Ποιους αφορά - Ποιες περιοχές - Τι έγγραφα απαιτούνται - Πόσο κοστίζει - Τι θα γίνει εάν δεν δηλωθούν
Σε λιγότερο από 15 ημέρες οι ιδιοκτήτες εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα που δεν τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο, θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Εάν δεν το κάνουν, ενδέχεται μετά την 30ή Νοεμβρίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία δήλωσης στο Κτηματολόγιο, να «μπλοκαριστούν» από οποιαδήποτε πράξη σε ό,τι αφορά τα ακίνητά τους (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.), να πληρώσουν πρόστιμα ή, στη χειρότερη περίπτωση, να το δουν να περνά στην κυριότητα του Δημοσίου.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση, καθώς οι διαδικασίες τρέχουν ώστε να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στο χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει ο πρωθυπουργός και το 2025 να λειτουργεί κανονικά για όλη την Επικράτεια.
1.Ποιους αφορά η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου
Αφορά όλους τους δικαιούχους ακινήτων, δηλαδή φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο, που έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα. Τα δικαιώματα αυτά μπορεί να αφορούν κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές κ.λπ.
Είναι η τελευταία προθεσμία για περισσότερα από 160.000 ακίνητα σε 313 περιοχές της Ελλάδας, τα οποία έως σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη». Κυριολεκτικά αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες των 15.000 εξ αυτών (κατά πληροφορίες βρίσκονται σε 35 περιοχές της χώρας), οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο τα ακίνητά τους έως το 2018, αφού τότε είχαν οριστικοποιηθεί οι κτηματολογικές εγγραφές γι’ αυτά.
Τα περισσότερα αφορούν ακίνητα τα οποία προέρχονται από κληρονομιές για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί συμβόλαιο αποδοχής ιδιοκτησίας, χρησικτησίες, ενώ ένα μεγάλο μέρος αφορά και διεκδικούμενα ακίνητα στα οποία υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, από τα περισσότερα από 160.000 ακίνητα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» που βρίσκονται σε συνολικά 313 περιοχές της χώρας, οι οποίες κτηματογραφήθηκαν διαδοχικά έως το 2006 και καταγράφηκαν σε αυτές συνολικά 7.293.068 ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τα 15.000 βρίσκονται σε 35 περιοχές που η δήλωσή τους έληξε από το 2018 και οι ιδιοκτήτες τους αμέλησαν να τα δηλώσουν έως τότε.
Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνονται και δήμοι της Αττικής, όπως της Νέας Σμύρνης, του Ρέντη, του Νέου Ψυχικού, των Βριλησσίων, των Μελισσίων, της Ελευσίνας, του Γέρακα, της Νέας Περάμου, αλλά και της Θεσσαλονίκης, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αργολίδας, της Άρτας, της Αρκαδίας, της Αχαΐας, της Δράμας, της Πάτμου και του Έβρου.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται και δήμοι της Εύβοιας, των Κυκλάδων, της Λακωνίας, της Λάρισας, της Λευκάδας, της Μαγνησίας, της Ηλείας, της Ημαθίας, της Ξάνθης, της Πιερίας, της Πρέβεζας, της Ζακύνθου, της Θεσπρωτίας, της Καβάλας, της Καστοριάς, της Κεφαλληνίας, του Κιλκίς, της Κοζάνης, της Μεσσηνίας, της Ροδόπης, των Τρικάλων, της Φθιώτιδας και της Φλώρινας.
Η προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου αφορά και τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών που έληγαν στο τέλος του προηγούμενου έτους.
2. Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν τα έχουν δηλώσει
Να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Αυτή, πλέον, δεν μπορεί να γίνει ταχυδρομικά και, ως εκ τούτου, η δήλωση είτε γίνεται στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα (σκαναρισμένα, στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής) όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά.
3. Τι έγγραφα απαιτούνται και πού βρίσκονται
Καθώς όλα τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στον διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο (ktimatologio.gr), όσοι κάνουν δήλωση ιδιοκτησίας θα χρειαστούν: τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2, τους τίτλους ιδιοκτησίας ή έγγραφα που να τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία του ακινήτου (για παράδειγμα δικαστικές αποφάσεις, συμβόλαια, διοικητικές πράξεις και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους), συμπληρωμένη δήλωση του Ν.2308/1995, φωτοτυπία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) του δικαιούχου, καθώς και αποδεικτικό του ΑΦΜ, όπως εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΚΟ.
4. Πόσο κοστίζει η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο
Οι δηλούντες υποχρεούνται να καταβάλουν πάγιο τέλος κτηματογράφησης για κάθε εγγραπτέο δικαίωμα που δηλώνουν στο Κτηματολόγιο. Το τέλος αυτό έχει προσδιοριστεί σε 35 ευρώ για τους κύριους χώρους (δηλαδή μονοκατοικία, διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο με κτίσμα, αδόμητο οικόπεδο, αγροτεμάχιο κ.ά.) και σε 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους (χώρο στάθμευσης ή αποθήκη), οι οποίοι αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, καθώς ορίζεται στο συμβόλαιο για αυτούς τους χώρους ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου και δεν περιγράφονται σε αυτό ως παρακολουθήματα διηρημένων ιδιοκτησιών.
Ενώ στις παραπάνω ιδιοκτησίες το τέλος πληρώνεται ανά δικαίωμα, στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών ακίνητα, στις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εγγραπτέα δικαιώματα σε περισσότερες από δύο ιδιοκτησίες (ανεξάρτητα του αριθμού τους) εντός του ίδιου προ-Καποδιστριακού ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο εγγραπτέα δικαιώματα.
5. Όταν οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από ένας
Η δήλωση ιδιοκτησίας γίνεται με τον ίδιο τρόπο και από τους δύο (ή και περισσότερους). Ο κάθε ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει την ιδιοκτησία στο ποσοστό που του αναλογεί και να καταβάλει ο καθένας το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.
6. Τι θα γίνει εάν δεν δηλωθούν τα ακίνητα μέχρι την 30ή Νοεμβρίου
Ο βασικός κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα ενδιαφερθούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους είναι να τα χάσουν μετά την παρέλευση της προθεσμίας. Υπάρχει πιθανότητα, δηλαδή, να δηλωθούν οριστικά ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» και να περάσουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου ή να κατοχυρωθούν σε γειτονικές ιδιοκτησίες.
Σε μια άλλη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους θα «μπλοκαριστούν». Δεν θα μπορούν, δηλαδή, να κάνουν οποιαδήποτε πράξη, είτε να τα πουλήσουν είτε να τα μεταβιβάσουν με γονική παροχή, να εκδώσουν οικοδομική άδεια κ.λπ. Για να τα ξεμπλοκάρουν θα πρέπει να ακολουθήσουν χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες, οι οποίες είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μακρές δικαστικές διαμάχες.
Στην καλύτερη περίπτωση, οι «αμελείς» ιδιοκτήτες ενδέχεται να πληρώσουν πρόστιμα, ιδιαίτερα εάν κάνουν εκπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας. Το ύψος αυτών των προστίμων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.
7. Ποιοι εξαιρούνται από την προθεσμία
Καθώς στις περιπτώσεις διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών υπήρχε ο κίνδυνος οι λανθασμένες πρώτες εγγραφές να καταστούν οριστικές (και να παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ του φερόμενου ως δικαιούχου), όπως είχε επισημάνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, έγινε δεκτή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η αίτησή τους να μην αποτελέσει η 30ή Νοεμβρίου καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών.
Όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, «μέσα από τις τοποθετήσεις και επιστημονικές εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων σχετικά με τη σημασία επαναπροσδιορισμού του τεκμηρίου, αναδείχθηκε παράλληλα η αναγκαιότητα, η προθεσμία της 30.11.2024 που έχει οριστεί ως καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών με την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή με εξωδικαστικές ενέργειες, να μην αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία. Το ως άνω αίτημα έγινε δεκτό από τον υφυπουργό και η 30.11.2024 δεν θα αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των προαναφερόμενων κτηματολογικών εγγραφών».
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει είτε να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης και να τα δηλώσουν μέσω της διαδικασίας πρόδηλου σφάλματος είτε να κατέχουν -κι αυτό είναι βασική προϋπόθεση- όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως για παράδειγμα τους τίτλους ιδιοκτησίας. Υπενθυμίζεται πως πλέον είναι εφικτή η μονομερής διόρθωση πρόδηλου σφάλματος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις