Διεθνή

Κομισιόν: Χαιρετίζει την συμφωνία του G20 » για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% στις πολυεθνικές

Την ικανοποίησή της για την ιστορική παγκόσμια συμφωνία για ένα «δικαιότερο» και πιο «σταθερό» διεθνές φορολογικό πλαίσιο για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών της G20 χθες στη Βενετία, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυτή η άνευ προηγουμένου συμφωνία θα οδηγήσει σε μια πλήρη μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος εταιρικής φορολογίας και σε μια ανακατανομή φορολογικών δικαιωμάτων που θα σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θα πρέπει να πληρώνουν φόρο οπουδήποτε δραστηριοποιούνται. Ταυτόχρονα, ένας παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος στο 15% θα συμβάλλει στον περιορισμό του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού», τονίζει η Επιτροπή.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις στη Βενετία, δήλωσε: «Η G20 ενέκρινε σήμερα την άνευ προηγουμένου παγκόσμια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των εταιρικών φόρων που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και τώρα υποστηρίχθηκε από 132 χώρες. Έγινε ένα τολμηρό βήμα, κάτι που λίγοι θα πίστευαν ότι ήταν δυνατό πριν από λίγους μήνες. Αυτή είναι μια νίκη για τη φορολογική δικαιοσύνη, για την κοινωνική δικαιοσύνη και για το πολυμερές σύστημα. Αλλά η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε μέχρι τον Οκτώβριο να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε μέχρι τότε να επιτύχουμε συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα.»

Η μεταρρύθμιση, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εστιάζει μεταξύ άλλων στο ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ένα ελάχιστο αποτελεσματικό επίπεδο φόρου για όλα τα κέρδη τους κάθε χρόνο. Αυτό θα καθοριστεί σε τουλάχιστον 15%, και θα ισχύει για όλους τους πολυεθνικούς ομίλους που παράγουν περισσότερα από 750 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμένα χρηματοοικονομικά έσοδα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τους επόμενους μήνες με σκοπό να φέρουν και τα 139 μέλη του πλαισίου χωρίς αποκλεισμούς σε τελική συμφωνία τον Οκτώβριο. Μόλις υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία με βάση τη συναίνεση και στους δύο πυλώνες, η Επιτροπή θα προχωρήσει γρήγορα για να προτείνει μέτρα για την εφαρμογή τους στην ΕΕ, σύμφωνα με τη φορολογική ατζέντα της ΕΕ και τις ανάγκες της ενιαίας αγοράς.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu