Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα υπουργούς;

To νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχει στόχο να άρει αστοχίες που αναδείχτηκαν με την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και να οριοθετήσει το πεδίο στο οποίο καλούνται να κινούνται όλοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός τοποθετούμενος στη Βουλή.

Καμία αλλαγή δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική, συνέχισε. Η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή και διαρκή εγρήγορση. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τομές που φέρνει το νομοσχέδιο, όπως:

  • Η καθολική απαγόρευση διακίνησης κακόβουλων λογισμικών.
  • Ο διοικητής της ΕΥΠ πλέον θα είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. «Ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ».
  • Συστήνεται ακαδημία μυστικών υπηρεσιών και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου στην ΕΥΠ.
  • Γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας «εθνικής ασφάλειας».
  • Μπαίνουν περισσότερα φίλτρα ελέγχου στα αιτήματα άρσης απορρήτου.
  • Η ενημέρωση όσων μπαίνουν σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά από τρία χρόνια, μετά από κρίση ειδικής επιτροπής.
  • Τα αρχεία θα διαγράφονται σε συγκεκριμένο χρόνο αλλά ο φάκελος θα κρατείται για 10 χρόνια.
  • Απαγορεύεται η χρήση κακόβουλου λογισμικού από ιδιώτες.

Οι λίστες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πληθωρισμό από «αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων». Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, καλλιτέχνες. Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές, χωρίς ποτέ να δίνεται ένα στοιχείο. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis. Δεν ζητήσατε ποτέ μια συγγνώμη για την άθλια σκευωρία».

«Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή εμπλοκή και των ενόπλων δυνάμεων στο θέμα. «Σε αυτό το πεδίο δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια», τόνισε.
«Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στον λαβύρινθο της λάσπης», δήλωσε. Αναφέρθηκε δε σε προσπάθεια να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. «Ισως δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα αναζητήσει δικαιολογία για την ήττα του στις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έθεσε μια σειρά ερωτημάτων στον Αλέξη Τσίπρα:

  • Γιατί συνδέετε νόμιμες επισυνδέσεις με παράνομα λογισμικά. Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γίνονταν επί ημερών σας, πέραν του Πιτσιόρλα;
  • Μήπως χρησιμοποιήθηκε για υπονόμευση τηλεφώνων πολιτικών σας αντιπάλων;
  • Γιατί αλλάξατε το νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ;
  • Γιατί πέντε ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Πόσες αμαρτίες ξεπλύνατε με αυτόν τον ποινικό κώδικα;
  • Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών υλικών;

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Καταλάβαμε, έστελνε αιτήματα ο κ. Ρουμπάτης, τον βγάλαμε το δεύτερο εισαγγελέα. Και εσείς μας κουνάτε το δάκτυλο και οργίζεστε τώρα. Ίσως η νευρικότητά σας προκαταλαμβάνει την επόμενη ερώτησή μου. Έρχομαι στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε κ. Τσίπρα για αυτόν τον ποινικό κώδικα. Ευρωεκλογές του 2019, πριν από 15 ημέρες έχετε κάνει ότι “από το Μητσοτάκη δεν υπάρχει μία περίπτωση να χάσω”. Το βράδυ είπατε άκουσα το μήνυμα και οδηγώ τη χώρα σε εθνικές εκλογές. Αλλά κρατήσατε τη βουλή ανοικτή μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον νέο ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτό το νέο ποινικό κώδικα; Τι άλλο θα βρούμε;».

«Με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από το γκρίζο παρελθόν αναγνωρίζοντας και δικές μας αστοχίες και λάθη. Το χθες είναι ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Το αύριο όμως, είναι στα δικά μας χέρια. Κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει. Θεσμικά. Αν καταψηφίσετε ουσιαστικά λέτε όχι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Λέτε όχι και στη διαφάνεια, και στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών” είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. “Είμαστε σε προεκλογικό χρόνο αντικειμενικά. Λίγοι μήνες μας χωρίζουν. Το πολιτικό ημερολόγιο είναι ήδη πιο πυκνό, δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε και με άλλη τοξικότητα. Θα επιμείνω στο διάλογο για μεγάλα, τα κρίσιμα, όχι τα μικρά, τα υποκριτικά” είπε και τόνισε: “Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας».

Να τραβήξουμε κόκκινη γραμμή

Γιατί αρνείστε να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή βελτιώνοντας το πλαίσιο, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος συνολικά στην αντιπολίτευση. Εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο μπορεί να γίνει ένα βήμα μπροστά, απομακρυνόμενοι από το γκρίζο. «Το χθες το έχει αναλάβει η δικαιοσύνη, το αύριο όμως είναι στα δικά μας χέρια. Κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο».

Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Είδε ένα πρόβλημα και το διορθώνει θεσμικά, συμπλήρωσε.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στον βούρκο τη δημοκρατία», κατέληξε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. 

Η δευτερολογία

Κάντε πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενείς είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης να αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου την ΕΥΠ υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες. Δεν έχω κάνει ποτέ μήνυση, σημείωσε. Αν έκανα θα άκουγα πάρα πολλά. «Μήνυση και αγωγή από εμένα σε δημοσιογράφο δεν πρόκειται να γίνει. Αγωγή μου έκανε ο κος Βαξεβάνης γιατί είπα ότι το 2016 στήθηκε δίκτυο καναλιών και αποδεικνύεται ότι 10 εκατ. δολάρια διακινήθηκαν για να στηθεί. Ο κος Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικός υπεύθυνος».

Στην λίστες που δημοσιεύονται χωρίς στοιχεία διαβάζουμε ότι παρακολουθούνταν στενοί μου συνεργάτες. Δηλαδή στην ουσία παρακολουθούσαν εμένα. Είναι λογικό, αναρωτήθηκε. «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης (Κ. Χατζηδάκης) ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθούνταν ο κος Φλώρος (σ.σ. αρχηγός ενόπλων δυνάμεων); Να μάθω τι; πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις».

Σε ότι αφορά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ είπε ότι μαζί του πέρασε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Είναι εξαιρετικός στρατηγός. Δεν μπορώ καν να σχολιάσω το ότι διακινούνται σενάρια ότι τον παρακολουθούσα. Κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου χαίρονται πολύ με αυτά, συμπλήρωσε.

Θύμισε ότι έχει δηλώσει στη Βουλή ότι «δεν γνώριζα τίποτα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ».  

Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν επί ημερών του είχαν γίνει παρακολουθήσεις της ΕΥΠ που να αφορούν δημοσιογράφους, πολιτικούς ή ανώτατους δικαστές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu