Τους πρώτους δύο μήνες του 25, οι εξαγωγές είχαν επιβραδυνθεί καταγράφοντας αύξηση μόλις 2,3% σε ετήσια βάση
Οι εξαγωγές της Κίνας εκτινάχθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, καθώς οι επιχειρήσεις φόρτωσαν προκαταβολικά τις εξερχόμενες αποστολές για να αποφύγουν τους απαγορευτικούς δασμούς των ΗΠΑ, ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν παρατεταμένη πτώση καθώς η υποτονική εγχώρια ζήτηση συνεχίστηκε, όπως μεταδίδει το CNBC.
Οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα 12,4% τον περασμένο μήνα σε όρους δολαρίων ΗΠΑ από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η τελωνειακή αρχή τη Δευτέρα, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις της δημοσκόπησης του Reuters για αύξηση 4,4% και σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πτώση 2% .
Τους πρώτους δύο μήνες του έτους, οι εξαγωγές της Κίνας είχαν επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, αυξάνοντας μόλις 2,3% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη βραδύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2024. Οι εισαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερη απότομη πτώση κατά 8,4% από ένα χρόνο πριν, τη μεγαλύτερη πτώση τους από τα μέσα του 2023.
«Οι εξαγωγές πιθανότατα θα εξασθενήσουν τους επόμενους μήνες καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ [έχουν] εκτοξευθεί», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management, προσθέτοντας ότι «βραχυπρόθεσμα, αναμένω χάος στις αλυσίδες εφοδιασμού και πιθανή έλλειψη στις ΗΠΑ που μπορεί να αυξήσει τον πληθωρισμό».
Οι εμπορικές πολιτικές παρέμειναν εξαιρετικά αβέβαιες, επιδεινώνοντας προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα σχέδια κεφαλαιακών δαπανών, είπε ο Zhang. «Ακόμη και αν οι εταιρείες αποφασίσουν να μεταφέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, χρειάζεται χρόνος για την κατασκευή εργοστασίων».
Η κινεζική ηγεσία έχει θέσει έναν φιλόδοξο ετήσιο στόχο ανάπτυξης «γύρω στο 5%» φέτος, στόχος που θεωρείται πιο δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των προοπτικών κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και της επίμονης αθώας εγχώριας κατανάλωσης.
Από την ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, έχει επιβάλει δασμούς 145% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου δασμού 20% που φέρεται να σχετίζεται με τον ρόλο του Πεκίνου στο εμπόριο φαιντανύλης.
Η Κίνα αντέδρασε με τιμολογιακές αυξήσεις δασμών, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών έως και 15% που στοχεύουν σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα και γενικούς δασμούς 125% στα τελευταία αντίποινα την περασμένη Παρασκευή.
Ο Lingjun Wang, ο αντιπρόεδρος της τελωνειακής διοίκησης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι η «καταχρηστική χρήση των δασμών» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει αντίθετους ανέμους για τις παγκόσμιες συναλλαγές, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC, ενώ επαναλαμβάνει την έκκληση του Πεκίνου για διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον.
Η Κίνα «θα εφαρμόσει όλα τα αντίμετρα που ανακοινώθηκαν κατά των ΗΠΑ αυστηρά σύμφωνα με το νόμο», ενώ θα συνεχίσει να ανοίγει την οικονομία της για αμοιβαία επωφελή εμπορική και επενδυτική συνεργασία με χώρες σε όλο τον κόσμο, είπε ο Wang.
Υπουργείο Εμπορίου Κίνας: Οι υψηλοί δασμοί του Τραμπ είναι «αστείο»
Σε ανακούφιση για πολλούς, την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε αναστολές για αμοιβαίους δασμούς σε μια σειρά ηλεκτρονικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων smartphone, υπολογιστών, ημιαγωγών, ηλιακών κυψελών και μονάδων flash, σύμφωνα με ανακοίνωση των Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ. Το προηγούμενο τιμολόγιο 20% που σχετίζεται με τη φαιντανύλη παραμένει σε ισχύ .
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε τις εξαιρέσεις ένα «μικρό βήμα των ΗΠΑ για να διορθώσουν την εσφαλμένη πρακτική τους για μονομερείς αμοιβαίους δασμούς» και κάλεσε την Ουάσιγκτον να ακυρώσει εντελώς τους απότομους δασμούς.
Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9,1% ως προς τις συνολικές αξίες τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τον υπολογισμό του CNBC για τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία, ενώ οι εισαγωγές από μειώθηκαν 9,5% σε ετήσια βάση. Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τους σε μία χώρα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του συνόλου των συναλλαγών της Κίνας.
Οι εξαγωγές της χώρας προς την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας εκτινάχθηκαν κατά 11,6% τον περασμένο μήνα, ιδιαίτερα οι εξερχόμενες αποστολές προς το Βιετνάμ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 19%, ενώ οι εισαγωγές από την περιοχή αυξήθηκαν κατά 9,8%.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 10,3%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας μειώθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση σε περίπου 94 εκατομμύρια τόνους τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2023, σύμφωνα με την Wind Information. Οι εισαγωγές σόγιας μειώθηκαν κατά 36,8% στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, σύμφωνα με το Reuters.
Οι εισαγωγές ημιαγωγών και αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 11,2% και 4,8% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελωνείου.
Οι εξαγωγές της σε ημιαγωγούς και σπάνιες γαίες εκτινάχθηκαν πάνω από 25% και 20%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Ζητείται τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης
Έχει αυξηθεί η πίεση στους Κινέζους αξιωματούχους να απελευθερώσουν πιο ισχυρά μέτρα τόνωσης για να στηρίξουν την εγχώρια κατανάλωση και την αγορά κατοικίας, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι Κινέζοι καταναλωτές παρέμειναν απρόθυμοι να ξοδέψουν, με τις τιμές καταναλωτή να συρρικνώνονται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές παραγωγού υποχωρούν για 29ο συνεχόμενο μήνα.
Αρκετές επενδυτικές τράπεζες έχουν κινηθεί για να μειώσουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας φέτος επικαλούμενοι τις επιπτώσεις από τη σημαντική αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
Η Goldman Sachs, η τελευταία που εντάχθηκε στις τάξεις την περασμένη εβδομάδα, αναμένει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αναπτυχθεί μόλις 4,0% φέτος, μειωμένη κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη πρόβλεψή της. Ενώ αναμένει ότι το Πεκίνο θα εντείνει περαιτέρω τη χαλάρωση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της διαταραχής των δασμών, η τράπεζα της Wall Street πιστεύει ότι τα μέτρα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να «αντισταθμίσουν πλήρως την αρνητική επίδραση των δασμών».
Η Κίνα πρόκειται να ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο την Τετάρτη, ακολουθούμενη από μια συνάντηση υψηλού επιπέδου από το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της, γνωστό ως Πολιτικό Γραφείο, αργότερα αυτόν τον μήνα. Στη συνάντηση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να αποκαλύψουν περισσότερα μέτρα τόνωσης για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης και την αντιστάθμιση του εμπορικού σοκ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πώς επηρεάζουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες οι αμερικανικοί δασμοί σε πλοία κινεζικής κατασκευής
- Ευρωπαϊκές αγορές: Δεύτερο σερί κερδών – Βουτιά 7,82% για LVMH
- Skoda: Εκτίναξη στα έσοδα με 27,8 δισ. ευρώ και στα κέρδη με 2,3 δισ. ευρώ το 2024
- Alpha Trust – Ανδρομέδα: Στις 13 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή
- Στους δυο οι νεκροί και πέντε οι τραυματίες στην Εγνατία Οδό από φορτηγό που έπεσε πάνω σε ΙΧ
- Μύλοι Κεπενού: Αυξημένα στις 790.000 ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- AS Company: Πτώση 7,14% στα καθαρά κέρδη το 2024, αύξηση πωλήσεων 8,05%
- Κρι Κρι: Αυξημένα καθαρά κέρδη στα 34,55 εκατ. ευρώ το 2024 και μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις