Αρκετά μακριά από μία συναίνεση ως προς το πώς να σχεδιάσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, βρίσκονται τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που απομένει μόλις μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των υπουργών, κατά την οποία θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την πολυπόθητη συμφωνία.
Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε να γίνει ένας δεύτερος συμβιβασμός στο θέμα του ευρύτερου ανώτατου ορίου τιμών, με το να μειωθεί το όριο παρέμβασης στα 220 ευρώ από τα 275 ευρώ που είχε προτείνει ως όριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Η πλειοψηφία των κρατών μελών είχε επικρίνει έντονα το νούμερο που παρουσιάστηκε από την εκτελεστική εξουσία του μπλοκ ως το υπό σκέψη πλαφόν. Ξεχωριστά, δύο ομάδες χωρών έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις.
Μια συμφωνία για ένα ανώτατο όριο τιμών είναι το κλειδί για να ξεμπλοκάρει ο γόρδιος δεσμός της υιοθέτηση ενός ευρύτερου πακέτου έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του να ενισχυθούν οι κοινές προμήθειες και να μπουν όρια στην ημερήσια μεταβλητότητα. Ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν για τη μορφή του πακέτου τον περασμένο μήνα, η τελική έγκρισή τους τέθηκε “στον πάγο” καθώς διεξάγονται περισσότερες συνομιλίες για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.
Οι Τσέχοι πρότειναν επίσης τη μείωση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου σε πέντε από δύο εβδομάδες που είχαν αρχικά προταθεί. Η JPMorgan είπε ότι για να “έχει νόημα” σε όλη την ήπειρο, αυτό το ανώτατο όριο πιθανότατα θα πρέπει να είναι περίπου στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή ακόμη χαμηλότερο, με βάση την εκτίμηση για τις μελλοντικές τιμές της αγοράς.
Η ΕΕ “έχασε μια μεγάλη ευκαιρία” να δράσει στο θέμα του ανωτάτου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκολόμπ σε δημοσιογράφους στη συνάντηση των ηγετών του μπλοκ στα Τίρανα της Αλβανίας. Ο διχασμός μεταξύ των μελών και μια “ανεπαρκής” πρόταση του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ στέλνουν “καταστροφικά μηνύματα στις αγορές, γι’ αυτό και πληρώνουμε υψηλότερο τίμημα για την ενέργεια”, είπε ο Γκολόμπ.
Ωστόσο, αρκετές χώρες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι ένα πολύ αυστηρό ανώτατο όριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ.
“Έχω ήδη πει ότι δεν μπορούμε να έχουμε πολύ χαμηλό ανώτατο όριο· διαφορετικά, δεν μπορούμε να έχουμε προμήθειες”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα Τίρανα. “Πρέπει να υπάρχει μηχανισμός πλαφόν για να αποτρέπονται οι κορυφώσεις. Αυτό αποφασίσαμε ως Ευρωπαίοι”.
Η Ολλανδία πρότεινε ένα ξεχωριστό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για αποθήκευση, το οποίο το καλοκαίρι βοήθησε να προκληθεί μια άνευ προηγουμένου άνοδος καθώς οι χώρες πάσχιζαν να γεμίσουν τις υπόγειες αποθήκες τους. Υποστηρίζουν ότι ένας ευρύτερος “μηχανισμός ελέγχου των τιμών” που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στις αγορές και να βλάψει την προσφορά, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg.
“Η τρέχουσα πρόταση της Κομισιόν έχει πολλά μειονεκτήματα”, σύμφωνα με το έγγραφο. “Αυτά τα μειονεκτήματα μπορούν να αποφευχθούν με την εισαγωγή ενός πιο στοχευμένου ανώτατου ορίου τιμών που στοχεύει στην αποτροπή επεισοδίων υπερβολικά υψηλών τιμών όπως τον περασμένο Αύγουστο”.
Συνεχιζόμενος διχασμός
Ενώ η ολλανδική ιδέα θα μπορούσε να εφαρμοστεί επιπρόσθετα από τον ευρύτερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών της ΕΕ, επισημαίνει τις συνεχιζόμενες διαφωνίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Μια ομάδα επτά χωρών της ΕΕ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί αυστηροί όροι.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το επίμαχο ζήτημα στις 13 Δεκεμβρίου, αν και οι συζητήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Η ολλανδική εφημερίδα λέει ότι η ιδέα της θα ήταν να περιορίσει τους “μη έχοντες ευαισθησία σε μεταβολές τιμών” αγοραστές, οι οποίοι ελέγχονται ή υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, από το να υποβάλλουν υπερβολικές προσφορές κατά τη διάρκεια της περιόδου πλήρωσης, η οποία συνήθως είναι μετά από τον Αύγουστο. Η τιμή θα καθορίζεται χαμηλότερα από το επίπεδο που προτείνει η Κομισιόν και θα επανεξετάζεται κάθε μήνα ώστε να διασφαλίζεται ότι θα αποθηκευτεί αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου.
“Οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν επειδή οι γενικές τιμές της αγοράς θα μειωθούν σημαντικά και αυτό θα μειώσει τελικά τις τιμές του τελικού χρήστη”, ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι η ίδια πρακτική θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στο μέλλον στην αποθήκευση υδρογόνου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Νετανιάχου: Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο – Ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στο Ιράν
- Το Μεξικό προειδοποίησε τον Τραμπ: Οι δασμοί θα πλήξουν και τις δύο χώρες
- Θεοδωρικάκος για Black Friday: Ενδείξεις για παραβίαση 2.000 κωδικών και έναν influencer που προωθεί προϊόντα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» μετά τις δηλώσεις Τραμπ για δασμούς
- Stellantis: Κλείνει το εργοστάσιο στο Λούτον της Βρετανίας, προς απόλυση 1.000 εργαζόμενοι
- Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελέας άσκησε κατά του πατέρα Αντωνίου
- Gazprom: Κλείνει η στρόφιγγα για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις