Ελλάδα

Κυπριακό: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα απαντά η κυβέρνηση στον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για δύο κράτη

Μια μέρα μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία, όπου τιμήθηκε η μνήμη όσων θυσιάστηκαν το καλοκαίρι του 1974 για την υπεράσπιση εθνικού εδάφους, και του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, όπου επαναδιατυπώθηκαν οι διχοτομικές τουρκικές θέσεις, Αθήνα και Άγκυρα έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση για το Κυπριακό.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε σήμερα (21/7) την εβδομαδιαία του ανάρτηση με αναφορά στο Κυπριακό. «Αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα. Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν την συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας».

«Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η θέση της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού είναι σαφής: λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος ,με γνώμονα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση. Με την απαιτούμενη πολιτική βούληση και με πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση στοχεύουμε σε λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», τόνισε ενώ, στάθηκε ακόμη και στην συνεργασία Ελλάδας Κύπρου στον κοινό αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού.

Τ. Ερντογάν: Τορπιλίζει την προοπτική επανέναρξης συνομιλών

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά και πάλι για δήθεν «ειρηνευτική επιχείρηση» και «γενοκτονία» των τουρκοκύπριων, ενώ επαναλαμβάνοντας τα περί δύο κρατών στη μεγαλόνησο, τορπιλίζει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά χωρίς την επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους. Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση», τόνισε.Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε εμμέσως πλην σαφώς Ελλάδα και Κύπρο ως συμβαλλόμενα μέρη με το Ισραήλ, προανήγγειλε δημιουργία ναυτικής βάσης και αποστολή πλατφόρμας άντλησης αερίου στην περιοχή. Επέμεινε δε στη δημοσιοποίηση όσων, σύμφωνα με τον ίδιο, ειπώθηκαν στην Ουάσιγκτον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιτιθέμενος ξανά στον Νίκο Δένδια.

«Δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλες προθέσεις (…) Έκανε δηλώσεις πέρα δώθε (…) Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αντιτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στη διαδικασία αυτή δεν έχουν θέση ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτές «ιδέες» περί δύο κρατών. Αναχαιτίζουμε απαράδεκτες αξιώσεις και μεθοδεύσεις επιβολής τετελεσμένων που παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.» (Πηγή: Φιλελεύθερος/ Hellas Journal)

«Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ.

Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι» – Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

«50 χρόνια για κάποιους, η Κύπρος κείται μακράν, αλλά για μας η Κύπρος είναι στην καρδιά μας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης και επισημαίνει: «Οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Εδώ, στους αδερφούς μας, στέκομαι δίπλα τους. Για μια λύση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο Ερντογάν μίλησε για ειρηνική επιχείρηση για τον Αττίλα, δείχνοντας ότι δεν έχουν μάθει τίποτα, ότι είναι αμετανόητοι και ότι αυτή η συμπεριφορά δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιης λύσης στη Μεγαλόνησο.»

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Μ. Βρετανίας είναι επικίνδυνος».

Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν «να νομιμοποιήσουν de facto» τη διχοτόμηση της Κύπρου, πρώτα με το σχέδιο Ανάν και τώρα, με τη λογική των δύο κρατών,μ δήλωσε ο Νίκος Καραθανσόπουλος.

Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ώστε να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους για την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu