Public Eye

Κεραυνοί Μιχάλη Στασινόπουλου για ρεύμα, φόρους, αδειοδοτήσεις

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος

Ζήτησε μάλιστα επανασύσταση υπουργείου βιομηχανίας ενώπιον του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα...

Πριν από μερικές ημέρες ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έπλεξε το εγκώμιο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ίσως γιατί ο όμιλος του κ. Μυτιληναίου την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της στροφής σε ένα ακόμα ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο, πέτυχε ανέλπιστα κέρδη. Όμως ένας άλλος, παραδοσιακός τρίτης γενιάς βιομήχανος, ο Μιχάλης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση για την ελληνική μεταποίηση, που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με την Ελληνική Παραγωγή έθιξε αρκετά από τα θέματα, που η ελληνική οικονομία χολαίνει. Το ένα ήταν το θέμα της ενέργειας, το δεύτερο, οι φόροι και το τρίτο οι αδειοδοτήσεις.

Ο κ. Στασινόπουλος ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής ανέφερε ότι παρά τα βήματα προόδου, η Ελλάδα γίνεται λιγότερο βιομηχανική, Και έδωσε ορισμένα στοιχεία: Σε όρους ΑΕΠ η βιομηχανία πέρυσι αντιστοιχούσε στο 9,1% και είναι η ίδια τιμή με εκείνη που είχε το 2010. Συγκριτικά δε με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στην 24 η θέση, έχοντας πίσω τις μικρές χώρες της Ε.Ε., όπως είναι η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Ουραγοί 

Κι αυτό συμβάινει, γιατί οι άλλες χώρες τρέχουν περισσότερο, ειδικά τώρα που ο κόσμος έχει στραφεί στην «επαναβιομηχανοποίηση». «Η Ελλαδα συνεχίζει να χάνει το τρένο, τη στιγμή που η Ευρώπη και ο κόσμος επαβιομηχανοποιείται», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι είμαστε οι ουραγοί στην Ε.Ε. και σημείωσε ότι, με βάση το δυναμικό της χώρας, οι εξαγωγές αγαθών θα έπρεπε να είναι ετησίως στα 100 δις. ευρώ ενώ σήμερα περιορίζονται σε 35 δις. ευρώ.

Παρόλα αυτά, η συνεισφορά της εγχώρια μεταποιητικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερη, τόσο από την ναυτιλία, όσο και τον τουρισμό. Ο κ. Στασινόπουλος, πρόσθεσε ακόμη ότι είναι λάθος να συγκρίνεται η βιομηχανία με την ναυτιλία ή και τον τουρισμό. Τα δύο τελευταία περιλαμβάνουν ένα κλάδο δραστηριότητας, ενώ η βιομηχανική και μεταποιητική παραγωγή περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικούς κλάδους.

Ζήτησε επανασύσταση υπουργείου Βιομηχανίας

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, ζήτησε την επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας και την δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου που θα οδηγήσει την βιομηχανική παραγωγή σε υψηλότερα επίπεδα. Τέλος, σημείωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή δεν είναι τόσο μεγέθους των επιχειρήσεων -η Ελλάδα έχει κατά κανόνα μικρές επιχειρήσεις- όσο κυρίως πρόβλημα φορολογικού, ενεργειακού κόστους, όπως επίσης και αδειοδότησης.

Ο κ. Σκρέκας 

Αυτά τα άκουγε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση ενώ την Τετάρτη διαφήμιζε τις τιμές των σούπερ μάρκετ Μασούτη. Απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Παραγωγής, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει υπουργείο Βιομηχανίας και είναι το υπουργείο Ανάπτυξης. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα την βιομηχανία και αυτό είναι κάτι που φαίνεται. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας, όπου σήμερα το 10% των γενοσήμων φαρμάκων που πωλούνται στην Ευρώπη  παράγονται στην Ελλάδα.
Σημείωσε επίσης την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, με τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Στα ναυπηγεία αυτά μέχρι σήμερα πραγματοποίησαν
ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες περισσότερα από 500 πλοία. «Κάτι καλό έχει κάνει η ελληνική βιομηχανία, αλλά κάτι καλό έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση.

Στηρίξαμε την ελληνική βιομηχανία και η βιομηχανική παραγωγή δεν μειώθηκε ούτε στην πανδημία», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Πρόσθεσε επίσης ότι πρόθεση της
πολιτείας είναι η στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής του μετάλλου, των κρίσιμων πρώτων υλών, του φαρμάκου, των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, ακόμη και των μικροτσίπς. Όπως είπε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πλήρωσε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φωτοβολταικών πάνελς από τη Κίνα και είναι κάτι που δεν το επιθυμεί η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επίσης υποσχέθηκε απλούστευση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, και την ενίσχυση των κριτηρίων μοριοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των εξαγωγικών επιχειρήσεων και όσων επενδύουν στην πράσινη ενέργεια.

Εδώ τα στοιχεία της παρουσίασης του ΙΟΒΕ 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu