Οι χειρισμοί δεν αποδείχθηκαν αντίστοιχοι των συνθηκών, παραδέχτηκε πάντως από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ενώ εξήγγειλε και Evros Pass για στηριξη των πυρόπληκτων
Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για τις πυρκαγιές. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και τόνισε πως οι πυρκαγιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.
Πρώτος στόχος της συζήτησης, όπως είπε, είναι να αναζητηθούν εξηγήσεις και στη συνέχεια να παρουσιαστούν λύσεις. «Θα συζητήσουμε εντοπίζοντας με θαρρος πιθανές αδυναμίες της πολιτείας και ακούγοντας όχι μόνο τις αυτονόητες ενστάσεις, αλλά κυρίως συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα» είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας πως οι πολίτες το τελευταίο που περιμένουν είναι ακόμη μία κοκορομαχία. «Περιμένουν λογοδοσία, σοβαρότητα, ωριμότητα απέναντι σε ένα φαινόμενο που ταλανίζει τη χώρα μας και όλο τον πλανήτη» ανέφερε.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ
«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία κοινή παραδοχή: ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι η δική μας κινητοποίηση δεν πρέπει να προχωρήσει και δεν πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το φαινόμενο αλλάζει και αποκτά τη δική του δυναμική κάθε χρόνο. Στην Αμερική κάηκε μία ολόκληρη πόλη, χωρίς οι αρχές να προλάβουν να την εκκενώσουν. Όλος ο Μεσογειακός Νότος δοκιμάστηκε από πυρκαγιές» είπε ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε ότι φέτος «αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν εκρηκτικό συνδυασμό παραγόντων».
«Είχαμε έναν από τους πιο έντονους και μεγάλης διαρκείας καύσωνες, που ακολουθήθηκε από ισχυρούς ανέμους. Είχαμε το φαινόμενο hot – dry – wind σε μεγάλο μέρος της χώρας. Είχαμε ασυνήθιστους ανέμους στον Έβρο» εξήγησε.
«Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.
Η πυρκαγιά του Έβρου
Η πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου, θα μελετάται για πολλά χρόνια ακόμη από τους επιστήμονες, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Άναψε για λόγους που δεν γνωρίζουμε και κατέκαψε ένα τεράστιο κομμάτι μέσα σε ελάχιστες ώρες. Στην αρχή της η πυρκαγιά της Δαδιάς έκαψε σε 5 ώρες όσο το 2021 είχε κάψει αντίστοιχη πυρκαγιά σε 5 ημέρες» τόνισε.
«Εκ του αποτελέσματος, όταν έχουμε αυτό το μέγεθος της καταστροφής, αυτοί (σ.σ. οι χειρισμοί) δεν αποδείχθηκαν αντίστοιχοι των συνθηκών» παραδέχθηκε.
Ο πρωθυπουργός έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσής της. «Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός
Κάλεσε όλους όσους ανέβουν στο βήμα να είναι πολύ προσεχτικοί στα όσα θα πουν ως προς το γιατί δεν σβήνει για 13η μέρα η φωτιά στον Έβρο. «γιατί τις πυρκαγιές τις σβήνουν οι πυροσβέστες, που είναι επί μέρες άγρυπνοι».
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η εστίαση, ως προς την αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο που είχε και τους απανθρακωμένους μετανάστες, στους τελευταίους. Η αιτία ήταν περίπου βέβαιο ανθρωπογενής, είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι ήδη έχουν μπει στην πατρίδα μας. Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά αποτελεί την αλήθεια για τη γενεσιουργό αιτία της πυρκαγιάς. Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση. Η υπόθεση ερευνάται, δεν θα πω κάτι περισσότερο αυτή την στιγμή. Εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε, αλλά είναι η δουλεία των αρχών, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτήν την κυβέρνηση»
Ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα
Επανέλαβε ακόμη πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.
Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο Κοπέρνικος έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμηση του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.
Συνειδητός εμπρησμός στον Αυλώνα
Για τη φωτιά στον Αυλώνα είπε πως μπήκαν, όπως φαίνεται, από συνειδητό εμπρηστή, αλλά έσβησαν πολύ γρήγορα. Αν δεν είχαν σβήσει άμεσα, το πρόβλημα θα ήταν τεράστιο, αφού εκείνη την ώρα δινόταν μάχη στο νότιο μέτωπο της Πάρνηθας.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης να μπει στο τέλος στο παραμύθι των προσλήψεων πυροσβεστών.
Πρώτα και πάνω από όλα ο άνθρωπος
Για τις εκκενώσεις είπε: «Δική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν μπορεί να αντικασταθεί. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και μετά του φυσικού περιβάλλοντος».
«Όποιος διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση, να το δηλώσει ευθέως. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ζωές». Απευθυνόμενος στην Όλγα Γεροβασίλη, είπε: «Στη χρήση του 112 δεν ήταν καθόλου αυτονόητο αυτό που πετύχαμε, κ. Γεροβασίλη».
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Χαβάης, είπε: «Κανένα 112 δεν χτύπησε στη Χαβάη, καμία πόλη δεν εκκενώθηκε. Η κριτική που δέχθηκαν οι αρχές δεν ήταν ότι δεν σταμάτησαν τη φωτιά, αλλά ότι κατέρρευσαν οι επικοινωνίες και δεν υπήρξε σύστημαε έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών».
Πρόληψη ή καταστολή
Η πρόληψη είναι απαραίτητη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κάλεσε όσους ζητούν να δοθεί περισσότερη έμφαση εκεί, να εξηγήσουν αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν χρήματα για παράδειγμα από τα ελικόπτερα για να κατευθυνθούν εκεί. «Αν ασκήσετε κριτική για τις δράσεις πρόληψης που έγιναν στη Δαδιά, να γίνετε συγκεκριμένοι. Δεν είχαν χαραχθεί σωστά οι αντιπυρικές, δεν έγιναν αρκετά; Τι άλλο θα γινόταν; Στην πράξη οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι ικανές να σταματήσουν τα πάντα» είπε.
Οι ευθύνες των Δήμων
Αναφερόμενος στις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημείωσε πως πρέπει να αναρωτηθούμε και εάν οι Δήμοι έκαναν τη δουλειά τους. «Υπάρχουν δήμοι, που δεν κάνουν το αυτονόητο, που ανέχονται παράνομες χωματερές, κλείνουν τα μάτια σε παράτυπες δραστηριότητες των δημοτών» σημείωσε. Οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν με τη διάθεση πόρων ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε Δήμου, προειδοποίησε. «Όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων δεικτών» εξήγησε.
Το παραμύθι των προσλήψεων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «να σταματήσει επιτέλους το παραμύθι των προσλήψεων. Έχουμε σήμερα περισσότερα μέσα και περισσότερες δυνάμεις πυρόσβεσης από ό,τι είχαμε. Το πώς θα πρέπει να τις εκπαιδεύσουμε και να επιχειρούν, είμαι έτοιμος να το συζητήσω».
Σχετικά με την επιλογή των οργανωμένων εκκενώσεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε. Είμαστε περήφανοι για τους πολίτες που προστατεύσαμε».
Η πρόληψη, επισήμανε, «είναι απαραίτητη. Μόνο για δράσεις καθαρισμού και διανοίξεις αντιπυρικών δρόμων δόθηκαν 160 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικά στη Δαδιά διατέθηκαν 6 εκατομμύρια. Η πραγματικότητα είναι μία, οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι ικανές πάντα να σταματήσουν τις φωτιές με τη δική τους δυναμική».
Αναφερόμενος στους δήμους, σημείωσε ότι «άλλοι έκαναν τη δουλειά τους καλά, άλλοι όχι. Δεν πράττουν το αυτονόητο. Το κράτος θα τους ελέγξει, αλλά και οι δημότες έχουν χρέος να συνυπολογίζουν τη στάση τους στα κριτήρια της ψήφου τους σε λίγες μέρες, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν με τη διάθεση πόρων, ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε δήμου».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την έκθεση Goldammer, τονίζοντας ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό τα συμπεράσματα της εφαρμόζονται», καθώς και για την «κινητοποίηση της κοινωνίας, με τον διπλασιασμό των εθελοντών».
Προφανώς, ανέφερε, «και δεν έγιναν όλα τέλεια. Επειδή δεν μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στο πεδίο των τεχνολογικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να είναι πιο γρήγορη η αμεσότητα της πρώτης παρέμβασης». Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΙΣ ύψους σχεδόν 2 δισ., στην προμήθεια παραπάνω από 100 drones, καθώς και στην απόκτηση αισθητήρων μέτρησης θερμοκρασίας, καμερών, καλύτερων δορυφορικών εικόνων, στη δρομολόγηση προσλήψεων 500 δασολόγων, 1.000 πυροσβεστών και εποχικού προσωπικού, στον μεγαλύτερο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιτήρηση κυρίως σε ακριτικές περιοχές, στην άντληση 200 επιπλέον εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για δράσεις πρόληψης και προστασίας, σε ψηφιακή πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο και στην ενίσχυση πολιτικών στοχευμένων αναδασώσεων.
Για τις αποζημιώσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η διαδικασία ξεκινά ήδη, θα βοηθήσουμε να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, θα υλοποιήσουμε το πλαίσιο προστασίας με αναστολές φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και υποχρεώσεων ΕΝΦΙΑ. Θα ακολουθήσουμε για τον Έβρο το παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας, με ένα Evros Pass. Θα παρουσιάσουμε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, θα ζητήσουμε από Ευρωπαίους ειδικούς να μελετήσουν την πυρκαγιά στη Δαδιά, να ετοιμάσουν ένα πόρισμα για τα αίτιά της και προτάσεις για την αναγέννηση του δάσους».
Τόνισε την ανάγκη παραγωγικής αξιοποίησης των δασών μας, που «θα έφερνε ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες, με οργανωμένη αξιοποίηση της ξυλείας και βιομάζας».
Και κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός: «Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε μοιρολατρικά τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον. Οφείλουμε να οπλιστούμε με πείσμα ώστε να απαντήσουμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Η επίθεση της φύσης είναι πολύ μεγάλη για να προκαλεί μικρόψυχες κομματικές διαιρέσεις, ας καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα που θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΟΤΕ: Αγορές μετοχών αξίας 6,15 εκατ. ευρώ
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- Μητσοτάκης στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ: «Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ»
- Ο Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές με Φιντάν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις