Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Αναλαμβάνω το κόστος, δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για πρόωρες εκλογές

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το επανέλαβα και χθες στη Βουλή, για λόγους θεσμικής τάξης και πολιτικής σταθερότητας σε μια κρίσιμη συγκυρία».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς αν η απόφασή του είναι οριστική, απάντησε: «Αυτό θα γίνει. Και από εκεί και πέρα, καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια. Δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης εξάλλου είναι εξαιρετική. Υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής, δηλαδή για κάποιο χρονικό διάστημα κατά πάσα πιθανότητα η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια δύσκολη περίοδο. Έχουμε κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω την κυβερνησιμότητα της χώρας. Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Αν η απόφαση αυτή έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Το να οδηγήσουμε αυτή τη στιγμή τη χώρα σε εκλογές, με τη βόμβα της απλής αναλογικής και μια απρόβλεπτη Τουρκία απέναντι, δεν είναι υπεύθυνη στάση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τρία ακριβώς χρόνια από τη νίκη της Νέα Δημοκρατίας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «μπαίνουμε πια με το ημερολόγιο στην τελευταία χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι άλλοθι να κατεβάσουμε ταχύτητες για να προετοιμαστούμε για εκλογές. Άλλωστε, θέλουμε να καλύψουμε και ένα μέρος του χαμένου χρόνου που δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων».

Χαρακτήρισε «τελείως πρόωρη» τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και επεσήμανε πως «σε πολύ δύσκολους καιρούς, η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτή υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως αυτή τη στιγμή. Σκεφτείτε τι θα γινόταν τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, αν είχαμε κυβέρνηση συνεργασίας και θα έπρεπε να συνεννοηθούμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι «χρήσιμο να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση για αυτά που έχουμε πετύχει, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική μας ορμή. Κάθε επέτειος είναι ευκαιρία για έναν απολογισμό».

Άφησε αιχμές για το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Υπάρχουν και κόμματα – που θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστές -, που έχουν πει ότι δεν θέλουν πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αυτό είναι λάθος. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν σέβεται την εντολή του λαού, αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας. Είναι νέος πολιτικός, έχει δείξει μετριοπάθεια και μου έκανε εντύπωση αυτό που είπε».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε εξάλλου:

Για τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές:

Για τη Novartis:

«Σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης, σίγουρα έχω κάποια ερωτήματα για το σκεπτικό του βουλεύματος. Από την υπόθεση κρατώ τα εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στοχοποιήσει 10 πολιτικούς αντιπάλους. Οι 9 αθωώθηκαν. Από την άλλη 2 κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Η υπόθεση για μένα κλείνει, αφού αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη και το Ειδικό Δικαστήριο».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

«Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε καλοκαίρι τέτοιας έντασης στο πεδίο, όπως το καλοκαίρι του 2020. Είπα στον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ότι δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε επιχειρηματολογία για αποστρατικοποίηση νησιών. Αν δεν κατάλαβε αυτά που του είπα, δεν ευθύνομαι εγώ. Ίσως δεν αντιλήφθηκε πόσο επιμένω σε αυτή τη γραμμή.

Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα εσαεί να μπλοκάρει την πώληση όπλων από τις ΗΠΑ, όμως εξηγήσαμε στο Κογκρέσο ότι η πώληση όπλων σε μια χώρα του ΝΑΤΟ που αμφισβητεί την κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία, ωσότου αυτή αλλάξει στάση. Σε αυτή τη συγκυρία δεν νοείται να δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις εντός της συμμαχίας.

Είναι ζήτημα και για την Ευρώπη να πουλάει πολεμικό υλικό στην Τουρκία, αλλά δεν θέλω να πω δημοσίως κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα συζητήσουμε ξανά με τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα καύσιμα:

«Δημοσιονομικά δεν το αντέχουμε. Η έμφασή μας δίνεται στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Στο καύσιμο επιλέξαμε μια στοχευμένη και όχι οριζόντια παρέμβαση, που θα συνεχιστεί εφόσον χρειαστεί. Είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά και βρεθούμε σε αδυναμία στήριξης της κοινωνίας. Επίσης, οριζόντια μείωση του φόρου δεν αποδίδει δίκαια. Γιατί, για παράδειγμα, να ωφεληθεί ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα για λίγο διάστημα; Προτιμώ το δημοσιονομικό περιθώριο να το κατανείμω σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Άλλωστε, οι μειώσεις σε ειδικό φόρο και ΦΠΑ σε άλλες χώρες δε δούλεψαν γιατί το όφελος χάθηκε στην αλυσίδα. Κάποιοι έβγαλαν λεφτά σε βάρος των πολλών».

Για τη θέρμανση:

«Η θέρμανση είναι ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα από την κίνηση. Κάναμε λάθος και πάρα πολλά νοικοκυριά θερμάνθηκαν το χειμώνα, όχι με πετρέλαιο, αλλά με ηλεκτρικό ρεύμα. Περιορίσαμε την επιδότηση στις 300 κιλοβατώρες το μήνα και ήρθαμε εκ των υστέρων και διορθώσαμε αυτή την αδικία. Ενεργειακή ασφάλεια και θέρμανση θα είναι οι πρώτες ανάγκες για το χειμώνα». 

Για την οικονομία:

«Σήμερα η οικονομία δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια ανθεκτικότητας. Η ανάπτυξη θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Αυτό σημαίνει ότι μια οικονομία, σαν την ελληνική, που δεν είναι τόσο εξαρτημένη από την μεταποίηση, θα είναι πιο ανθεκτική σε αυτό το δύσκολο χρόνο που έχουμε μπροστά μας. Άρα θα έχουμε και περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους.

Έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρέμβαση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι τέτοιο, θα μας δώσει μεγαλύτερες αντοχές να μην δίνουμε τόσους πόρους για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ακόμα και για το ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής τροφοδοσίας του φυσικού αερίου».

Για τον πληθωρισμό:

«Δεν μπορούμε να μπούμε στην λογική αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όποτε έγινε αυτό στην παγκόσμια ιστορία, έχει οδηγήσει σε καταστροφή. Είναι μια δύσκολη άσκηση. Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Για την κερδοσκοπία:

«Έχουν μπει πολλά πρόστιμα. Μπορούμε καλύτερα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu