Ποια δεδομένα αποσιωπά το Πεκίνο γιατί θεωρεί πως πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίες – Τελευταίο «κρούσμα» τα ποσοστά ανεργίας στους νέους
Η ξαφνική απόφαση της Κίνας να σταματήσει τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας των νέων αυτή την εβδομάδα ήταν η τελευταία ένδειξη ότι ο ασιατικός γίγαντας περιορίζει όλο και περισσότερο τις ευαίσθητες πληροφορίες – ειδικά όταν δεν είναι κολακευτικές για την παραπαίουσα οικονομία της χώρας.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών έπεσε σε αυτή την κατηγορία των κρυφών στοιχείων», αφού σημείωσε ρεκόρ 21,3% τον Ιούνιο. Το ένα πέμπτο των νέων που είναι άνεργοι είναι ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο για ένα κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα που έχει εμμονή με τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, καθώς η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει μια σειρά από απειλές για τον στόχο οικονομικής επέκτασης για το 2023, ένα ευρύτερο φάσμα δεδομένων κρίνεται ακατάλληλο για δημόσια κατανάλωση. Η ιδεολογική μάχη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τις ΗΠΑ έχει επίσης παρακινήσει το Πεκίνο να περιορίσει τα δεδομένα που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να ωφελήσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ενώ πολλά από τα κρυφά δεδομένα της Κίνας εξαφανίζονται αθόρυβα, η απόφαση να μην δημοσιοποιηθεί το ποσοστό ανεργίας ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου.
Η λίστα των κρυφών στοιχείων
Το Bloomberg παρουσιάζει μια σειρά δεδομένων που το Πεκίνο δεν αποκαλύπτει:
Ανεργία των νέων
Η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι το ποσοστό του Ιουλίου πιθανότατα θα αυξηθεί, σημειώνοντας ένα άλλο ρεκόρ. Στη συνέχεια, ξαφνικά την Τρίτη, αξιωματούχοι είπαν ότι θα σταματήσουν τη δημοσίευση των δεδομένων, επικαλούμενοι την ανάγκη να εξευρεθεί νέα μέθοδος για τον τρόπο αξιολόγησης.
Οι αρχές ανέφεραν ότι ενδέχεται να συνεχίσουν τη δημοσίευση των δεδομένων τους επόμενους μήνες.
Πωλήσεις γης
Οι αριθμοί που δείχνουν το ποσό των κατασκευαστών που αγόρασαν γη και την τιμή που πλήρωσαν λείπουν από τη μηνιαία έκδοση. Η σειρά δεδομένων χρονολογείται από το 1998. Η απόφαση για αποσιώπηση των δεδομένων έγινε καθώς η έκταση της γης που πωλήθηκε για ανάπτυξη μειώθηκε περισσότερο από 50% πέρυσι.
Αυτή η πτώση έδειξε ότι η στεγαστική κρίση ήταν χειρότερη από ό,τι είπε αρχικά η κυβέρνηση.
Συναλλαγματικά Αποθεματικά
Ένα άλλο περίεργο σημείο δεδομένων είναι το χρηματικό ποσό που κατέχει η κυβέρνηση σε επίσημα περιουσιακά στοιχεία σε συνάλλαγμα, το οποίο διατηρείται αξιοσημείωτα σταθερό από το 2017. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Κίνα είχε ένα ολοένα και μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το οποίο θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε αύξηση των αποθεμάτων.
Ο Μπραντ Σέτσερ, ο πρώην αξιωματούχος του εμπορίου και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι τα μισά από τα πραγματικά αποθέματα είναι «κρυμμένα». Πολλά από τα αποθεματικά του έθνους δεν εμφανίζονται στα επίσημα βιβλία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας επειδή είναι κρυμμένα σε «σκιώδη αποθεματικά», που εμφανίζονται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων οντοτήτων όπως οι κρατικοί εμπορικοί δανειστές και οι τράπεζες πολιτικής, υπογράμμισε.
Παρά το αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα και το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το νόμισμα παρέμεινε επίσης σταθερό, υποδεικνύοντας ότι μέρος αυτών των χρημάτων είναι πιθανό να έχει χρησιμοποιηθεί για παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος.
Συναλλαγές ομολόγων
Ακόμη και ορισμένα στοιχεία από τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι διαθέσιμα. Τον Μάρτιο, η αγορά ομολόγων βυθίστηκε στο χάος αφού οι χρηματιστές σταθερού εισοδήματος σταμάτησαν να παρέχουν συγκεντρωτικές τιμές ομολόγων σε πωλητές, δεδομένων στους οποίους βασίζονταν εδώ και καιρό οι έμποροι. Οι συναλλαγές μειώθηκαν κατά 30% έως 60% από τη μια μέρα στην άλλη μετά τη διήμερη διακοπή, κάτι που σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης οφείλεται στην προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών να αντιμετωπίσουν ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων.
Τον Μάιο του 2022, η κύρια πλατφόρμα συναλλαγών ομολόγων για ξένους επενδυτές σταμάτησε αθόρυβα να παρέχει δεδομένα για τις συναλλαγές τους μετά από εκροές ρεκόρ στην αγορά χρέους των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας.
Ορισμένα δεδομένα εταιρικής εγγραφής δεν είναι πλέον διαθέσιμα σε πελάτες στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο ερευνά συμβούλους και ερευνητές που βοηθούν τους παγκόσμιους επενδυτές να κατανοήσουν την Κίνα.
Θάνατοι από Covid
Οι αποτεφρώσεις σε μια από τις πολυπληθέστερες επαρχίες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 72,7% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο, ανέφερε το κινεζικό χρηματοοικονομικό μέσο Caixin τον Ιούλιο, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η επαρχία Zhejiang.
Αυτό έδωσε μια σπάνια εικόνα για την κλίμακα της θνησιμότητας μετά την ξαφνική χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο. Και τότε τα δεδομένα εξαφανίστηκαν. Η επίσημη δήλωση αφαιρέθηκε αργότερα από το διαδίκτυο και η Caixin διέγραψε την αναφορά της σχετικά με τα νέα δεδομένα.
Είναι άγνωστο πόσοι πραγματικά πέθαναν από την Covid κατά τη διάρκεια του κύματος χαλάρωσης των μέτρων εξόδου που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους.
Ακαδημαϊκές Πληροφορίες
Από την 1η Απριλίου, η πρόσβαση στο εξωτερικό σε τμήματα της δημοφιλούς ακαδημαϊκής βάσης δεδομένων China National Knowledge Infrastructure έχει σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι ακαδημαϊκοί δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε κινεζικές διατριβές, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, στατιστικά στοιχεία και πρακτικά συνεδρίων, ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.
Άλλοι ανέφεραν ότι θα επηρεαστεί επίσης η πρόσβαση σε στατιστικές επετηρίδες και δεδομένα κινεζικής απογραφής. Η αλλαγή στην πρόσβαση επρόκειτο να συμμορφωθεί με τον νόμο του 2022 για τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού παρόχου δεδομένων.
Βιογραφίες πολιτικών
Δεν είναι μόνο τα οικονομικά δεδομένα που είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. Οι επίσημες βιογραφίες ανώτερων πολιτικών και αξιωματούχων έχουν συρρικνωθεί, με τη νέα μορφή να δίνει μόνο βασικές προσωπικές πληροφορίες σε λίγες προτάσεις αντί για τα λεπτομερή βιογραφικά που ήταν συνηθισμένα στο παρελθόν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- Μητσοτάκης στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ: «Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ»
- Ο Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές με Φιντάν
- ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νέο Προϋπολογισμό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις