Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Εάν ο κ. Ανδρουλάκης αμφισβητεί τη νομιμότητα της παρακολούθησης, να προσφύγει στα δικαστήρια

Την ανάγκη να μην παραλύσει η ΕΥΠ με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία της υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο. 

«Κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το έργο της ΕΥΠ – είναι η υπηρεσία που συνέβαλε καθοριστικά στο να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο. Χάρη στον δικό της μηχανισμό εξιχνιαζονται σοβαρά ποινικά αδικήματα» είπε από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται στην Ολομέλεια το θέμα των παρακολουθήσεων,  ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε:

«Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μία σημαντική κρατική δομή. Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μυστικές υπηρεσίες δρουν σε μία λεπτή γραμμή. Σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά από αυτά έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα όπως πληροφορήθηκα. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι λειτουργούν λογισμικά παρακολούθησης».

«Το είπε και η κ. Μετσόλα» συμπλήρωσε και συνέχισε «Το ίδιο και στη σοσιαλιστική Ισπανία, ανακαλύφθηκε πως είχε παγιδευτεί με άλλη μέθοδο το κινητό του κ. Σάντσες. Και εγώ πληροφορούμαι από έγκυρους δημοσιογράφους, τους οποίους συχνά επικαλείστε, ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όπως η σύζυγος και η κόρη μου, όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Καταθέτω στα πρακτικά την σχετική ανάρτηση του κ. Τέλλογλου τον οποίο συχνά επικαλείστε και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα με άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

Οι «4 αλήθειες»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να ειπωθούν 4 αλήθειες σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. 

1. Πρέπει να εκλείψει κάθε σύνδεση μεταξύ Predator και νόμιμης επισύνδεσης. Το πρώτο δεν υπάρχει στις ελληνικές υπηρεσίες και υπάρχει ρητή διαβεβαίωση για αυτό. 

2. Όσον αφορά στις νόμιμες επισυνδέσεις, εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα: από την τρομοκρατία, μέχρι τη δίωξη ναρκωτικών και τις απαγωγές. όλες όμως λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο προυπήρχε και θα πρέπει να επανεξεταστεί. «Ηταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα» υποστήριξε.  3. Η υπόθεση του Ν. Ανδρουλακη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε ένα προβεβλημένο πολιτκό πρόσωπο. Έπρεπε η υπηρεσία να έχει άλλα αντανακλαστικά, παρά το γεγονός ότι λειτούργησε με νόμιμο, τυπικό τρόπο.  

3. Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. «Στο όνομα της διαφάνειας, δεν θα γίνουν φέιγ βολάν τα στοιχεία μίας μυστικής υπηρεσίας» διεμήνυσε. 

4. «Από την πρώτη στιγμή καλέσαμε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά, γιατί τα στοιχεία αυτα δεν μπορόυν να δημοσιοποιηθούν» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ταυτόχρονα συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή όλων των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Η υπόθεση ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα. Οφείλουμε να τον συνδράμουμε στο έργο του, αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν». 

Κάλεσε δε τον Νίκο Ανδρουλάκη εάν επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, να προσφύγει σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια. 

«Να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα»

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, κορυφαίος διπλωμάτης θα χρειαστεί τη στήριξη όλων μας, ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει ό,τι έγινε, αλλά θα είναι μισή η δουλειά της εάν δεν καταλήξει σε προτάσεις για το πως θα βελτιώσουμε τα όποια κακώς κείμενα έχουμε διαπιστώσει».

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε κάθε εθνική κινητοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήταν απέναντι στο πλαίσιο μιας χαιρέκακης μικροκομματικής προσέγγισης. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στην προστασία των συνόρων, απέναντι στις αμυντικές συμφωνίες που θωρακίζουν την χώρα, απέναντι στα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Και τώρα απέναντι στην προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ. Καμία πρωτοτυπία, σίγουρη η αποτυχία. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι και τώρα η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας».

«Εγώ διαχώρισα την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο», είπε στη συνέχεια και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: ««Πάει πολύ όμως, κ. Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας, για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης»…

Για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα κ. Βαρουφάκη να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει σε μια ομιλία σας το 2019 στη Βουλή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως προσωπικά έχει γνώση ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε και σε βάρος της τότε κυβέρνησης. Αναμένω την τοποθέτηση σας κ. Βαρουφάκη. Και βέβαια εσείς κ. Τσίπρα δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός την περίοδο που υπεκλάπησαν e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τα οποία κατέληξαν στην «Αυγή» μία ημέρα πριν κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικά σας αυτά τα καμώματα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu