισμό για να προσφέρει εφόδια αντί για εμπόδια προς την εργασία. Ευέλικτη δομή με περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στις υπηρεσίες του. Από το 2023 τα αποθεματικά του μεταφέρονται στους κοινωνικούς εταίρους.
Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια».
Μετονομασία του ΟΑΕΔ – «Πολύ σημαντική η δουλειά που έχει γίνει»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντική η δουλειά που έχει γίνει στον ΟΑΕΔ καθώς ο διοικητής έχει αναλάβει το καθήκον του εκσυγχρονισμού ενώ συμπλήρωσε πως «κληρονομήσαμε έναν γραφειοκρατικό οργανισμό». Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι «πολλοί που έμεναν σε ακριβές περιοχές έπαιρναν επιδόματα. Θα διαγραφούν από τους καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Θα διαγραφούν όσοι έχουν αρνηθεί έως και τρεις φορές να απασχοληθούν σε θέσεις που έχουν δημιουργηθεί για εκείνους. Θα διαγραφούν και όσοι δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε καταρτίσεις».
Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μετονομασία του ΟΑΕΔ σε δημόσια υπηρεσία απασχόλησης με στόχο να προσφέρει εφόδια και όχι εμπόδια προς την εύρεση εργασίας. «Θα έχει περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στο δυναμικό του», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ανοδικές τάσεις στην αγορά του πετρελαίου
- Πανελλήνιες εξετάσεις 2025: Σήμερα Παρασκευή 29/11 αρχίζουν οι αιτήσεις συμμετοχής
- Διαμαντοπούλου: Η έκφραση “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” είναι μία επικοινωνιακή καραμέλα της ΝΔ
- ΥΠΕΣ: Πάνω από 784.000 ευρώ για σχολεία σε Ιωάννινα και Πρέβεζα
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Σήμερα (29/11, 18:00) τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου
- Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου απειλεί με “εντατικό πόλεμο” αν παραβιαστεί η ανακωχή στον Λίβανο
- ΚΕΠΕ: Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023
- Επίδομα Παιδιού: Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 29/11 η πλατφόρμα Α21 για υποβολή αιτήσεων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις