Οικονομία

Κομισιόν: Εύθραυστη η ανάκαμψη της Ελλάδας

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού του ελληνικού οικονομικού προγράμματος που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις προοπτικές της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. 
Αν και η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να συνεχίσει με ταχύτερους και αποφασιστικότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις. 
Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση σχετικά με ένα πρόγραμμα διάσωσης, που θα μπορούσε να συνοδεύεται με νέες εντάσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εδραιώσει την πλήρη αξιοπιστία της, να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα στο εξής. 
Αυτό θα έχει αποφασιστική σημασία για την επανέναρξη της οικονομίας και θα αποτρέψει την ανάγκη οικονομικής βοήθειας ύστερα από οκτώ χρόνια, θέτοντας τη βάση για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση της Κομισιόν

Στην 187σέλιδη ανάλυσή της, η οποία αξιολογεί το ιστορικό συμμόρφωσης της χώρας με τους όρους διάσωσης, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία παρέμεινε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την ενέργεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

“Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη”, αναφέρει η Επιτροπή στην έκθεση. 
“Η μεγάλη εκκρεμούσα ατζέντα απαιτεί περαιτέρω συνεχιζόμενες αποφασιστικές προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος και πέραν αυτού”.

Μετά από περισσότερο από επτά χρόνια συνεχούς λιτότητας, η Ελλάδα έχει πλέον το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα όλων των προηγμένων οικονομιών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Η χώρα θέσπισε πρόσθετα μέτρα λιτότητας της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, ή περίπου 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την επιτροπή. 

Ένα άλλο δημοσιονομικό πακέτο ίσο με το 2% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί μετά το 2018.
Η θετική στάση της Επιτροπής στις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έλαβε η Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με άλλους δείκτες που χαράσσουν μια λιγότερο πειστική εικόνα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η θέση της Ελλάδας στις παγκόσμιες ανταγωνιστικές θέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευελιξία του Doing Business επιδεινώθηκε. 
Άλλοι δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Διαφθοράς της Transparency International, δείχνουν αντιστροφή της προόδου.
Οι αναλυτές της Κομισιόν αναφέρονται και στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας, του ανοίγματος των αγορών προϊόντων, της απλούστευσης των αδειών επενδύσεων, του εκσυγχρονισμού του πλαισίου για τη χρήση γης και δημιουργίας κτηματολογίου ως βήματα που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα.
«Οι ιδιωτικοποίησεις μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της οικονομίας προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους», τονίζει η Κομισιόν.
Ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια τον Ιούλιο. 
Τώρα προτίθεται να καλέσει τους ομολογιούχους να ανταλλάξουν τα ομόλογα που εκδώθηκαν στο στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους του 2012 με νέα ομόλογα.
Η κίνηση, η οποία θα μπορούσε να συμβεί ήδη από αυτή την εβδομάδα, ενώ αποσκοπεί στην αύξηση της ρευστότητας της κυβέρνησης και προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και μπορεί να ξεφύγει από τα δεσμά των Μνημονίων.
Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνονται, η απασχόληση αυξήθηκε κατά το 1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η ανεργία μειώθηκε στο 21% τον Ιούλιο του 2017 αλλά, συνολικά, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά, ιδίως στις νέες ηλικίες.
Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 2,5% το 2018, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να είναι η κινητήριος δύναμή της,  αλλά η έκθεση τονίζει ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς «τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε προς την εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν εμφανή».

Επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά την πρόοδο όσον αφορά στην εκκαθάριση των καθαρών καθυστερήσεων, θα απαιτηθούν περαιτέρω προσπάθειες για την εκκαθάριση του υπολοίπου καθυστερούμενων οφειλών και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που οδηγούν στη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu