Διεθνή

Κομισιόν: «Κάτω από τη βάση» τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα σχέδια που έχουν υποβάλλει έως τώρα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων-ρεκόρ ύψους 1,8 τρισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν στόχο την ανάκαμψη των οικονομιών από τις συνέπειες της πανδημίας δεν ικανοποιούν την Κομισιόν και θα πρέπει να βελτιωθούν, όπως μεταδίδει το Reuters την Τρίτη 19 Ιανουαρίου καθώς επικαλείται τρεις διπλωματικές πηγές στο δημοσίευμά του.
Στην αρνητική αξιολόγηση της Κομισιόν, η οποία δημοσιεύθηκε στους επιτετραμμένους των 27 κρατών-μελών σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στις 7 Ιανουαρίου 2021, υπογραμμίζεται η δύσκολη μάχη που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διαχείριση ενός πακέτου μέτρων τονωσης της οικονομίας αυτού του μεγέθους

Το «αγκάθι» το οποίο εντοπίζουν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφορά την απουσία επαρκών μεταρρυθμίσεων, εξηγούν οι διπλωμάτες, οι οποίοι πάντως αποφεύγουν να αποκαλύψουν σε ποιες χώρες επικεντρώνεται εν γένει το πρόβλημα.
Η γραφειοκρατία, το πολιτικό κόστος και η έλλειψη στρατηγικού οράματος αποτελούν τα βασικά εμπόδια για τη διασφάλιση της αναπτυξιακή δυναμικής της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και η βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία μετά το τέλος της πανδημίας.
Μεταρρυθμίσεις

«Από τα εθνικά σχέδια απουσιάζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στρατηγικό όραμα, απτοί στόχοι και αποδοτικότητα κόστους» ανέφερε μία εκ των τριών πηγών στο Reuters μεταφέροντας τη θέση της Κομισιόν.
Έτερος διπλωμάτης ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει υπογραμμίσει πως λείπουν οι μετρήσιμοι στόχοι κατά την κατάρτιση των εθνικών σχεδίων για την κατανομή εντός των εθνικών οικονομιών των ευρωπαϊκών πόρων.
Ένας τρίτος πρόσθεσε: «Οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι καλές στο να ξοδεύουν χρήμα, αλλά όχι τόσο καλές στις μεταρρυθμίσεις.
Θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.
Πρέπει να εργαστούν σκληρά για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα χρήματα όσο πιο σύντομα γίνεται και να τα δαπανήσουν σε έργα τα οποία θα είναι αποδοτικά για το σύνολο της οικονομίας».

Χρονοδιαγράμματα

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που διακυβεύονται είναι τα 1,1 τρισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 και τα 750 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δεν έχει διευκρινιστεί από την Κομισιόν ποια κράτη- μέλη έχουν καταθέσει σχέδια, που χρήζουν σημαντικών αλλαγών.
Οι 27 έχουν έως τα τέλη Απριλίου να υποβάλλουν τις τελικές τους προτάσεις.
 
Οι πλούσιες χώρες

Μετά την υποβολή των εθνικών σχεδίων από τα κράτη – μέλη αυτά πρέπει να εγκριθούν από άλλες χώρες της ΕΕ πριν αναμένεται να αρχίσουν να ρέουν οι πόροι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Εάν αυτά τα προκαταρκτικά σχέδια δεν βελτιωθούν, εάν είναι σκουπίδια, δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την Επιτροπή.
Ακόμα κι αν ήταν, οι χώρες που εισφέρουν στον προυπολογισμό της ΕΕ θα τα μπλοκάρουν », σημείωσε η τρίτη πηγή στο Reuters, αναφερόμενη σε πλουσιότερα κράτη-μέλη, όπως η Ολλανδία, που δεν εμφανίζονται ευεπίφορα να αποδεχθούν σπατάλες όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς πρόρους.
Λιγότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ έχουν υποβάλει μέχρι τώρα τα αρχικά τους σχέδια και η Επιτροπή έχει επισημάνει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση πόρων που αποσκοπούν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση-ρεκόρ,

Δαπάνες

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni δήλωσε τη Δευτέρα (18/1) αφού συζήτησε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης με τις χώρες της ευρωζώνης, ότι σημειώθηκε «πρόοδος» αλλά ότι υπήρχε ανάγκη «στροφής σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις».
Πολλά σχέδια πρέπει να «ενισχυθούν» με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τά χρονοδιάγραμμα, τους στόχους και τα ορόσημα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πόροι δαπανώνται με τον κατάλληλο τρόπο, σημείωσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu