Πολιτική

Κρίνεται σήμερα η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή – Από τράπεζα του Βελγίου τα χρήματα τα οποία ήταν «πρόσφατα τυπωμένα»

Σήμερα η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες για το σκάνδαλο Qatargate θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες και το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστούν ή όχι έως ότου ξεκινήσει η δίκη τους. Η ίδια δηλώνει αθώα, μέσω του δικηγόρου της.

Τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση σήμερα, εφόσον είναι καταδικαστική η απόφαση του συμβουλίου. Εάν ασκήσει έφεση, μετά από μία εβδομάδα θα πρέπει το Εφετείο να αποφασίσει για το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Πάντως, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι θα ζητήσει αναβολή από το δικαστήριο του Βελγίου μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων στο Βέλγιο και για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης. Σημείωσε ακόμη ότι επικοινώνησε με τους Βέλγους δικηγόρους της Εύας Καϊλή και τους πρότεινε να ζητήσουν αναβολή. «Θα μπορούσε να βγει η απόφαση ερήμην της» ανέφερε ο δικηγόρος της, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι «τη συμβούλεψε να βρίσκεται η ίδια στο δικαστήριο και να δώσει τη μάχη της».

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που δημοσιεύονται στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα αυτά με εκείνα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Από τράπεζα του Βελγίου τα χρήματα

Σύμφωνα με τη βελγική L’Echo, ορισμένα από αυτά τα χαρτονομίσματα εκδόθηκαν στο Βέλγιο και μάλιστα πρόσφατα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη. Όπως αναφέρει η L’ Echo, οι αρχές αναζητούν από ποιες τράπεζες, αλλά και από ποιο πρόσωπο έγινε η ανάληψη των ποσών, όπως επίσης και τον δικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίον είχαν κατατεθεί τα χρήματα.

Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο, διότι θα μπορούσε να επιτρέψει μια σημαντική πρόοδο της έρευνας. Γνωρίζοντας τον τόπο έκδοσης, θα είναι εύκολο να εντοπιστεί όχι μόνο η τράπεζα, άρα και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη. Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα στα τραπεζογραμμάτια και θα συγκριθούν με αυτά των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που εμπλέκονται.

Βέβαια θα χρειαστούν εβδομάδες για αυτήν την διαδικασία.

Πάντως, σύμφωνα με ιταλικά μέσα, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι «μίλησε επί ώρες» και οι δηλώσεις «συμβάλλουν στα πλαίσια της έρευνας που θα επιτρέψει στους Βέλγους ερευνητές να παρατείνουν ή, τουλάχιστον αρχικά, να βρουν καθοριστική επιβεβαίωση των όσων έχουν συγκεντρώσει». Με το ενδιαφέρον να είναι πώς και πότε ειδοποιήθηκε ο πατέρας της κυρίας Καϊλή, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είχε βαλίτσα με μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε από το Σεν Ζιλ στις νέες ανοιχτού τύπου φυλακές του Χάρεν. 

Την ίδια ώρα, «συνεχίζονται οι έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, τόσο σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες όσο και στους ευρωβουλευτές. Δηλαδή σφραγίζονται γραφεία, έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις υπολογιστών, έτσι ώστε να βρουν οι αρχές στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στο μέχρι πού έφτανε αυτό το κύκλωμα και ποιοι εμπλέκονται. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες αποκαλύψεις, αλλά δεν δίνουν στοιχεία, όπως ξέρουμε, πριν φτάσουν στο αποτέλεσμα.

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε νέα έφοδο στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της έρευνας για το «Qatargate». Σύμφωνα με το Politico, σφραγίστηκε το γραφείο της Μισέλ Ριό, αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, οι έρευνες για το Qatargate είχαν ξεκινήσει από τον Βέλγο εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ από τον περασμένο Ιούλιο και έμειναν κρυφές αφού δεν καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων των βελγικών αρχών. Ο ίδιος μίλησε στη βελγική εφημερίδα Le Soir και τόνισε ότι «η Δημοκρατία τα έχει παίξει για μένα».

Σημειώνεται ότι είναι ένας από τους πιο πεπειραμένους δικαστικούς λειτουργούς που διαθέτει η βελγική δικαιοσύνη, με πολλούς συναδέλφους του να τον αποκαλούν «αδέκαστο».

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu