Συμβουλές προς επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν και να μετασχηματιστούν από τον ειδικό, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Financial Report
Την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις να αλλάξουν νοοτροπία στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουν να αναπτυχθούν και να μετασχηματιστούν, τόνισε ο Κώστας Τρούλος, Senior Advisor στον Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε συνέντευξη που έδωσε στο Financial Report.
«Όταν λέμε ότι εισάγουμε τεχνολογία σημαίνει ότι η Ελληνική επιχείρηση προτιμά να αγοράσει έναν εξοπλισμό που θα βρει σε μια εταιρεία από την Ευρώπη ή την Αμερική ενώ θα μπορούσε να συν -αναπτύξει ένα προϊόν που χρειάζεται με μια Ελληνική εταιρεία ή ένα startup ή ακόμη και με μια ερευνητική ομάδα. Έχει να κάνει με το μοντέλο της το αναπτυξιακό, αν προτιμά, δηλαδή, να αφιερώνει χρόνο ίσως και νωρίτερα και έγκαιρα να σκέφτεται τις ανάγκες της – γιατί όλα αυτά χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν – και να βρίσκει τεχνολογία στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.
Αυτό το έχουν κάνει κι άλλες χώρες γι αυτό έχουν τόση μεγάλη παραγωγή σε εξοπλισμό και τεχνολογία.
Χρειάζεσαι την εγχώρια αγορά ο,τιδήποτε και να φτιάξεις, προϊόν ή υπηρεσία. Πρώτα θα βρεις στην αγορά σου τον “πιλοτικό” πελάτη να στήσεις ένα πρωτότυπο, ώστε μετά να μπορείς να βγεις και στην αγορά διεθνώς», τόνισε ο κ. Τρούλος ο οποίος, μέσα από τη θέση του στον ΣΕΒ, υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις στα σχέδια κλιμάκωσης και βοηθά μεγαλύτερες επιχειρήσεις και βιομηχανίες στην εξερεύνηση ευκαιριών καινοτομίας.
Ο Σύμβουλος του ΣΕΒ διευκρίνισε, επίσης, ότι η καινοτομία προϋποθέτει συνεργασία για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μια επιχείρηση θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική, είτε στις διαδικασίες είτε στα προϊόντα της.
«Συνεργαστείτε Ελληνικά»
«Στο δρόμο της καινοτομίας, λόγω δομής, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κάποιες φορές δυσκολεύονται. Αυτό όμως πρέπει να το βλέπουν ως μια εξαιρετική ευκαιρία να ψάξουν στο οικοσύστημα καινοτομίας το ελληνικό, που υπάρχουν μικρότερες εταιρείες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Γιατί εκεί έξω σίγουρα υπάρχει μια τεχνολογία που μπορεί να ταιριάξει με τις ανάγκες τους.
Και η συνεργασία μπορεί να επέλθει εύκολα, γιατί τα startups για τα οποία συζητάμε με τις εταιρείες αυτές δεν είναι ανταγωνιστικά. Το startup είναι ένας πάροχος τεχνολογίας την οποία θα την πάρει ένας μεγάλος integrator, θα την ενσωματώσει και θα την “πάει” σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο».
Ο κ. Τρούλος μάλιστα έφερε παραδείγματα για το πώς μια φρέσκια ιδέα μπορεί να “απογειωθεί” σε μια “στρωμένη” επιχείρηση.
«Μπορεί να υπάρχουν startups που φτιάχνουν μικρά πραγματάκια που δουλεύουν αυτόνομα και είναι αυτοτελή αλλά στην πλατφόρμα μιας γνωστής εταιρείας που φτιάχνει συστήματα διαχείρισης υποδομών, για παράδειγμα, θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία. Και για την εταιρεία που θα έχει ένα feature που δεν θα το είχε αλλά και για την startup η αγορά που θα ανοίξει θα είναι τεράστια.
Δείτε και το παράδειγμα της Γερμανίας όπου δεν υπάρχει μικρομεσαία επιχείρηση, κάποιες είναι μικρές και κάποιες είναι πολύ μεγάλες. Γιατί αν φτιάξεις μια βίδα και σου την παραγγείλει η Mercedes μετά θα θες 1000 ανθρώπους και τρία εργοστάσια να την παράγουν! Εμείς φυσικά στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο μεγάλη αγορά όπως η Γερμανία, άρα θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να κάνουμε τα βήματα, θέλει διαφορετικό βηματισμό, διαφορετική σειρά. Και η συνεργασία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους βοηθά και τους δύο κόσμους…»
Ο κ. Κώστας Τρούλος έδωσε τη συνέντευξη στο Financial Report στο περιθώριο της εκδήλωσης “8th Greek Raw Materials Community Dialogue“, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, από το Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδος για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας – EITRawMaterialsHub – RegionalCenter Greece, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Συνέντευξη – Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πέπη Οικονομάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βουλή: Και επίσημα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
- Βρετανία: Πτώση 0,7% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο 2024
- Γερμανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο γ’ τρίμηνο 2024
- Σπαρτιάτες: Νέα διακοπή στην δίκη για εξαπάτηση των εκλογέων
- Το ΝΑΤΟ δεν «ζορίστηκε» από την επίθεση της Μόσχας με βαλλιστικό πύραυλο
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Γκίκας: “Η από-ανθρακοποίηση των νησιών θα αλλάξει την εικόνα τους σε όλα τα επίπεδα”
- Αλεξ Λάτσης: Ο δευτερότοκος γιος του Σπύρου Λάτση δημιουργεί αθόρυβα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις