Ο προγραμματισμός για την βήμα προς βήμα άρση των περιοριστικών μέτρων, ενόψει Πάσχα και θερινής περιόδου, δεν ανακόπτεται προς το παρόν από την αύξηση των κρουσμάτων λόγω Όμικρον 2, υποστηρίζει το υπ. Υγείας.
Όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αυτό συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη των νοσηλειών και διασωληνώσεων. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία ικανά να ανακόψουν την πορεία αποκλιμάκωσης. Είμαστε ούτως ή άλλως συντηρητικοί, τα μέτρα τα παίρνουμε ένα – ένα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και κυρίως τους σκληρούς δείκτες. Αν αυτοί παραμείνουν σταθεροί και συνεχίσουν την πτωτική πορεία θα συνεχίσουμε και την αποκλιμάκωση», σημειώνει.
Ο ίδιος εξηγεί γιατί η Επιτροπή είναι θετική στη μείωση του testing στα σχολεία από δύο σε ένα την εβδομάδα, παρουσιάζει τις δύο εκδοχές για την τύχη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τις ρυθμίσεις για τους εξωτερικούς χώρους, ενώ για τη μάσκα τονίζει πως «ήρθε για να μείνει» για πολύ ακόμα, σε κλειστούς χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς.
Προβλέπει πως η πανδημία δεν θα «σβήσει» το καλοκαίρι, αλλά θα παρουσιάζει τοπικές επιδημικές εξάρσεις σε τουριστικές περιοχές, όπως και πέρυσι, ενώ θα υπάρξει νέα έξαρση το φθινόπωρο, όταν και θα εξεταστεί το θέμα της χορήγησης 4ης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.
Πού οφείλεται η αναζωπύρωση
Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 εντοπίζεται σήμερα περίπου στο 50% των απομονώσεων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, λέει ο καθηγητής, ο οποίος εντοπίζει εδώ την κυριότερη αιτία για την αύξηση της διασποράς. Τον δικό της ρόλο, προσθέτει, παίζει και η χαλάρωση των μέτρων. «Βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων στους νεαρούς ενήλικες, γύρω στα 20 – 25, που είναι πιο κινητικοί και μετέχουν περισσότερο στις διασκεδάσεις. Επίσης υπάρχει αυτή την εβδομάδα αύξηση και σε ορισμένες περιοχές, όπως η Πάτρα, που ενδεχομένως να σχετίζεται με κάποιες διασκεδάσεις στις Απόκριες, παρόλο που δεν έγιναν παρελάσεις», αναφέρει.
Εκτιμά πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους σκληρούς δείκτες, με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών, με ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη. «Θα θέλαμε να έχουμε ποσοστά Δανίας, Η. Βασιλείου, Ισπανίας ή Πορτογαλίας -ιδιαίτερα στους πάνω των 65 θα θέλαμε πολύ καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη- αλλά αυτή που έχουμε είναι ικανοποιητική και φαίνεται να προστατεύει», υποστηρίζει.
Δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τη χώρα
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου συμφωνεί με την άποψη πως αντιμετωπίζουμε πλέον μια «πανδημία ανεμβολίαστων», παρά την κριτική που δέχτηκε αυτή η θεωρία. Όπως εξηγεί, λόγω της τεράστιας μεταδοτικότητας της Όμικρον και της Όμικρον 2, όλοι αργά ή γρήγορα θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και μάλιστα κάποιοι πάνω από μια φορά. Οι ανεμβολίαστοι θα είναι απροστάτευτοι απέναντι στο ενδεχόμενο βαριάς νόσησης.
«Πρέπει να το δεχτούμε, όσο κι αν είναι κυνικό, όσο κι αν δεν μας αρέσει: οι μη εμβολιασμένοι πρέπει να καταλάβουν ότι είτε τώρα είτε αργότερα θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και ένα ποσοστό θα νοσήσει βαριά και θα καταλήξει. Θα μου πείτε, το δεχόμαστε μοιρολατρικά; Δυστυχώς αυτή τη στιγμή πρέπει να συνεχίσουμε», λέει και προσθέτει: «Δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τη χώρα. Πόσο να την κλείσεις τη χώρα; Αν πάρω μέτρα αυστηρά, όπως έκανε π.χ. η Ολλανδία κάποια στιγμή και επέβαλε lockdown, τα πήρα για 2 ή 3 εβδομάδες. Τι θα γίνει μετά; Θα αλλάξει κάτι; Ο ιός Θα επανέλθει. Αν όχι τώρα, θα επανέλθει τον χειμώνα».
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του μέρους εκείνου του πληθυσμού που βρίσκεται στα ενδιάμεσα στάδια, μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και στους αντιεμβολιαστές, ώστε να πειστούν όσοι γίνεται να εμβολιαστούν.
Self tests, πιστοποιητικό, μέτρα
Ο σχεδιασμός των επόμενων μηνών μέχρι το καλοκαίρι περιλαμβάνει τη συνέχιση της σταδιακής άρσης μέτρων σε μια λογική συμβίωσης με τον ιό, ο οποίος θα συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς να επιβαρύνει πολύ το σύστημα υγείας.
Η Επιτροπή ήταν από την περασμένη εβδομάδα θετική στη μείωση των self tests στα σχολεία από δύο σε ένα εβδομαδιαίως. «Το λεγόμενο προληπτικό testing στους ασυμπτωματικούς δεν φαίνεται πια να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην Όμικρον, γιατί έχει πολύ μικρό χρόνο επώασης και όταν το βρεις έχει μεταδώσει ήδη», εξηγεί ο καθηγητής.
Στο πιστοποιητικό εμβολιασμού υπάρχει ένα πρόβλημα, που αφορά τον χρόνο ισχύος του στην Ελλάδα (7 μήνες) και στην Ε.Ε. (9 μήνες). «Δεν μπορεί ένας ξένος να ταξιδεύει με αεροπλάνο, να έρχεται εδώ με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού στους 8 μήνες και να μην μπορεί να μπει σε ένα μαγαζί», λέει ο κ. Χατζηχριστοδούλου και παραθέτει τις δύο επιλογές: «μία σκέψη είναι να υπάρξει μια εναρμόνιση και να πάμε κι εμείς στο 9μηνο, μια άλλη είναι αν θα κρατήσουμε το πιστοποιητικό, ή θα το σταματήσουμε ως το καλοκαίρι», σημειώνει. Παράλληλα, εξετάζονται οι δυνατότητες χαλάρωσης των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων (σ.σ. αρνητικό τεστ για τους ανεμβολίαστους).
Σε ό,τι αφορά τη μάσκα, εμφανίζεται αρνητικός στην κατάργησή της σε εσωτερικούς χώρους, όπως κάνουν άλλες χώρες, εκτιμώντας πως ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό.
Καλοκαίρι, φθινόπωρο και 4η δόση εμβολίου
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισημαίνει, πάντως, πως η χρήση του πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους βοήθησε στην αύξηση του εμβολιασμού και εκτιμά πως θα το χρειαστούμε και πάλι τον χειμώνα, όταν είναι πολύ πιθανό να γίνει 4η δόση στον πληθυσμό.
«Το καλοκαίρι θα έχουμε εξάρσεις στα νησιά, όπως και πέρυσι, ενώ για το φθινόπωρο η πρόβλεψη των περισσότερων επιδημιολόγων είναι ότιη πανδημία θα επανακάμψει, με αυξημένα κρούσματα», σημειώνει και καταλήγει: «Συζητιέται ήδη ευρέως η 4η δόση του εμβολίου. Σίγουρα μπαίνει από τώρα υπόψη ότι αυτή θα χρειαστεί σίγουρα για τους πάνω των 65. Θα δούμε για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει το καλοκαίρι»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φωτιές στο Λος Ατζελες: Στους 11 οι νεκροί και εικόνες βιβλικής καταστροφής
- Καιρός: Ισχυροί βοριάδες, βροχές, χιόνια και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας
- Επαγγελματίες: Θα εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις από το κινητό με το myDATAapp
- Cosco: Μπήκε στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις επιπτώσεις
- Η πετρελαιοκηλίδα στη Μαύρη Θάλασσα διευρύνεται
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήρθαν απώλειες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού
- Θεοδωρικάκος: Ακυρώθηκε στην Ε.Ε. το εμπορικό σήμα Turkaegean
- Κυρώσεις από ΗΠΑ και στη σερβική εταιρεία πετρελαίου NIS
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις