Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι επιδιώκουν τα κράτη μέλη που διαφωνούν
Μια ομάδα κρατών μελών της ΕΕ ασκεί πιέσεις προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να «στρογγυλέψει» τις προτάσεις της για την πάταξη της καταστρατήγησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέσω τρίτων χωρών, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ένωσης έχει προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγέων να μεταπωλούν τα λεγόμενα είδη υψηλής προτεραιότητας -όπως ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε όπλα ή είναι απαραίτητοι για την κατασκευή τους- στη Ρωσία ή για χρήση στη Ρωσία, ενώ προβλέπεται και η κατάθεση ενός ποσού σε λογαριασμό ως εγγύηση για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις κυρώσεων της ΕΕ, τις οποίες είδε το Bloomberg, τουλάχιστον το μισό από το ποσό αυτό θα μεταφέρεται σε ένα καταπιστευματικό ταμείο για την Ουκρανία και οι συμβάσεις θα καταγγέλλονται εάν παραβιάζονται. Οι εξαγωγείς θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις εθνικές αρχές για τυχόν παραβιάσεις από εταιρείες τρίτων χωρών.
Αλλά σε διπλωματικό επίπεδο μια ομάδα κρατών μελών εξέφρασε έντονες ανησυχίες σχετικά με τις προτάσεις αυτή την εβδομάδα, αμφιβάλλοντας για τη νομιμότητά τους και για το κατά πόσον το να ζητούνται τέτοιες εγγυήσεις και ρήτρες από τους εισαγωγείς ήταν εφαρμόσιμο, δήλωσαν ανώνυμες πηγές.
Οι χώρες θέλουν επίσης να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των πιθανών ρητρών και τον κατάλογο των αγαθών που θα καλύπτονται από το προτεινόμενο μέτρο, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Τα εν λόγω κράτη μέλη ανησυχούν επίσης ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη.
Άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής, υποστηρίζουν τις προτάσεις, ανέφεραν οι άνθρωποι.
Η συζήτηση έρχεται καθώς η ΕΕ προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να αποκτήσει βασικά αγαθά που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς μέσω τρίτων χωρών, όπως το Καζακστάν, η Σερβία και η Τουρκία.
Πρόσφατα εμπορικά στοιχεία που είδε το Bloomberg δείχνουν ότι οι εξαγωγές από αυτά τα έθνη, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν, μειώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν ως επί το πλείστον υψηλότερες από τα προπολεμικά επίπεδα.
Ωστόσο, περισσότερο από το 80% των ξένων αγορών της Ρωσίας για τα είδη υψηλής προτεραιότητας προέρχεται πλέον από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Μόσχα κατάφερε επίσης να δημιουργήσει νέες διαδρομές μέσω χωρών όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ήταν ένα άλλο κύριο κανάλι που χρησιμοποιούσε η Ρωσία, έχουν πρόσφατα σηματοδοτήσει ότι θα κάνουν περισσότερα για να ελέγχουν τις εξαγωγές, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Τα ΗΑΕ ωστόσο δεν παρέχουν έγκαιρα εμπορικά στοιχεία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της προόδου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Bloomberg: Έρευνα στις ΗΠΑ για τις σχέσεις JPMorgan με hedge fund ιρανικών συμφερόντων
- ΗΠΑ: Στις καλένδες η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός – «Είμαι αθώος, μην με προφυλακίσετε»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Ράλι 17% από Games Workshop
- Καραμανλής: «Δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα η άλλη γνώμη και η κριτική – Δεν με ενδιαφέρει η ΠτΔ»
- «Υπερηχητικό» μήνυμα Πούτιν στη Δύση: Ξεκινάμε τη μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik
- AS Company: Στα 3,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 9μηνο
- Σκυλακάκης: «Αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις