Επιχειρήσεις

Κρίσιμη καμπή για ΚΤΜ: Αναστολή παραγωγής και αβεβαιότητα για χιλιάδες εργαζομένους

Financialreport.gr

Η πάλαι ποτέ μεγάλη εταιρεία έχασε την ανταγωνιστικότητά της και βρέθηκε σε οικονομική δίνη

Οι λάτρεις της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα και αλλού θα έχουν παρατηρήσει ότι κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης ολοένα και λιγότερες μηχανές KTM, οι οποίες ήταν δακτυλοδειχτούμενες. Ο όμιλος  με έδρα την Αυστρία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά του και το μέλλον του είναι αβέβαιο. Ο κορυφαίος κατασκευαστής μοτοσικλετών στην Ευρώπη έχει αναστείλει και πάλι την παραγωγή καθώς δεν έχει την ρευστότητα να αγοράσει εξαρτήματα από τρίτους προμηθευτές ενώ βρίσκεται σε διαδικασία συνολικής αναδιάρθρωσης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της MV Agusta στην προσπάθεια να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να εξυπηρετήσει το χρέος της. Ωστόσο, η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της αυστριακής εταιρείας φαίνεται να μην είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μιας και σήμερα η KTM είναι αναγκασμένη να διακόψει την παραγωγική διαδικασία καθώς δεν διαθέτει το απαραίτητο απόθεμα εξαρτημάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΚΤΜ επιβεβαίωσε ότι δεν θα ασχολείται από τις 31 Μαΐου με τη διανομή των μοτοσικλετών CFMoto στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με την κοινή παραγωγή στην Ασία όμως να συνεχίζεται.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της είδησης ότι οι Αυστριακοί δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να συγκεντρώσουν τα 600 εκατ. ευρώ για να τα καταβάλλουν μέσα στο μήνα Μάιο.

Το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και τις 27 Ιουλίου όπως ο ίδιος ο CEO της αυστριακής εταιρείας ανακοίνωσε στους υπαλλήλους με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον τους.

Από την 1η Μαΐου έως τις 31η Ιουλίου ισχύει νέα επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία προβλέπει εβδομαδιαίο ωράριο 30 ωρών για τους εργαζόμενους στην Αυστρία. Οι μισθοί θα προσαρμοστούν αναλόγως ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μελλοντική δομή ιδιοκτησίας συνεχίζονται. Τις προηγούμενες ημέρες είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση κεφαλαίου και εισφορά από τον πλειοψηφικό μέτοχο Pierer Bajaj AG ενώ σε εξέλιξη είναι πρόγραμμα περικοπών θέσεων εργασίας και αυστηράμέτρα λιτότητας ώστε η KTM να αποπληρώσει τα χρέη της και να προετοιμαστεί για ανάκαμψη. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν βρεθεί επενδυτής, ο οποίος θα καταφέρει να καλύψει έστω και ένα μέρος των χρεών θα είναι πολύ δύσκολο για την ΚΤΜ να επιβιώσει και να αποφύγει την χρεοκοπία και τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu