Διεθνή

Κομισιόν: «Επεξεργάζεται» εμπάργκο στο ρωσικό brent – Δίνει χρόνο στη Γερμανία για προμηθευτή και στον Μακρόν για νίκη…

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικών πετρελαιοιδών και αργού, μεταδίδουν οι New York Times. 

H Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποφάσισε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, είναι τώρα πολύ πιθανό να υιοθετήσει μια παρόμοια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού αργού, τόνισαν στους New York Times αξιωματούχοι και διπλωμάτες. 

Η προσέγγιση αυτή έχει στόχο να δώσει στη Γερμανία χρόνο για να βρει νέους προμηθευτές. 

Το προτεινόμενο εμπάργκο θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μετά το πέρας του τελικού γύρου των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι αντίκτυπος στις τιμές στα πρατήρια βενζίνης δεν θα δώσει ώθηση στην ακροδεξιά αντίπαλο του Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν. 

Το χρονοδιάγραμμα είναι εξίσου σημαντικό με τις λεπτομέρειες του σχεδίου για το εμπάργκο, και είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν για να πειστούν και οι 27 χώρες της Ε.Ε. να πραγματοποιήσουν ένα προηγουμένως αδιανόητο βήμα, καθώς η Ρωσία ετοιμάζει νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. 

Αλλά αξιωματούχοι και διπλωμάτες τόνισαν ότι υπάρχει η αίσθηση πως το μέτρο θα ληφθεί ακόμα και αν δεν υπάρξει κάποια αφορμή, κάποιο άλλο συμβάν όπως οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα. Ωστόσο, ένα τέτοιο συμβάν θα επιτάχυνε την απόφαση. 

«Από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία η Κομισιόν και τα μέλη της Ε.Ε. έχουν πολύ έξυπνα αποφύγει να θέσουν κόκκινες γραμμές οι οποίες θα πυροδοτούσαν την επιβολή κυρώσεων» δήλωσε ο Εμρέ Πέκερ, διευθυντής στη Eurasia Group. «Αναμένω ότι η Ε.Ε. θα αποφύγει να προσδιορίσει τι είδους γεγονότα θα πυροδοτούσαν νέες κυρώσεις, καθώς η συνεχιζόμενη κλιμάκωση από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και οι αποκαλύψεις από τη Μπούτσα και αλλού συνεχίζουν να δημιουργούν μια δυναμική για πιο σκληρή στάση από την Ευρώπη. Οποιαδήποτε άλλη μεγάλη καταστροφή απλώς θα έκανε πιο επιτακτική την αντίδραση της Ε.Ε.» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, τα σχέδια των νέων κυρώσεων ετοιμάζει μια μικρή ομάδα ειδικών από την Κομισιόν, με επικεφαλής των προσωπάρχη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μπγιόρν Ζάιμπερτ. 

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία έχει προγραμματιστεί για το τέλος Μαϊου, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν στους New York Times ότι οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο θα μπορούσαν να καταστήσουν αναγκαία τη διοργάνωση έκτακτης συνόδου νωρίτερα για ένα εμπάργκο στο ρωσικό αργό. 

Αυτό που κάποτε φαινόταν μια αδιανόητη κίνηση για την Ευρώπη τώρα μοιάζει πιθανό, επισήμαναν οι αξιωματούχοι. 

Notam Κομισιόν: Η πληρωμή σε ρούβλια παραβιάζει τις κυρώσεις

H πληρωμή σε ρούβλια για ρωσικό αέριο από αγοραστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραβίαζε το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας, σύμφωνα με εσωτερικό νομικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο έχει δει το Reuters. 

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου αν οι πληρωμές δεν γίνουν στο ρωσικό νόμισμα. 

«Ο μηχανισμός αυτός θα οδηγούσε σε παραβίαση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. όσον αφορά τη Ρωσία, την κυβέρνησή της, την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και τους αντιπροσώπους της» επισημαίνει το έγγραφο, το οποίο έχει τεχνικό και προκαταρκτικό χαρακτήρα και βασίζεται σε μια ανεπίσημη μετάφραση του ρωσικού προεδρικού διατάγματος της 31ης Μαρτίου. 

Το διάταγμα του Πούτιν υποχρεώνει τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. να ανοίξουν δύο τουλάχιστον ειδικούς λογαριασμούς στη Gazprombank, έναν για ευρώ ή δολάρια και έναν για ρούλβια, και να κατευθύνουν όλες τις πληρωμές μέσω της τράπεζας. 

Οι αγοραστές θα πληρώνουν την Gazprombank στο νόμισμα που ορίζεται στα συμβόλαια – ευρώ ή δολάρια – αλλά η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται μόνο όταν η Gazprombank ανταλλάξει το νόμισμα σε ρούβλια μέσω της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και καταθέσει τα ρούβλια στον δεύτερο λογαριασμό. 

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η πληρωμή ολοκληρώνεται όχι στο νόμισμα που ορίζεται στο συμβόλαιο τη στιγμή που γίνεται η κατάθεση στους λογαριασμούς αλλά μόνο σε μια άγνωστη και απροσδιόριστη στιγμή όταν το ξένο νόμισμα μετατραπεί σε ρούβλια και πιστωθεί στον δεύτερο ειδικό λογαριασμό» αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν. 

Το έγγραφο επισημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα επιβλέπεται από τη Ρωσία, στερώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες τον έλεγχο των χρημάτων από τη στιγμή της πληρωμής και εισάγοντας απρόβλεπτα επιπρόσθετα κόστη.

«Το ρωσικό κράτος, μέσω της κεντρικής του τράπεζας, έχει πλήρη έλεγχο του ξένου νομίσματος, το οποίο μπορεί να χειραγωγήσει προς όφελός του» υπογραμμίζει το έγγραφο. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu