Επιχειρήσεις

Κομισιόν: Στο στόχαστρο για μονοπωλιακή λειτουργία η Booking – Η ελληνική διαμαρτυρία

Ο ταξιδιωτικός ιστότοπος ορίζεται ως ο έβδομος τεχνολογικός κολοσσός «gatekeeper»

Η πλατφόρμα ταξιδιωτικών υπηρεσιών Booking είναι η νέα επιχείρηση τεχνολογίας που μπαίνει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών (DMA) που αποβλέπει στην καταστολή της παντοδυναμίας των κολοσσών στην αγορά.

Η εταιρεία έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να συμμορφωθεί με σειρά προληπτικών μέτρων που προβλέπει ο εμβληματικός νόμος, ώστε να προληφθούν οι καταχρήσεις στον ανταγωνισμό, γράφει το Bloomberg.

Συνεπεία της απόφασης της Κομισιόν, «όσοι επιθυμούν να κάνουν διακοπές θα επωφελούνται από περισσότερες επιλογές, αλλά και τα ξενοδοχεία θα έχουν περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες», ανέφερε η επίτροπος αντιμονοπωλιακής πολιτικής Μαργκέτε Βεστάγκερ.

Όμως, αντιδράσεις εκ μέρους και των Ελλήνων ξενοδόχων έχει πυροδοτήσει η αλλαγή πολιτικής της Booking, για την πληρωμή και την απόδοση της προμήθειας.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στον περιορισμό του πλαισίου επιλογής πληρωμής της πολυεθνικής από τα ξενοδοχεία, ενώ ανάλογα με την εκάστοτε συμφωνία κάθε επιχείρησης με τη Booking προβλέπεται και αύξηση της προμήθειας της τελευταίας.

Έτσι, την διαμαρτυρία του για τη νέα οδηγία της Booking.com που υποχρεώνει τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την εικονική κάρτα της πλατφόρμας προκειμένου να διασφαλίζουν τις κρατήσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με υψηλά ποσοστά προμήθειας της κάρτας, είχε εκφράσει προ ημερών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, με επιστολή του προς τον Area Manager Ελλάδας και Κύπρου της Booking.com, Τάσο Ευθυμίου.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισημαίνει ότι η οδηγία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την άδικη επιβάρυνση των ξενοδοχείων, επιπλέον των ήδη υψηλών χρεώσεων κράτησης που αυτά καταβάλλουν στην πλατφόρμα και αποτελεί παραβίαση της Ελληνικής νομοθεσίας διασφάλισης των κρατήσεων μέσω προκαταβολών.

Η ΠΟΞ καλεί τη Booking.com να επανεξετάσει την οδηγία της, διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσει «το μονοπάτι της αξιολόγησης της νομιμότητας της απόφασης αυτής μέσα από τα κατάλληλα κανάλια, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μελών μας».

Η επιστολή της ΠΟΞ

«H Booking.com πρόσφατα ενημέρωσε τα συμβεβλημένα ξενοδοχεία ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την εικονική της κάρτα προκειμένου να διασφαλίζουν τις κρατήσεις, αποκλείοντας την επιλογή απαίτησης προκαταβολών.

Αυτή η μονομερής οδηγία τοποθετεί ένα άδικο βάρος στους ξενοδόχους, απαιτώντας την αποδοχή των υψηλών ποσοστών προμήθειας της εικονικής κάρτας για την αντιμετώπιση του κινδύνου μη εμφάνισης, εκτός από τις ήδη υψηλές χρεώσεις κράτησης που καταβάλλονται στην Booking.com.

Αυτή η οδηγία παραβιάζει αδίκως το νόμιμο δικαίωμα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, να διασφαλίζουν τις κρατήσεις με προκαταβολές ώστε να διαφυλάσσονται από πιθανές απώλειες που προέρχονται από τις ακυρώσεις τελευταίας στιγμής και τις περιπτώσεις μη εμφάνισης.

Οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής είναι σημαντικές, καθώς δεν περιορίζουν απλά την αυτονομία των ξενοδόχων αλλά υποσκάπτουν και την οικονομική τους βιωσιμότητα και τη λειτουργική τους ευελιξία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu