Τράπεζες

Κλ. Μπουχ (SSM): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν νέους κινδύνους και δεν είναι προετοιμασμένες

Υψηλά επιτόκια, αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος, ταχύτερες κινήσεις στις καταθέσεις, πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις και κλιματική κρίση αλλάζουν τη θεμελιώδη φύση της ίδιας της αγοράς, λέει η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ένα μόνιμα μεταβαλλόμενο τοπίο για τους κινδύνους που απαιτεί από τα ίδια τα ιδρύματα να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους, δήλωσε η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλαούντια Μπουχ, στην πρώτη της ομιλία από την ανάληψη των καθηκόντων της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα υψηλά επιτόκια, ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος, οι ταχύτερες κινήσεις στις καταθέσεις, οι πολλαπλές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ο κλιματικός κίνδυνος αλλάζουν τη θεμελιώδη φύση της ίδιας της αγοράς και οι τράπεζες μπορεί να μην είναι επαρκώς προετοιμασμένες, προειδοποίησε η Κλαούντια Μπουχ, η οποία ανέλαβε την εποπτική αρχή από τον Αντρέα Ενρία στην αρχή του έτους.

“Τα επιτόκια και οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη αυξηθεί, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα γίνονται όλο και πιο ορατοί και ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί”, δήλωσε σήμερα η Μπουχ, πρώην αντιπρόεδρος της Bundesbank. “Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι διαρθρωτικές και όχι προσωρινές”, πρόσθεσε.

Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον – και αυτό αφορά και τις ταχύτατες αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ τον τελευταίο ενάμισι χρόνο – επιβαρύνει ήδη τις επιχειρήσεις και υπάρχουν “σαφείς δείκτες” ότι η ποιότητα του ενεργητικού έχει ήδη αρχίσει να επιδεινώνεται.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη την τεχνογνωσία για να εργαστούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, προειδοποίησε.

“Οι νέοι κίνδυνοι δεν ενσωματώνονται επαρκώς στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών”, είπε η Μπουχ. “Επομένως, οι αποφάσεις των τραπεζών μπορεί να βασίζονται σε εσφαλμένες ή ελλιπείς πληροφορίες”.

“Οι τράπεζες χρησιμοποιούν πολλές προσεγγίσεις, πολλές από τις οποίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ευαισθησία κινδύνου”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ επανεξετάζει τη συμμόρφωση και αναμένει από τις τράπεζες να τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές για τους νέους κινδύνους.

Η αυξημένη ψηφιοποίηση στον τομέα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερες κινήσεις των καταθέσεων μεταξύ προβληματικών τραπεζών, όπως έδειξε και το περιστατικό με τις αναταράξεις που γνώρισαν οι περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ το περασμένο έτος, επομένως η ΕΚΤ πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδια χρηματοδότησης των τραπεζών, ανέφερε.

Οι έλεγχοι της ΕΚΤ θα εξετάσουν προσεκτικά τη διακυβέρνηση και τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση των τραπεζών, αντί για τα αποθέματα ασφαλείας, καθώς πολλές τράπεζες που αντιμετώπισαν προβλήματα στο παρελθόν πληρούσαν τους ρυθμιστικούς κανόνες μέχρι που ήταν πολύ αργά.

Η ψηφιοποίηση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών που θα μπορούσε να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους, να μειώσει την κερδοφορία και να οδηγήσει σε υπερβολική ανάληψη κινδύνων.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η ΕΚΤ μπορεί φέτος να αρχίσει επιτέλους να λαμβάνει μέτρα κατά των τραπεζών που επί χρόνια καθυστερούσαν να ανταποκριθούν στα κριτήρια γνωστοποίησης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu