Οικονομία

Κόλπο γκρόσο από golden boys με υψηλές αποζημιώσεις

Πρωτοφανείς αμοιβές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Documento, οι οποίες παρατηρούνταν επί των ημερών του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλου.
Η υπόθεση αγορά τις υπέρογκες αμοιβές του νομικού συμβούλου του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, ο οποίος μολονότι έλαβε αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Συνεγγυητικού, συνεχίζει να παρέχει νομικές συμβουλές – κάτι που κανονικά απαγορεύεται – αφού οι ιθύνοντες βρήκαν τρόπο να το κάνουν.
Η υπόθεση άρχισε να γίνεται γνωστή όταν τα μέλη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου αντιλήφθηκαν ότι ο νομικός σύμβουλος λάμβανε την ασυνήθιστη αμοιβή των περίπου 170 χιλ. ευρώ ετησίως. Τότε ασκήθηκαν πιέσεις για μείωσή της. Ο τότε πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Κώστας Μποτόπουλος ζήτησε γνωμοδότηση για αποζημίωση του νομικού συμβούλου από τον εργατολόγο Δημήτρη Περπατάρη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στον εργατολόγο, ο νομικός σύμβουλος είχε σύμβαση έμμισθης εντολής από την 1η Οκτωβρίου 1994 και λάμβανε μηνιαία αμοιβή 11.200 ευρώ επί 14 φορές το χρόνο. Επιπλέον είχε σταθερή ετήσια αμοιβή για έξοδα παραστάσεων σε συνεδριάσεις του ΔΣ, ύψους 12.800 ευρώ. Έτσι, οι μεικτές ετήσιες αποδοχές του ήταν 169.600 ευρώ. (Κάποιοι πάντως αμφισβητούν ότι ο νομικός σύμβουλος ήταν έμμισθος του Συνεγγυητικού. Υποστηρίζουν ότι αμειβόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας με παρακράτηση φόρου 20% και γι αυτό δεν είχε διενεργηθεί σταδιακή πρόβλεψη αποζημίωσης, όπως γινόταν με το υπόλοιπο προσωπικό).
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του εργατολόγου, ο νομικός σύμβουλος θα έπρεπε να αποζημιωθεί με 173.600 ευρώ σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης του ή σε περίπτωση συνταξιοδότησης. Το ποσό είναι μεγάλο όχι λόγω των ετών εργασίας, τα οποία με βάση τη γνωμοδότηση ανήλθαν σε 18, αλλά λόγω της ιδιαίτερα υψηλής ετήσιας αμοιβής (στην αποζημίωση συμπεριλήφθηκαν και τα έξοδα παράστασης).
Ειδικά για τη συνταξιοδότηση, στη γνωμοδότηση αναφέρεται: «Η σύμβαση του έμμισθου δικηγόρου που συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας του και θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πλήρη σύνταξη από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λύεται και δεν επιτρέπεται να προσληφθεί ως έμμισθος στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
Με άλλα λόγια, εάν ο νομικός σύμβουλος έπαιρνε σύνταξη δεν θα μπορούσε να επαναπροσληφθεί στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Όμως ο κ. Μποτόπουλος, είχε ενημερώσει τα μέλη του Συνεγγυητικού ότι ο νομικός σύμβουλος θα έπαιρνε σύνταξη. Τελικά ο νομικός σύμβουλος δεν πήρε σύνταξη και υπέγραψε άλλη σύμβαση (αυτήν την φορά μέσω της δικηγορικής εταιρείας) με το Συνεγγυητικό, με αμοιβή 6 χιλ. ευρώ μηνιαίως.

Τι λένε οι εμπλεκόμενοι

Το Documento επικοινώνησε με τον σημερινό πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπο Γκότση (είναι παράλληλα και πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου), ο οποίος επιβεβαίωσε ότι νομικός σύμβουλος του Συνεγγυητικού παραμένει το ίδιο πρόσωπο. Στη συνέχεια το Documento επικοινώνησε με τον νομικό σύμβουλο του Συνεγγυητικού, το οποίο ρώτησε εάν συνταξιοδοτήθηκε, καθώς και για το είδος της σχέσης εργασίας που διατηρεί πλέον. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει πάρει σύνταξη και ότι η σύμβαση που έχει με το Συνεγγυητικό έχει αντισυμβαλλόμενο τη δικηγορική του εταιρεία.
Επικοινωνήσαμε και με τον κ. Μποτόπουλο για να τον ρωτήσουμε σχετικά με τη συνταξιοδότηση του νομικού συμβούλου, την αποζημίωση, καθώς και τη νέα σύμβαση που υπέγραψε μαζί του. Απάντησε ότι ο νομικός σύμβουλος είχε αποκτήσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και έλαβε αποζημίωση με βάση τη σχετική γνωμοδότηση του εργατολόγου. Πρόσθεσε δε ότι δόθηκαν όλα τα στοιχεία στον εργατολόγο και πως δεν γνωρίζει εάν ο νομικός σύμβουλος τελικά πήρε ή όχι σύνταξη.
Για τη νέα σύμβαση που υπογράφτηκε με μηνιαία αμοιβή 6 χιλ. ευρώ ο κ. Μποτόπουλος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται. Τέλος, είπε ότι δεν πήρε μόνο του την απόφαση, αλλά ήταν συλλογική, καθώς συμφώνησε όλο το ΔΣ,

Πεί συνταξιοδότησης

Τα περί συνταξιοδότησης αναφέρονται και επισήμως στον ισολογισμό του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου του έτους. Συγκεκριμένα, 173.600 ευρώ (ακριβώς το ποσό που υπολόγισε ο εργατολόγος) δόθηκαν ως «Αποζημίωση νομικού συμβούλου λόγω συνταξιοδότησης».
Αναλυτική αναφορά για το συγκεκριμένο ποσό υπάρχει και στην έκθεση ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του 2015, την οποία υπογράφει η ορκωτή ελέγκτρια του ΣΟΛ, Ελένη Καραγκούνη.
Στην παράγραφο «3.8.3. Παροχές σε Εργαζόμενους» (σελ 27) αναφέρεται ότι το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε 433.920,72 ευρώ και αφορά τα έξοδα του νομικού προσώπου σχετικά με τις αμοιβές και έξοδα του έμμισθου προσωπικού του, καθώς και το έξοδο της χρήσης σχετικά με την πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού. Και εξηγεί ότι «η σημαντική αύξηση ήτοι 63,50% του ανώτερου κονδυλίου “παροχές σε εργαζόμενους” 433.920,72 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 265.393,25 οφείλεται κυρίως στην καταβληθείσα αποζημίωση ποσού 173.600,08 ευρώ προς το νομικό σύμβουλο λόγω θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μετά από σχετική γνωμοδότηση και απόφαση του ΔΣ (αρ. πρ. ΔΣ 210/23.3.2015)».
Πάντως στο ΔΣ που έλαβε την απόφαση μέλος είναι και ο νομικός σύμβουλος ο οποίος δήλωσε ότι δεν συνταξιοδοτήθηκε.
Τέλος, δύο ακόμη λεπτομέρειες που έχουν σημασία είναι ότι αφενός η νέα σύμβαση έγινε με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό και υποβολή και άλλων προσφορών, όπως είχαν ζητήσει ορισμένα μέλη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου και αφετέρου η αποζημίωση εμφανίστηκε ως έξοδο σε μία μόνο οικονομική χρήση, ενώ θα έπρεπε να αποσβένεται σταδιακά και να γίνεται κάθε χρόνο αναλογική πρόβλεψη εξόδου.
Ίσως όλα αυτά αποτελέσουν υλικό για περαιτέρω έρευνα στα ενδότερα του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, για το οποίο υπάρχουν και άλλες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι επενδύθηκαν μεγάλα ποσά σε δομημένα ομόλογα με μεγάλες προμήθειες και μεγάλες ζημίες, για τις οποίες ουδέποτε διερευνήθηκαν ευθύνες.

Πηγή: Εφημερίδα Documento, 23 Απριλίου 2017

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu