Ελλάδα

Κορονοϊός: Έξαρση με 22 νεκρούς και 472 εισαγωγές

Αυξημένη μεταδοτικότητα παρουσιάζει το FLiRT, το νέο στέλεχος της Covid-19 - Αύξηση στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις απλές κλίνες

Σε έξαρση φαίνεται ότι βρίσκεται ο κορονοϊός με τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από 24 έως 30 Ιουνίου) να φανερώνουν πως «καλπάζει» με 22 νεκρούς και 472 εισαγωγές.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από 24 έως 30 Ιουνίου) για τη γρίπη, τον κορωνοϊό και τον RSV ανακοίνωσε την Πέμπτη (4/7), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

  • Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

  • Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

✓ Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

✓ Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 472. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 300 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 182.

✓ Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν πέντε. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τρεις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν τέσσερις.

✓ Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι οχτώ.

✓ Ο αριθμός των θανάτων ήταν 22. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν οχτώ και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 18.

✓ Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, ενώ στελέχη της BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) εντοπίστηκαν από την εβδομάδα 13/2024, με το ποσοστό ανίχνευσης να παρουσιάζει αυξητική τάση κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

✓ Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν, μείωση σε μία και σταθεροποίηση σε τρεις.

  • Ιός της γρίπης

✓ Η θετικότητα για γρίπη παραμένει χαμηλή τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

✓ Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 26/2024 νοσηλεύτηκαν 148 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 71 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 26/2024 έχουν τυποποιηθεί 1.064 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 557 (52%) ήταν τύπου Α και 507 (48%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά υπάρχει επικράτηση του τύπου Β, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

✓ Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 539 στελέχη τύπου Α. Τα 494 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 45 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

  • Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

✓ Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη FLiRT: Ασπίδα τα εμβόλια για πιο σοβαρή νόσηση

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, σχετικά με την εμφάνιση του FLiRT, του νέου στελέχους της Covid-19 στη χώρα μας, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα: «Το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί»

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ΕΡΤNews, η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Αυγούστου.

Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσου. «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλές».

Παρά την αύξηση στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις απλές κλίνες, οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την πανδημική περίοδο. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι επίσης χαμηλός, κυρίως σε άτομα με πολλαπλές νοσηρότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu