Οικονομία

Κωνσταντίνος Μυλωνάς (CEO Adecco Hellas): Ανησυχητικό ότι το 16% των νέων εργαζομένων είναι αδρανές

O Κωνσταντίνοw Μυλωνάw, αντιπρόεδροw και CEO της Adecco Ελλάδας και Βουλγαρίας

Το 2024 φεύγει, αλλά το φαινόμενο της έλλειψης εργαζομένων μένει

Το 2024 φεύγει, αλλά το φαινόμενο της έλλειψης εργαζομένων μένει σε πολλούς κλάδους σε μία οικονομία, που προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί και αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης εξαιτίας της πολυετούς κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είχαν υπογραμμιστεί σε έρευνα του ΣΕΠΕ στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, ο κλάδος που αναζητά τους περισσότερους υπαλλήλους σήμερα είναι η πληροφορική (32,5%), ενώ ακολουθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος και η εστίαση (12,2%).Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι επαγγελματικές υπηρεσίες (12%), το λιανικό εμπόριο (5,4%) και οι τηλεπικοινωνίες (4,9%). Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, μέσα σε τρία χρόνια, μεταξύ 2020 και 2023, οι επιχειρήσεις που αναζητούσαν υπαλλήλους πενταπλασιάστηκαν, με μία στις τρεις αγγελίες να αφορά τον τομέα της πληροφορικής.

Παράλληλα, κατά τον Κωνσταντίνο Μυλωνά, αντιπρόεδρο και CEO της Adecco Ελλάδας και Βουλγαρίας το μέλλον δεν είναι και πολύ ευοίωνο, καθώς το 16% των νέων, ηλικίας 16-25 ετών, στην Ελλάδα, είναι σήμερα αδρανές: ούτε εργάζεται, ούτε σπουδάζει, ούτε επανακαταρτίζεται, με το ποσοστό αυτό, μάλιστα, να ξεπερνά σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 11%.

Κατά το ίδιο στέλεχος, στην Ελλάδα μόλις το 45% των νέων (15-25 ετών) συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 56%. Εν τω μεταξύ στις γυναίκες αντίστοιχα τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλότερα, φτάνοντας το 42% έναντι του 52,6% στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα στον κλάδο της πληροφορικής, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με τη διοργάνωση ημερών καριέρας, αλλά και την ενίσχυση της διασύνδεσης σχολών και εταιρειών, στην παρούσα φάση, τα ελληνικά πανεπιστήμια καλύπτουν μόνο το 50% των νέων αναγκών του κλάδου της Πληροφορικής για εξειδικευμένα στελέχη ΙΤ.

Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη μελέτη «Mind the Gap: Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας», από τα 36 σχετικά Τμήματα Πληροφορικής των ελληνικών ΑΕΙ αποφοιτούν κάθε χρόνο περίπου 4.500 πτυχιούχοι (μόλις το 50% των εισακτέων), ενώ η αγορά αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη σχεδόν για τους διπλάσιους, με δεδομένου ότι προγραμματίζονται συνεχείς επενδύσεις σε data centers και εν γένει τεχνολογία. Οι εργοδότες ψάχνουν κυρίως προγραμματιστές, υπεύθυνους έργων πληροφορικής, ειδικούς της κυβερνοασφάλειας και αναλυτές μεγάλων δεδομένων (big data).

Καραγκούνης: Πάνω από 300.000 ελλείψεις σε τεχνικές ειδικότητες

Σε συνέδριο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες το οποίο έλαβε χώρα πριν από λίγα 24ωρα, από τον θεσμικό του ρόλο, ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέφερε στην εισήγησή του ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει, στην παρούσα φάση, πάνω από 300.000 ελλείψεις σε τεχνικές ειδικότητες. Όσο για το πώς μπορεί να λυθεί, στο μέλλον αυτό; Όπως επεσήμανε ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός θα πρέπει πλέον να αποτελέσει απαραίτητη βάση για την επιλογή επαγγέλματος, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις ελλείψεων σε βασικές ειδικότητες. Ο Υφυπουργός έκανε, επίσης, μνεία στις προσπάθειες του Υπουργείου να εστιάσει στον πυρήνα της ανεργίας, με στόχο τον εντοπισμό ειδικοτήτων όπου παρατηρείται έλλειψη προσωπικού. Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε, παρατηρείται ενδιαφέρον από ανθρώπινο δυναμικό, τόσο χαμηλών όσο και υψηλών δεξιοτήτων, που είχε μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, να επιστρέψει στη χώρα.

Γύρω στους 5.000 οι εργαζόμενοι που λείπουν στα σούπερ μάρκετ

Έντονο είναι το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στα σούπερ μάρκετ, όσο μεγαλώνει το δίκτυό τους στην Ελλάδα, ώστε τείνει να εξελιχθεί σε ένα μόνιμο πρόβλημα για τα σούπερ μάρκετ, αν και όχι σε τέτοιο βαθμό, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει στο Financial Report ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος της Metro ΑΕΒΕ και της Ένωσης Σούπερ μάρκετ Ελλάδος, κατά μέσο όρο, στην παρούσα φάση, λείπουν από το λιανεμπόριο γύρω στους 5.00ο εργαζόμενους, ενώ το ζήτημα είναι πιο έντονο τα καλοκαίρι και στις τουριστικές περιοχές, παρά τον χειμώνα.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης

Κατασκευαστικές εταιρείες: Το παράδειγμα της Πορτογαλίας για να επιστρέψει το προσωπικό

Αντιστρόφως ανάλογη με την άνοδο που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στις κατασκευές είναι η προσφορά προσωπικού στον συγκεκριμένο κλάδο, μετά από πολυετή κρίση. Για το πολύ έντονο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στις κατασκευές μίλησε σε σχετικό συνέδριο ο Δρ. Αντώνης Πάνας, General Manager της εταιρείας TEKAL, σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή περίοδο, σε σχέση με το παρελθόν, στις κατασκευές. Όπως ανέφερε, όμως, ακόμα και σήμερα, στο σύνολο της απασχόλησης, ο κατασκευαστικός κλάδος συνεισφέρει μόνο στο 4%. Για τον ίδιο, θα πρέπει να μελετηθεί το φαινόμενο στην ολότητά του και να αναζητηθούν οι αιτίες, φέρνοντας ως παράδειγμα το brain drain που συνεχίζεται, καθώς, όπως υπογράμμισε, «πρέπει οι δουλειές να είναι καλές και καλοπληρωμένες».

Ο Αντώνης Πάνας

Κατά τον κ. Πάνα, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν οι καλοί εργαζόμενοι στις κατασκευές, όπως έκανε πρόσφατα η Πορτογαλία που θέσπισε φορολογικές ελαφρύνσεις για να επιστρέψει το ανθρώπινο κεφάλαιο. Σημαντικό, δε, όπως επισήμανε, είναι και το ζήτημα της εκπαίδευσης για το υπάρχον προσωπικό, με την Ελλάδα να είναι ουραγός στη κατασκευαστική εξειδίκευση, με τέτοιες ελλείψεις ακόμα και από αποφοίτους Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Σχολών, ένα κενό το οποίο, όπως συμπλήρωσε, πρέπει άμεσα να καλυφθεί.

Π. Μονεμβασιώτης (Φούρνοι Βενέτη): Δεν βρίσκουμε εργαζόμενους να επανδρώσουμε τα καταστήματά μας

Περί τους 80.000 υπολογίζει, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, τους εργαζομένους που λείπουν στην εστίαση ο επικεφαλής της εταιρείας Φούρνοι Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, όπως ανέφερε σε ενημέρωση σχετικά με τα Παγωτά Δωδώνη.
«Με όλα αυτά που συμβαίνουν σε διεθνές γεωπολιτικό επίπεδο αλλά και με τη ρευστότητα της κατάστασης στη χώρα μας, μοναδικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας. Η ακρίβεια των πρώτων υλών και των μηχανημάτων αλλά και η σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Δεν βρίσκουμε εργαζόμενους να επανδρώσουμε τα καταστήματά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

O Παναγιώτης Μονεμβασιώτης

Ζεσταίνεται το Rebrain Greece, αλλά…

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως σε συνεργασία με 15 σημαντικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, βρέθηκε στο Άμστερνταμ, όπου ζουν και εργάζονται χιλιάδες Έλληνες, κάτω των 40 και σε τεχνικές ειδικότητες, σε εκδήλωση εξωστρέφειας υπό τον τίτλο «Rebrain Greece», με στόχο την επιστροφή Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση στον τομέα τους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, «η ανταπόκριση των ενδιαφερομένων ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, καθώς οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 1.100, γεγονός που υποδηλώνει και το μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας».

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της εκδήλωσης στους ενδιαφερόμενους στα Social media, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν αιχμηρές ερωτήσεις στην Υπουργό σχετικά με καταστάσεις τύπου ‘’4ημερο, 10ωρο’’ και εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν τελικά θα αξίζει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu