Διεθνή

Κομισιόν: Να μοιραστούν το φυσικό αέριο από «διάφορες πηγές» οι χώρες μέλη αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εγκρίνει ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στις 18 Μαΐου για την αντιμετώπιση πιθανής διακοπής της παροχής του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, γράφει η ισπανική El Pais, επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τα μέτρα θα επηρεάσουν σχεδόν όλους τους εταίρους. «Όσες χώρες έχουν άλλες πηγές προμήθειας, θα πρέπει να μοιραστούν το φυσικό αέριό τους με τα κράτη που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από ενδεχόμενη περικοπή του ρωσικού φυσικού αερίου» σημειώνει η El Pais.

Το 2021, η Ε.Ε. εισήγαγε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Γερμανία και Ιταλία εισάγουν το 40 έως 50% του φυσικού αερίου τους από τη Ρωσία, ενώ το μερίδιο της Γαλλίας είναι μόνο 25%. Η Ελλάδα προμηθεύεται επίσης περίπου το 40% των ενεργειακών της αναγκών από τη Ρωσία.

Οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν επίσης να υπάρξει «δελτίο ενέργειας», που θα ξεκινήσει να ισχύει από τον βιομηχανικό τομέα και θα εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι εταιρείες σε μια χώρα με πλήρη προμήθεια, να μην έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι εκείνων σε χώρες που θα πληγούν περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, προειδοποιεί ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση για να δημιουργήσουμε επιτέλους την Ενεργειακή Ένωση για την οποία μιλούσαμε εδώ και χρόνια». Τρεις είναι οι στόχοι της Ε.Ε. προσθέτει: σύνδεση χωρών που έχουν πλέον αποστασιοποιηθεί από ενεργειακή άποψη, εύρεση αξιόπιστων τρίτων χωρών και υπογραφή συμβάσεων για  ενιαία αγορά και κοινά αποθέματα.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη χθες στην Ιταλία, μιλώντας στην Corriere della Sera, υποστηρίζει την ανάγκη της «μηδενικής ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. «Κάθε χώρα έχει τη δική της πραγματικότητα, μερικές εξαρτώνται περισσότερο από άλλες. Αλλά ο στόχος της μηδενικής εξάρτησης πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, καθώς η Ρωσία έχει εκμεταλλευτεί πιθανούς διαχωρισμούς μεταξύ μας για πάρα πολύ καιρό».

Απαγόρευση στο lobbying υπέρ της Ρωσίας

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η Ε.Ε. προσπαθεί να βάλει τέλος στο lobbying υπέρ της Ρωσίας, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», η Κομισιόν εκπόνησε σχέδιο με το οποίο απαγορεύονται οι δημόσιες σχέσεις υπέρ της Μόσχας. «Απαγορεύεται η παροχή, άμεσα ή έμμεσα, υπηρεσιών συμβούλων διαχείρισης ή δημοσίων σχέσεων, στην κυβέρνηση της Ρωσίας ή σε νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς εγκατεστημένους στη Ρωσία». Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύει επίσης «συμβουλευτικές και επιχειρησιακές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη βελτίωση της εικόνας των Ρώσων πελατών και των σχέσεών τους με το ευρύ κοινό και άλλα ιδρύματα».

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, ρωσικές κρατικές εταιρείες δαπανούσαν μέχρι πέρυσι τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για lobbying στις διάφορες υπηρεσίες της ΕΕ.Ο Βραζιλιάνος Βιτόρ Τεχέιρα, ανώτατο στέλεχος της Transparency International EU» κάνει λόγο για «τέλος εποχής» για το ρωσικό lobbying στις Βρυξέλλες. «Δε νομίζω ότι υπάρχει επιστροφή από εδώ γιατί τώρα υπάρχει μια αναγνώριση του κινδύνου που μπορεί να υπάρξει» υποστηρίζει ο Τεχέιρα. Η Βίκυ Καν, εκπρόσωπος της οργάνωσης για τη διαφάνεια, «Corporate Europe Observatory», σημειώνει πάντως ότι «θα πρέπει οι προτάσεις της Ε.Ε. να απαγορεύσουν σε όλους τους λομπίστες … να εκπροσωπούν τα συμφέροντα καταπιεστικών καθεστώτων».

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu