Απώτερος στόχος η προσέλκυση ξένων επενδυτών αλλά και η εξισορρόπηση της εγχώριας αγοράς - Τι συμπεριλαμβάνει η εργαλειοθήκη της PBOC
Περαιτέρω μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας και του γουάν έλαβε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Κίνας.
Η PBOC προχώρησε σε «ένεση» ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, ενώ προσέφερε και guidance όσον αφορά την μελλοντική πορεία της ισοτιμίας του νομίσματος.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις κινεζικές αγορές επιδεινώνεται συνεχώς, αφού τα μακροοικονομικά δεδομένα αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη, περιορισμένη ανάκαμψη. Η ισοτιμία του γουάν οδεύει προς χαμηλό 16 ετών έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης MSCI China Index πρόκειται σύντομα να αποσβέσει όποια άνοδο είχε καταγράψει μετά από την πρόσφατη σύνοδο του κινεζικού πολιτμπιρό στα τέλη Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εργολαβικές κινδυνεύει με χρεοκοπία, ενώ όμιλος χρηματοοικονομικών με κεφάλαια υπό διαχείριση τα οποία ξεπερνούν το 1 τρισ. γουάν ($138 δισ.) αθέτησε πληρωμές, εγείροντας ανησυχίες για ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Η μείωση των επιτοκίων από την PBOC, όμως, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει αισιοδοξία, ενώ οι επενδυτές φαίνεται πως αναζητούν γενναιότερα μέτρα στήριξης από την κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι περαιτέρω παροχή κινήτρων και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όπως μείωση των απαραίτητων αποθεματικών των τραπεζών.
«Η οικονομία δεν είναι εύκολο να τονωθεί παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας», τόνισε η αναλυτής της Standard Chartered Bank, Μπέκι Λιου, αναφερόμενη σε δομικά προβλήματα όπως η περιορισμένη καταναλωτική ζήτηση και ο προβληματικός τομέας ακινήτων της χώρας. «Εκτός από τις ενέσεις ρευστότητας, τίποτα άλλο δε φαίνεται πως βοηθά την κατάσταση αυτή», προσέθεσε.
Η PBOC καλείται να κρατήσει την ισοτιμία του νομίσματος σταθερή αλλά και να μειώσει τα επιτόκια, κάτι το οποίο πολλές φορές είναι αυτοαναιρούμενο. Το ασθενές γουάν μπορεί να περιορίσει την ελκυστικότητα των κινεζικών assets για τους ξένους επενδυτές, ενώ οι κινεζικές εταιρείες μπορεί να μην επιλέξουν να μετατρέψουν τα ξένα νομίσματα σε γουάν, δεδομένων των διαφορών μεταξύ της εγχώριας και των ξένων αγορών.
Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται πως κι αυτοί αποφεύγουν τις επενδύσεις σε κινεζικά κρατικά ομόλογα. Παράλληλα απαισιόδοξη είναι και η προσέγγιση προς το γουάν, με τη μεταβλητότητα να κυμαίνεται σε υψηλό από τον περασμένο Μάρτιο.
Πάραυτα, το γουάν ανέκαμψε μερικώς μετά από την αρχικά απογοητευτική του πορεία το πρωί της Τετάρτης, αφού ορισμένες κινεζικές κρατικές τράπεζες προχώρησαν σε πώληση δολαρίων τόσο στις εγχώριες όσο και στις αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg.
Άλλα εργαλεία της PBOC συμπεριλαμβάνουν την ένεση ρευστότητας δολαρίων ή την τιμωρία όσον προχωρούν σε «σορτάρισμα» του γουάν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Στις καλένδες η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός – «Είμαι αθώος, μην με προφυλακίσετε»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Ράλι 17% από Games Workshop
- Καραμανλής: «Δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα η άλλη γνώμη και η κριτική – Δεν με ενδιαφέρει η ΠτΔ»
- «Υπερηχητικό» μήνυμα Πούτιν στη Δύση: Ξεκινάμε τη μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik
- AS Company: Στα 3,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 9μηνο
- Σκυλακάκης: «Αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα»
- «Ευρώπη Holdings» η νέα επωνυμία της Κλουκίνας – Λάππας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις