Πολιτική

Κωνσταντοπούλου: Πώς και γιατί έγινα Πρόεδρος της Βουλής

Νέες αποκαλύψεις, αυτή τη φορά για το «πώς και γιατί» έγινε πρόεδρος της Βουλής, κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στο κείμενο που ανήρτησε, μάλιστα, στο διαδίκτυο αναφέρει και τους διαλόγους που, όπως υποστηρίζει, είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σημειώνει ότι παρότι σε πάρα πολλά δημοσιεύματα της περιόδου, εμφανιζόταν ως Υπουργός Δικαιοσύνης σε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά και στη συνείδηση των ανθρώπων που» συναντούσε, «αυτό φάνταζε ως φυσική εξέλιξη», την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν «διαρκείς επιθέσεις από συγκεκριμένα στελέχη, με προεξάρχοντα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο», ο οποίος την χαρακτήριζε ως «υποστηρίκτρια του δικαστικού δρόμου για το σοσιαλισμό».

Η ίδια, όπως αναφέρει, ουδέποτε ενθάρρυνε σενάρια περί εκ μέρους της ανάληψης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί πρώτη προτεραιότητά της ήταν η προετοιμασία του τομέα της Δικαιοσύνης και όχι η ανάληψη εξουσίας.

Υποστηρίζει, δε, ότι στο διάστημα κατά το οποίο είχε την ευθύνη αυτή, υπήρξαν δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας, «με έμμεσους ή άμεσους τρόπους προσπάθησε» να της «αφαιρέσει την ευθύνη του τομέα της Δικαιοσύνης».

Η πρώτη φορά ήταν το φθινόπωρο του 2013, όταν, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, άρχισαν να διοχετεύονται σενάρια περί επικείμενης δήθεν διεκδίκησης της Δημαρχίας της Αθήνας από εμένα. Φρόντισα δημόσια να διαψεύσω αυτά τα σενάρια, πριν μου γίνει οποιαδήποτε πρόταση. Παρόλη τη δημόσια διάψευση, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, με βολιδοσκόπησε εμμέσως, λέγοντάς μου: ‘Πρέπει να κατέβω στην Κεντρική Επιτροπή, και μπορεί να αποφασίσουμε να είσαι υποψήφια για το Δήμο της Αθήνας’. Του απάντησα αμέσως «Να μην πάρετε τέτοια απόφαση γιατί θα αρνηθώ, έχω και δημοσίως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημειώνει και προσθέτει:

«Η δεύτερη φορά που ο Α. Τσίπρας επιχείρησε να μου αφαιρέσει την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης ήταν την Άνοιξη 2014, όταν με κάλεσε στο γραφείο του και μου πρότεινε να αναλάβω τον τομέα της Άμυνας, εν όψει της υποψηφιότητας του Θ. Δρίτσα στις Δημοτικές Εκλογές, επιχειρώντας να μου εμφανίσει την πρόταση αυτή ως ‘αναβάθμιση’. Του απάντησα αρνητικά, επισημαίνοντάς του ότι η Άμυνα σε καμμία περίπτωση δεν ήταν το πρώτο πεδίο της ειδίκευσης και των γνώσεών μου και ότι θα έπρεπε να αξιοποιούμε τους καλύτερους στο πεδίο της μέγιστης απόδοσής τους και όχι να αυτοσχεδιάζουμε».

«Ζωή, σου έχω μία πρόκληση»

Για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου του 2015 η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα «ήρθαν οι απανωτές δυσάρεστες εκπλήξεις: Έκπληξη 1η, η άμεση, χωρίς καμμία διαβούλευση και διεργασία ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛΛ. την Δευτέρα 26/1, με τρόπο που έδειχνε προσυμφωνημένη σύμπραξη, με άγνωστους όρους. Έκπληξη 2η, ο ορισμός ως Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης του Σπύρου Σαγιά, ο οποίος παρέστη στην ορκωμοσία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα 26/1/2015».

Όπως υποστηρίζει, στις 10 το βράδυ της Δευτέρας 26/1/2015 επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ζωή, σου έχω μία πρόκληση», μου είπε. «Σε ακούω», απάντησα. «Να αναλάβεις το πρώτο τη τάξει Υπουργείο, το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα είναι ένα υπερ-Υπουργείο και ως Υπουργός θα συμμετέχεις στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, που θα είναι 10μελές. Θα έχεις έναν αναπληρωτή, που θα τον επιλέξεις εσύ. Θα έχεις και 3 ακόμη Αναπληρωτές, τον Πανούση ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έναν Υπουργό Μετανάστευσης, σκέφτομαι την Τασία (Χριστοδουλοπούλου) και έναν από τους ΑΝ.ΕΛΛ. στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τι λες;». «Λέω ότι πρέπει να έρθω να μιλήσουμε από κοντά», του απάντησα. «Εντάξει, αλλά θα το αναλάβεις;». «Θα έρθω να τα πούμε από κοντά». «Εντάξει, έλα», μου είπε κάπως απρόθυμα.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ίδια, είχε, μεταξύ άλλων τον εξής διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα:

«Λοιπόν, θα το αναλάβεις;», με ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις μπήκα στο γραφείο του. «Ποιος το σκέφτηκε αυτό το Υπουργείο;», τον ρώτησα. «Τι εννοείς;». «Ποιος σκέφτηκε αυτή τη δομή; Με ποιον συζήτησες μία τέτοια δομή Υπουργείου;» τον ξαναρώτησα. «Έχουμε φτιάξει Προεδρικά Διατάγματα με τον Σπύρο (Σαγιά) και τον Δημήτρη (Τζανακόπουλο)», μου απάντησε. «Πώς επέλεξες τον Σαγιά ως Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης;», τον ρώτησα, αναφερόμενη σε γνωστά και στους δύο γεγονότα που θα έπρεπε να αποκλείσουν μια τέτοια επιλογή. Μου απαντά ότι τον γνωρίζει χρόνια, ότι τους έφερε σε επαφή ο Στέργιος Πιτσιόρλας, και ότι τον εμπιστεύεται, αν και ‘για κανέναν δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά’».

Τελικά, όπως αναφέρει, απάντησε αρνητικά για το υπουργείο Εσωτερικών και πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, λόγω της προετοιμασίας που είχα κάνει «όλον αυτόν τον καιρό ως αρμόδια για την Κοινοβουλευτική Ομάδα». «Δεν είναι για σένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι το 7ο τη τάξει Υπουργείο», μου λέει, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την ίδια, προσθέτοντας ότι έχει ήδη προτείνει τη συγκεκριμένη θέση στον Νίκο Παρασκευόπουλο.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σημειώνει ότι όταν ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν ο Π. Καμμένος θα αναλάβει υπουργός Άμυνας, τής απάντησε «δυστυχώς».

Όταν συζήτηση έφτασε στη θέση του προέδρου της Βουλής, όπως εξιστορεί η ίδια, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα πρότεινε το Νίκο Βούτση κι εκείνη αντιπρότεινε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Άμα θέλω να τους τρελάνω όλους, θα κάνω εσένα Πρόεδρο της Βουλής», της είπε ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρει.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την επόμενη μέρα, όπως λέει, είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν χρειάζεται να είναι στην κυβέρνηση, αλλά μπορεί να αναλάβει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τότε, όπως επισημαίνει η κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Τσίπρας της είπε: «Σου έχω κάτι καλύτερο. Πρόεδρος της Βουλής, τι λες;», με την ίδια αρχικά να αιφνιδιάζεται και να ζητεί χρόνο να το σκεφτεί, πριν κάνει τελικά αποδεκτή την πρόταση παρά τις όποιες επιφυλάξεις της.

«Το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα, ένα χρόνο μετά, και με δεδομένα όσα μεσολάβησαν: η επιλογή μου για την Προεδρία της Βουλής ήταν ο τρόπος που απεργάσθηκε ο Α. Τσίπρας προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναλάμβανα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και, επομένως, δεν θα αναλαμβάνονταν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες αρμοδιότητας του Υπουργού Δικαιοσύνης ούτε για την υπογραφή της εκτέλεσης της Απόφασης για τις Γερμανικές Οφειλές ούτε για την νομοθεσία κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ευθύνης Υπουργών. Είναι πρόδηλο ότι, έχοντας στο μυαλό του το ‘πρότυπο διακοσμητικών Προέδρων της Βουλής, θεώρησε ότι με αυτήν την πρόταση απλώς με τοποθετούσε σε μία τιμητική θέση ψυγείου. Όταν συνειδητοποίησε ότι αναλάμβανα πρωτοβουλίες πέρα και έξω από τα συνηθισμένα και αναμενόμενα, αποφάσισε σε εμένα μεν να προσποιείται ότι με υποστηρίζει, να το πράττει και δημόσια όποτε χρειαζόταν, αλλά την ίδια ώρα υπόγεια να στηρίζει και όλους τους μηχανισμούς υπονόμευσης αυτών των πρωτοβουλιών», καταλήγει η κ. Κωνσταντοπούλου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu